Edvard Munchs "Skrik" ble solgt for nesten 120 millioner dollar. Det er rekord for et maleri. FOTO: NTB SCANPIX

Anonymt rekordkjøp

Personen som blar opp 119 millioner dollar for Edvard Munchs “Skrik” vil trolig forbli anonym, tror David C. Norman ved auksjonshuset Sotheby´s.

NEW YORK (Dagsavisen): - Dette salget var som en drøm, erklærte auksjonarius Tobias Meyer stolt, etter at han hadde solgt Edvard Munchs “Skrik” for 119 millioner dollar, rundt 689 millioner norske kroner natt til i dag norsk tid. Munchs “Skrik” fra 1895 er nå verdens dyreste maleri solgt på auksjon noensinne.

- Det er verdt hver penny, sier Meyer

- Dette er et av verdens mest kjente kunstsymboler. Hvem det enn var som kjøpte det, fortjener vedkommende gratulasjoner, sier Meyer.

 

Hemmelig

Auksjonshuset Sotheby´s holder kortene tett til brystet og vil verken avsløre den anonyme kjøperens hjemland eller hvilket kontinent budet kom fra. "Skrik" var nummer 20 av til sammen 76 verk på gårsdagens auksjon. Etter litt over 12 minutters intens budrunde var det til slutt bare to anonyme kjøpere igjen blant de åtte som først hadde meldt seg på. Sammen presset de to prisen opp med rundt 15 millioner dollar, begge på telefon via representanter for Sotherby´s. Det var representant “Charlie” som til slutt gikk av med seieren, og de rundt 800 deltakerne på auksjonen brøt ut i spontan aupplaus. Auksjonarius Tobias Meyer annonserte øyeblikkelig verdensrekorden: Dette er det dyreste kunstverket som noen sinne er blitt solgt på en auksjon.

 

Fåraldri vite

David C. Norman, visepresident ved auksjonshuset Sotheby´s, smiler fra øre til øre da Dagsavisen huker tak i ham etter den historiske auksjonen. Han har jobbet 27 år med kunst i Sotheby's.

- Denne kvelden er den beste av dem alle, sier Norman, som medgir at han var redd for ikke å innfri de skyhøye forventningene.

- De høye forventningene fra folk over hele verden har holdt meg våken om natta. Men det gikk jo fantastisk bra. Dette er den beste kvelden i hele min karriere, smiler Norman, som neppe tror han får oppleve noe så stort igjen.

Ifølge Norman er det vanlig at kjøpere av kjente særlig dyre verk ikke ønsker å stå fram, verken kjøpskvelden eller siden.

- Vi får sannsynligvis aldri vite hvem kjøperen er, sier Norman til Dagsavisen etter salget av "Skrik".

 

Vil ha nytt museum

Direktør for Munch-museet i Oslo, Stein Olav Henrichsen, smiler også bredt da Dagsavisen møter ham.

- Det har vært en fantastisk kveld og veldig morsomt. Dette viser helt klart at Edvard Munch er en av verdens viktigste kunstnere, sier Henrichsen, som benytter anledningen til å be om et nytt Munch-museum. Nå.

- Denne verdensrekorden vil gi fornyet interesse for Munch, og er enda en grunn til at det er på høy tid med et nytt Munch-museum, sier Henrichsen.

 

Olsen advarer

Nordmannen Petter Olsen, som solgte det verdenskjente verket, sier han er fornøyd med salgssummen. Han leste opp en alvorsfylt og advarende erklæring om klimaendringer og ødeleggelse etter salget og sa han håper all publisisteten rundt "Skrik" vil øke interessen for Munchs arbeid og det viktige budskapet han mener Munch har.

- For meg viser “Skrik” det grusomme øyeblikket da mennesket innser sin påvirkning på naturen og de irreversible endringene han har startet ved å gjøre planeten mer og mer ulevelig, sa Olsen, som tror naturen vil slå tilbake mot menneskene. 

- Det vil bli mindre oksygen, mindre vann og mat. Mer død, mindre liv. Og veldig få livbåter når vi går under, sa Olsen til et fulltallig pressekorps.

Det ødela ikke stemningen på auksjonshuset Sotheby´s, der smilene var mange og latteren satt løst etter rekordsalget på auksjonshusets årlige vårsalg. Sothebys noterte seg også for enda en rekord i går: Til sammen solgte de kunstverk for over 330 millioner dollar, nesten 1,1 milliard norske kroner.

heidit@dagsavisen.no