Kultur

Astrup Fearnley Museet avslutter med omstridt sponsor

Astrup Fearnley Museet forlenger ikke sponsorkontrakten med Lundin Norway. Det er en norsk avdeling av et oljeselskap som har blitt etterforsket for medvirkning til folkemord i Sudan.

– Dette handler ikke om at vi ikke liker dem lenger, eller at vi ble så opptatt av den kritikken som tidligere har kommet mot dem, sier Bjørn Rønneberg, som er styreleder i Astrup Fearnley Museet.

– Dette handler bare om at sponsoravtalen utløp 31.12 2019. Da valgte Lundin Norway å ikke forlenge kontrakten med oss, og vi ble enige om en naturlig avslutning av samarbeidet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny direktør

Oljeselskapet Lundin Norway har vært hovedsponsor for Astrup Fearnley siden 2012. I mai tiltrer den nye direktøren Solveig Øvstebø.

– Da vil vi gå gjennom vår sponsorstrategi med henne, sier Rønneberg til Dagsavisen, som varsler en gjennomgang av Astrup Fearnleys sponsorprofil.

– Kan hende vi går i en mer grønn retning nå, antyder han.

Men Rønneberg hevder også at om oljeselskapet Lundin Norway hadde villet forlenge sponsorkontrakten etter 31.12 2019, så er det «ikke umulig» at Astrup Fearnley hadde fortsatt med dem som hovedsponsor.

– Jeg skjønner at dere spør oss om kritikken mot Lundin Petroleum. Men det er altså ikke slik at vi dropper Lundin Norway fordi de har gjort noe galt, sier han.

Les også: Astrup Fearnley-museet, ego-museets opp- og nedturer

Folkemord i Sudan

Det var det nordiske kunsttidsskriftet Kunstkritikk som først meldte at Lundin Norway ikke lenger sto oppført i oversikten over Astrup Fearnley-museets sponsorer.

Lundin Norway er den norske avdelingen av det svenskeide oljeselskapet Lundin Petroleum, som i årene 1997–2003 drev virksomhet i Sudan, i området som i dag er Sør-Sudan.

Omtrent samtidig som avtalen mellom Astrup Fearnley og Lundin Norway ble kjent, ble Lundin Petroleum etterforsket for medvirkning til folkemord. Den daværende ansvarlig redaktøren for Kunstkritikk, Jonas Ekeberg, omtalte Astrup Fearnleys sponsoravtalen som «hvitvasking av imaget til et selskap som har drevet råkjør på ressurser i den tredje verden siden 1970-tallet».

Fortsatt ingen dom

Etter ti år med etterforskning foreligger det fortsatt ikke noen dom i Lundin-saken i Sverige, ifølge Kunstkritikk. Den svenske påtalemyndigheten fikk i oktober 2018 tillatelse fra regjeringen til å gå til sak mot selskapet og spesifikt mot selskapets ledelse, Ian Lundin og Alex Schneiter, for medvirkning til grovt brudd på folkeretten. Det er det er ennå ikke tatt ut tiltalebeslutning.

Støy

Anne-Britt Gran er professor i kulturpolitikk og kulturforståelse ved Handelshøyskolen BI, og har forsket spesielt på kultursponsing. Hun tror ikke bruddet mellom Astrup Fearnley og Lundin Norway handler om folkemordkritikken.

– Det ser ut som om kontraktstiden er over, og med ny direktør er det naturlig at hun involveres i valg av nye sponsorer, sier Gran til Dagsavisen.

På spørsmål om hva en hovedsponsor kan bety for omdømmet til en kulturaktør, svarer hun:
– Hvis bedriftene ikke er kontroversielle, trenger ikke sponsorene bety mye for omdømmet. Hvis de derimot oppleves som kontroversielle i kultursektoren, som for eksempel oljevirksomhet, kan det skape støy rundt kulturaktøren, slik vi så med Bylarm, mener hun, og tenker på kritikken av Statoil-stipendene som tidligere ble delt ut under Bylarm-festivalen. I 2013 trakk oljeselskapet seg fra samarbeidet etter at flere artister hadde takket nei til pengene.

Klimasponsorer

Gran tror ting vil endre i kulturbransjen på sikt.

– Jeg tror vi i de kommende årene kommer til å se en mer klimabevisst kultursektor når det gjelder sponsing. Klimaverstinger ønsker mange i denne sektoren ikke å bli assosiert med – det vil oppleves som dårlig imagematch, mener professoren.

Les også: Astrup Fearnley får statsstøtte likevel

Mer fra Dagsavisen