Kultur

«Askepott» til Berlin

Kenneth Branaghs imøtesette versjon av klassiker-filmen «Askepott» får premiere under filmfestivalen i Berlin i februar.

Med den animerte helaftens spillefilmen «Askepott» skulle Walt Disney for all ettertid definere populærkulturens romantiske bilde av det kjente eventyret. Nå har regissør og skuespiller Kenneth Branagh, mest kjent for sine Shakespeare-tolkninger på film, laget en levende film av «Cinderella» («Askepott») med et stjernekobbel i rollene, blant dem årets Oscar-vinner Cate Blanchett, Stellan Skarsgård, Holliday Grainger, Derek Jacobi og - som den gode fe - Helena Bonham Carter. Rollen som Askepott har Lily James, her hjemme ikke minst kjent som den mildt ustyrlige Lady Rose MacClare i «Downton Abbey»-serien.

Filmfestivalen i Berlin regnes som den viktigste nest etter Cannes, og kunne i går slippe de første sju filmene i hovedprogrammet. Norske «Mot naturen» er allerede bekreftet i et sideprogram. «Cinderella» vises imidlertid utenfor konkurranse, og kan derfor ikke kjempe om filmprisen Gullbjørnen. Cate Blanchett kan likevel risikere å få en pris, siden det viser seg at hun også kommer til Berlin i regissørlegenden Terrence Malicks nye film «Knight Of Cups», mot Christian Bale og Natalie Portman. Malick er en av filmverdenens mest sky og særegne regissører, ikke minst kjent for filmene «The Thin Red Line» og «Tree Of Life». En annen legende, Peter Greenaway, skal vise sin «Eisenstein i Guanajuato».

De øvrige konkurranseklare filmene er samlivsdramaet «45 years» med Charlotte Rampling, regissert av Andrew Haigh, skaperen av «Weekend». Fra Tyskland kommer Andreas Dresen med «Als wir träumten», mens en debutant er Jayro Bustamente fra Guatemala med «Ixcanul». Og på en festival som er kjent for å utfordre politisk, vil Alexey German naturlig vekke oppmerksomhet med sin ukrainskrussiske samproduksjon «Under Electric Clouds».

Mer fra Dagsavisen