Kultur

Astrup Fearnley får statsstøtte likevel

Det private Astrup Fearnley Museet har fått avslag på søknad om statsstøtte to ganger. Nå snur kulturminister Thorhild Widvey (H) og legger en halv million kroner på bordet.

To ganger har de søkt, og forrige gang fikk de avslag. Men rett før jul kunne Kulturdepartementet formidle den gledelige nyheten til Astrup Fearnley Museet. En halv million kroner får museet for å drive med utstillingsproduksjon og kunstformidling. Tilskuddet utbetales som et engangstilskudd på statsbudsjettet for 2014, men dette er altså første gang museet får støtte direkte fra statsbudsjettet.

Kulturdepartementet bekrefter tilskuddet, men har ingen kommentar til Dagsavisen om hvorfor de har endret mening.

Som Dagsavisen skrev i sommer, søkte museet om fire millioner kroner i statsstøtte for 2014, etter at de fikk avslag på søknaden om sju millioner kroner året før.

Vesentlig dårligere besøk enn forventet, samt 28 millioner kroner i økte driftskostnader, gjorde at museet ikke så noen annen løsning enn å søke hjelp fra Kulturdepartementet.

- For å kunne gi det tilbudet til de besøkende som vi ønsker, er vi avhengig av støtte, sa direktør ved museet, Gunnar B. Kvaran, til Dagsavisen i august.

 

Les også: Ber om støtte - igjen

 

Støttet av stiftelse

Ved utgangen av 2013 hadde Astrup Fearnley Museet AS et driftsresultat på 1,7 millioner kroner, og hadde driftsinntekter på 40,7 millioner kroner. I desember 2013 donerte Hans Rasmus Astrup 97 prosent av sine aksjer i Vergjedalsbruket AS og aksjer i Astrup Fearnley AS, et av verdens ledende meglerfirma innen blant annet innen shipping, olje, offshore, til Stiftelsen Astrup Fearnley, som sikrer museet et økonomisk fundament.

Kvaran forteller til Dagsavisen at nyheten om tilskudd på en halv million kroner likevel er viktig for museet.

- Vi har en stiftelse som støtter oss sjenerøst, og også noen sponsorer, men Astrup Fearnley Museet har utviklet seg kraftig de siste årene, fra år med beskjeden drift til å bli en mer kompleks institusjon som er kostbar i drift, sier han.

Fra å ha hatt gratis inngang da de holdt til i Dronningens gate, har museet nå inngangspenger på 100 kroner per voksen person. Museet har også en avtale om gratis husleie med Tjuvholmen KS.

 

Ny museumspolitikk

Gunnar Kvaran mener tida er moden for å diskutere Astrup Fearnley Museets posisjon kulturpolitisk.

- Vi er takknemlige for den støtten vi får, men vi kan diskutere hvilken posisjon vi har fått og betydningen for å få en større støtte. Museet har profilert seg som komplementært til Nasjonalmuseet. At vi får dette tilskuddet er en slags anerkjennelse for produksjonen vår, og jeg tror i det lange løp at vi kommer til å gå inn i et perspektiv der det er naturlig at vi får mer og mer anerkjennelse fra det offentlige, sier han.

Kvaran mener de private museene er i ferd med å komme i en viktig posisjon i norsk kulturpolitikk. 2014 var første året Kistefos-museet mottok statlig støtte, på en halv million kroner. I budsjettet for 2015 er støtten noe høynet.

- Vi har fått en museumssituasjon som er mer rik og kompleks enn før. Da er det viktig at Kulturdepartementet revurderer sin museumspolitikk. Det er absolutt en grunn at departementet bør plassere oss i en større kulturpolitisk sammenheng, og dermed også bidra med en større økonomisk støtte, sier Kvaran.

 

Betalte ikke kunstnere

Det vakte harme i Kunst-Norge da det tidligere i høst kom fram at det private kunstmuseet Astrup Fearnley unnlot å betale kunstnerhonorarer i forbindelse med utstillingen «Europe, Europe», som står fram til 1. februar i år. Museet hadde mottatt 200.000 kroner fra Norsk kulturråd til kunstnerhonorarer, men da museet ikke er statlig, har de heller ikke vært forpliktet til å betale vederlag til kunstnerne.

Men i brevet fra Kulturdepartementet til Astrup Fearnley Museet presiseres det nå at museet må betale vederlag.

«Det er en forutsetning at det innen gitte bevilgning blir betalt frakttilskudd og utstillingsvederlag etter gjeldende satser, og at man for øvrig overholder bestemmelsene i gjeldende avtale om utstillingsvederlag», skriver departementet.

Gunnar Kvaran ved Astrup Fearnley Museet presiserer at museet fortsatt ikke er omfattet av avtalen mellom statlige museer og kunstnerorganisasjonene, men han bekrefter at museet vil betale vederlag av de statlige pengene.

- Kunstnervederlag er ikke de store summene, slik det er i dag. Det er mer viktig at vi kommer oss inn i en større kulturpolitisk sammenheng. Dersom vi gjør det, er vi selvsagt åpne for at det kan bety flere forpliktelser for oss, sier han.

Mer fra Dagsavisen