Kultur

Artist Julie Dahle Aagaard: – Redd for framtida

– Jeg er 40 år. Musikk er faget mitt. Vil regjeringen bare kaste oss ut der og si: Klar dere selv?

Dette sier artist Julie Dahle Aagaard. Nå skal hun for første gang holde appell, til politikerne på Stortinget, under onsdagens «Red Alert»-aksjon for norsk kulturliv. For henne er det uvant å gå opp på en talerstol, og holde en appell.

– Jeg har aldri gjort noe sånt før, men jeg er opptatt av at vi musikere må stille opp nå. Vi må på en ordentlig måte forklare at vi er i en helt umulig situasjon, sier Julie Dahle Aagard, som er utdannet sangpedagog fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Hun har gjort en rekke teaterroller og musikaler gjennom 2000-tallet, opptrer jevnlig med store orkestre, og holder på med sin fjerde soloplate. I år skulle hun blant annet vært på turne sammen med sin søster Tora, i et musikkprosjekt de var i gang med i mars, da koronapandemien stengte ned norsk musikkliv.

Les også: – Vi forstår godt at kulturlivet sier «red alert»

Avlysningskaos

Gjennom det siste halvåret har hun klart seg ved hjelp av kompensasjonsordningen, som har gitt henne opptil 80 prosent av tapte inntekter. Nå opphører altså denne ordningen fra 1. november, ifølge forslaget regjeringen la fram sist uke.

– Midt i verste avlysningskaoset vil de ta bort kompensasjonsordningen. Det vil få store konsekvenser for oss. Mange musikere vil legge ned instrumentene. Det går ikke an å fortsette som musiker, forteller de til meg. Jeg har gjort meg de samme tankene selv. Kompensasjonsordningen har vært min redning, men hva skal jeg gjøre nå? Jeg er utdannet musiker. Jeg kan ikke noe annet. Det er faget mitt. Mange av oss har også pedagogikk i fagkretsen, men skal alle musikere nå undervise? Det er få jobber der også, sier Julie Dahle Aagard.

– Ingen booker noe nå, ingen arrangerer noe nå. En ting er den økonomiske risikoen, en annen ting er smitterisikoen. Jeg har ikke lyst til å dra på turne og risikere å spre smitte. Nå håper jeg at det blir noen førjulskonserter, men det spørs, og utover det har jeg ikke utsikt til noen inntekter. Jeg er skjelven og spent. Jeg blir redd for framtida, rett og slett, sier Julie Dahle Aagard.

– Jeg liker ikke sutring. Men vil regjeringen bare kaste oss ut der og si: Klar dere selv? Jeg er 40 år. Skal jeg ta en annen utdannelse og omskolere meg nå? Hva mener regjeringen jeg skal gjøre? Vi trenger klare svar raskt. Kulturminister Abid Raja er jo den som skal snakke vår sak i regjeringen. Jeg savner at han er tydelig om dette, sier Aagard, som under onsdagens aksjon vil be stortingspolitikerne om å videreføre kompensasjonsordningen til krisen er over.

– Det handler ikke bare om oss musikere, men om alle som vil høre musikk. Vi risikerer at mangfoldet forsvinner så det blir mye stillere. Vil vi komme ut på andre siden av denne krisen og det er stille? Jeg tror ikke det er det vi som samfunn egentlig vil, sier Aagard.

Mer fra Dagsavisen