Astrup Fearnley-museets Francis Bacon-bilde solgt for rekordsum

Astrup Fearnley Museet har solgt et av sine mest verdifulle bilder. I natt gikk det under hammeren i New York på en digital auksjon hos Sotheby's.

Et Francis Bacon-bilde eid av Astrup Fearnley Museet ble natt til torsdag solgt på auksjon i New York. Ifølge New York Times brukte stjerneauksjonarius hos Sotheby’s, Oliver Barker, ti minutter på å hanke inn det rekordhøye budet på 84,6 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 820 millioner norske kroner.

Koronaauksjon

Den britiske kunstneren Francis Bacon malte det tredelte altertavleinspirerte bildet «Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus» i 1981. Styreleder hos Astrup Fearnley Bjørn Rønneberg har hatt ansvaret for å få handelen i havn, og uttalte til Dagens Næringsliv i mars i år at det ikke var aktuelt å selge bildet for «mindre enn 60 millioner dollar. Og vi håper selvsagt at det blir mer enn det».

Auksjonen skulle opprinnelig gå av stabelen på Manhattan i midten av mai, men koronaepidemien gjorde at den ble utsatt. Nattas kunstauksjon foregikk digitalt, med det Astrup Fearnley-eide bildet som hovedattraksjon. Sist et tredelt bilde av Bacon gikk på auksjon var i 2014, mens året før det igjen ble hans «Three Studies Of Lucian Freud» somgt for hele 142,4 millioner dollar, den til da høyeste summen for et maleri på en auksjon noensinne.

Les også: Her er de beste platene i 2020 - så langt

Norsk rekord

Etter en budrunde på telefon mellom to kjøpere, en i New York og en i Kina, skal kjøperen i New York ha fått det vinnende budet som vekker oppsikt internasjonalt. Ifølge den amerikanske storavisen skal prisen være den høyest oppnådde på en kunstauksjon så langt i år. Prisen er også i norsk valuta rekord for et norskeid kunstverk.

Forretningsmannen Petter Olsens mye omtalte salg av Edvard Munchs «Skrik» i 2012 fikk et hammerslag på 107 millioner dollar pluss omkostninger, over 20 millioner dollar mer enn Bacon-bildet. Men etter datidens valutakurs tilsvarte den totale kjøpesummen på 119,9 millioner dollar for «Skrik» 689 norske kroner.