Kultur

Sterk Katniss på dødslekenes venterom

Jennifer Lawrences sterke prestasjon som Katniss gjør at opprøret i den tredje «Hunger Games»-filmen føles mindre som en mellometappe.

Dagsavisen anmelder

SCI FI

4

«Hunger Games»-serien har satt en ny standard for ungdomsfilm. Framtidsfilmene basert på Suzanne Collins‘ bøker sparer ikke publikum for død eller lidelse, men demonstrerer hvordan et totalitært diktatur kan ødelegge mennesker. Og hvordan de få som gjør motstand kan skape en bølge mot noe bedre.

Opprørske Katniss Everdeen har brutt reglene nok en gang, og flyktet fra dødslekene i andre film. Hun kan bli opprørernes samlende frontfigur, «The Mockingjay». Men på den andre siden, i overdådige Capitol, sitter mannen hun kjempet for livet sammen med.

Katniss gjennomlever store kvaler. Hennes neste trekk kan få følger for Peeta, som er i president Snows vold. De spiller om liv.

 

Sterke Jennifer Lawrence viser både sårbarhet, forvirring og redsel som Katniss, heltinnen som opprørerne setter sin lit til. Samtidig portretterer Oscar-vinneren en sta kvinne som ikke lar seg knekke. Katniss settes under press og går gjennom en utvikling i denne tredje filmen i serien, og det gjør det interessant å følge den videre.

Julianne Moore og Philip Seymour Hoffman står som to søyler i filmen som den sindige opprørs­presidenten og den intelligente rådgiveren hennes. Og Donald Sutherland klarer å gjøre president Snow til en mann å frykte. Her kommer vi enda litt nærmere det kyniske sinnet hans - og en av hemmelighetene han bærer på.

 

Selve valget med å dele den siste filmen i trilogien i to deler gjør at mye forblir uavklart i «Mockingjay Part I». Akkurat som film to har den smak av mellometappe fram mot siste kamp mot den skruppelløse presidenten. Den drar kampen ut.

Men i motsetning til «Catching Fire» er ikke den tredje filmen en avansert kopi av originalen. Opprøret vokser, slavene i distriktene gjør motstand mot slavedriverne. Det nærmer seg full krig, ikke bare propagandakrig. Katniss‘ handlinger får følger for dem hun elsker. Og en sterk følelse av urettferdighet strømmer gjennom filmen.

Samtidig har ikke «Mockingjay Part I» de store vendingene som de to forgjengerne. Men den dveler ved Katniss‘ fortvilelse og befolkningens lidelse, og føyer nok en bit til det store bildet.