Kultur

Åpent på Munch

Nasjonalmuseet er stengt i nesten to år på grunn av flytting. Munchmuseet skal også flytte, men holder åpent, påpeker kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– I motsetning til Nasjonalmuseet, så har vi i Oslo kommune valgt å holde Munch-museet åpent hele veien fram til de åpner det nye museet i Bjørvika, sier Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen til Dagsavisen.

Hun syns de har en god idé, de to arkitektene som i Dagsavisen har tatt til orde for at Nasjonalmuseet burde stille ut kunst i et midlertidig containergalleri på Filipstad. De syns det er for galt at Nasjonalmuseet ikke har noe tilbud til publikum før de åpner en gang i 2020.

Nasjonalmuseets ledelse er ikke like begeistret for ideen: Sier nei til containergalleri

100.000 verk

Nasjonalmuseet svarer derimot at flyttingen av rundt 100.000 kunstverk er en tidkrevende og komplisert prosess, og derfor stengte de virksomheten ved Nasjonalmuseet fra 13. januar.  Det som fortsatt er åpent i 2019, er Nasjonalmuseet Arkitektur, som har utstillingsåpning torsdag. Det pågår også ulike vandreutstillinger. «Kunsttørke i Oslo», mente likevel arkitektene Erik Collett og Magne Magler Wiggen.

Les også: Ung kunst blomstrer på Astrup Fearnley-museet (+)

I bevegelse

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen sier hun er positiv til dette forslaget fra arkitektene.

– I Oslo har vi vært opptatt av at vi skal kunne vise fram kunsten i Munchmuseet til publikum, selv om museet skal flyttes til Bjørvika i 2020, sier byråden til Dagsavisen.

– Samtidig har man altså satt i gang «Munchmuseet i bevegelse»-prosjektet, slik at man allerede har en liten fot nedi Bjørvika før man flytter dit, forteller Hansen.

Kunsthall Oslo viser blant annet fram deler av museets Stenersen-samling, mens samtidskunstprosjekter skal dukke opp i byrommet i området mellom det gamle museet på Tøyen og det nye i Bjørvika.

– Det er staten som eier Nasjonalmuseet. Men som Oslo-byråd tenker jeg at det ville vært en god idé om Nasjonalmuseet også viste fram mer av sin kunst hele veien fram til nytt museum åpner i 2020. Det er en god idé om Nasjonalmuseet fant en måte å stille ut noe av kunsten sin midlertidig, særlig når flere andre museer i byen også er stengt, sier Hansen.

Les også: «Når Nasjonalgalleriet stenger for godt, oppstår et svart hull i nasjonsbyggingen.»

Store tap

Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen vil ikke ha sagt noe om hva Nasjonalmuseet eventuelt burde gjør. Men han er ikke med på at flyttingen av Munchmuseet er en langt mindre operasjon enn gigantflyttinga til Nasjonalmuseet. Mens Nasjonalmuseet skal flytte rundt 100.000 verk, skal Munch tross alt flytte 45.000.

– Dette er ikke noen liten flytteprosess. Vi er ett av verdens største museer tilegnet en kunstner, og har en stor og verdifull samling, sier Henrichsen.

– Når Nasjonalmuseet har stengt, er det jo desto viktigere at vi holder åpent, mener Henrichsen.

– For tre-fire år siden ble vi enige om å ikke stenge, og utredet hva som skulle til for å holde åpent fram til åpning i Bjørvika. Vi så at det ville medføre store tap om vi skulle ha en lang stengeperiode, sier Henrichsen.

– Nå tenker jeg ikke bare på økonomiske tap, men også på de verdifulle relasjonene vi har bygd opp til nesten 100 forskjellige aktører innen reiseliv, nærings- og kulturliv og utdanning, sier han.

– Hvis vi skulle bygge opp besøk, medlemsprogram og samarbeidspartnere på nytt, ville det krever store ressurser og mye tid. Da vi bestemte oss for å holde åpent hele veien fram til åpningen av nytt museum, investerte vi i å bygge om lokalene våre på Tøyen, slik at vi fikk plass til konservering og pakking samtidig som vi holdt åpent, sier han, men legger til:

– Det er først når vi nærmer oss åpning, noe som skjer i mai eller juni 2020, at vi må nedskalere noe på utstillingsarealer, men med fullt program.

Ved siden av å investere, ble en annen viktig beslutning tatt: Man skulle først flytte den kunsten som trengs for å kunne åpne i Bjørvika i 2020. Etter det beholdes lokalene på Tøyen en stund, mens resten av kunsten pakkes ned.

– Mesteparten av kunsten kommer dermed til Bjørvika etter at museet er åpnet, sier Henrichsen.

Mer fra Dagsavisen