Kunst

Åpner for privatkunst

Den omdiskuterte KORO-ordningen trenger mer penger til formidling og bør kunne åpnes opp også for private søkere, fastslår ny utredning.

Du husker kanskje bråket rundt Vanessa Bairds kunst i regjeringskvartalet og krangelen om nytt monument utenfor Stortinget? Kunst i offentlig rom har vært gjenstand for debatt de siste årene, og statens støtteordning for dette, KORO, er nå blitt evaluert. Konklusjonene til Rambøll er blant annet:

KOROs rolle som formidler av kunst må styrkes, men da trengs det mer penger enn kunstorganet får i dag. Dessuten må KOROs samfunnsoppdrag tydeliggjøres, og det er behov for å definere hva oppgaven til KORO faktisk skal være i framtida.

– Dette viser at det er et tydelig forbedringspotensial både i formidlingen og forvaltingen av kunsten, som har vært under enhver kritikk de siste årene, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Private aktører

Da Widvey bestilte evalueringen av KORO i fjor, ba hun også utrederne se på hvilken rolle private aktører kan ha innen kunst i offentlig rom. Av eksempler på slike velger Rambøll å trekke fram Christian Ringnes, som har utsmykket Ekebergparken med skulpturer han eier, og aktører som Sparebankstiftelsen, som blant annet bidrar med kunst til Nasjonalgalleriet. Høyre og Frp har da de satt i op­­po­­­sisjon fremmet forslag om en tilskuddsordning for private aktører som ønsker å bidra med kunst i offentlig rom. Dette var også en av anbefalingene i den ferske rapporten til Skarstein-utvalget. Rambøll mener det kan være grunn til å legge en slik tilskuddsordning under KORO.

Samarbeid

– Jeg kan vanskelig se at det er behov for at private institusjoner skal søke KORO om hjelp til utsmykking, men det som kunne vært interessant er å få til et samarbeid mellom KORO og private aktører når det gjelder kunst utendørs i offentlig rom, sier Widvey. Hun er imidlertid skeptisk til anbefalingen om mer midler til KORO.

– De har en god del ressurser i dag. Nå skal vi se om det er mulig å prioritere annerledes, sier hun.

Mer fra Dagsavisen