Kultur

Arve Juritzen er alene

– Jeg stiller ikke som advokat selv fordi det er gøy, men fordi Juritzen Forlag er i en økonomisk situasjon hvor vi ikke kan ta oss råd til advokat.

– Om Interpress vinner denne rettssaken, så taper de. For da går jo Juritzen Forlag konkurs, og så får de ingenting. De vil ha to millioner, vi tilbyr 1,5. Hvorfor rike Reitangruppen går til rettssak for 500.000 kroner er mer enn jeg kan fatte. Jeg syns ikke de har klart å forklare det i retten i dag, heller. Tvert om har de lagt fram en veldig rotete sak, sier Arve Juritzen til Dagsavisen.

Sin egen advokat

Forleggeren har nettopp kommet ut av sal 719 i Oslo tingrett, hvor han hele mandagen har vært Juritzen Forlags egen advokat i rettssaken mellom forlaget og bokdistributøren Interpress.

– Jeg stiller ikke som advokat selv fordi det er gøy, men fordi Juritzen Forlag er i en økonomisk situasjon hvor vi ikke kan ta oss råd til advokat, sa Juritzen i innledningen sin.

Til Dagsavisen utdyper han:

– Reitangruppen er et kjempekonsern. De har hyret det dyreste advokatfirmaet i byen. Jeg sitter alene. Klart det er stusslig. Men David kan vinne over Goliat, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nekter å ta retur

Bakgrunnen for rettssaken er at Juritzen Forlag, som blant andre har superbestselgeren Cecilia Samartin i stallen, mellom 2006 og 2014 solgte sine bøker til Interpress Norge, som blir eid av Reitan Convenience. Interpress solgte så bøkene videre, særlig til sitt søsterselskap Narvesen. Men i oktober 2014 besluttet Reitangruppen å avvikle Interpress, på grunn av manglende lønnsomhet. Interpress satt da på 95.000 bøker av Juritzen Forlag, som de hadde betalt 6,5 millioner kroner for. Disse ville de returnere, til full innkjøpspris. Men Arve Juritzen nekter å ta imot.

– Når andre bedrifter slutter, har de opphørssalg, rydder og selger det de kan. Reitan sender regningen til andre i stedet for å rydde etter egne feil, sier han.

Kroken på døra

Arne Juritzen mener at normalreturen er dekket ved at de har kompensert Interpress for en retur på 8,5 millioner kroner i 2014.

– Rettssaken handler om retten til å returnere de 95.000 bøkene, og hvordan det skal gjøres opp for dem. Tidligere har man alltid gjort opp retur ved å levere nye bøker. Nå krever Interpress for første gang kontanter. Men ingen småforlag har seks millioner på konto. For oss ville det bety kroken på døra hvis vi taper denne saken, sier Juritzen.

Mangler skriftlig avtale

Han poengterer at Interpress aldri tidligere har returnert hundre prosent av bøkene. Den høyeste returprosenten var i 2009. Da sendte Interpress 56 prosent av bøkene tilbake, mot nye bøker.

– Interpress har i dag lagt fram ett eneste argument. De hevder at vi bekreftet at vi kan ta hundre prosent retur på alle bestillinger. Men etter denne dagen i retten kan jeg ikke si at de har kunnet dokumentere det.

– Hva har du lært av denne saken?

– At det er slitsomt å leke advokat i retten. Og at det er lurt å ha kontrakt. Vi har drevet gjennom ni år, og omsatt for 70 millioner, uten overbyggende kontrakt. Vi har hele tida ment at sedvane må ligge til rette. Men jeg ser veldig godt nå at det hadde vært lurt med noe skriftlig, sier Arve Juritzen.

LES OGSÅ: - Kan ha blitt brukt til prissamarbeid

Dårlige tider

Ifølge Bok365.no sier Reitan Conveniences sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar, Ida Håvik, at Interpress «har strukket seg langt for å komme til enighet» med Juritzen Forlag, som ifølge henne er det eneste av forlagene som har bestridt Interpress sin rett til å returnere bøker.

For Arve Juritzen kommer rettssaken i tillegg til dårlige nyheter også på andre fronter. Resultatet for 2014 var langt dårligere enn de foregående årene, som følge av en mislykket omlegging til breddeforlag med flere underforlag. Rettsprosedyrene er ferdige, dommen faller om noen uker.

Mer fra Dagsavisen