Annonse
Beate Grimsrud, norsk forfatter i Sverige, beskriver #metoo som «en folkelig revolusjon».

– Akademien må rydde opp

Allerede på 80-tallet ble Beate Grimsrud advart mot den Svenska Akademien-tilknyttede mannen som nå er tiltalt for voldtekt.

Annonse
Kultur

 

– Alle har visst om dette. Men ikke omfanget. Og ikke det som har skjedd bak lukkede dører. Det som er kommet fram nå er forferdelig, sier Beate Grimsrud.

Den norske forfatteren har bodd og virket i Sverige siden tidlig på 80-tallet. Hun skriver på begge språk og i 2010 ble hennes roman «En dåre fri» nominert til Nordisk Råds litteraturpris både fra Norge og Sverige. I 2011 mottok hun Dobloug-prisen, som deles ut årlig av Svenska Akademien til norske forfattere.

Les også: Innrømmer brudd på regler

«Han klådde»

Kulturscenen som den voldtektsanklagde mannen har drevet, ble beskrevet som «Akademiens dagligstue», av kvinnene som sto fram i Dagens Nyheter og fortalte om hvordan mannen har drevet seksuell trakassering gjennom årtier.

– Jeg har hatt opplesninger flere ganger på denne klubben, uten at jeg selv har opplevd noe ubehagelig. Men jeg var da også advart, sier Grimsrud.

– Jeg fikk tidlig høre at dette var en mann man skulle holde seg unna, han klådde på unge kvinner. Dette var allerede på 80-tallet.

– Jeg vet ikke hva Svenska Akademien har visst om hva som foregikk på denne klubben. Men de burde visst og de må ta ansvar. Dette må Akademien rydde opp i. Man må få på bordet hva som har foregått.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– En folkelig revolusjon

Avsløringene rundt Svenska Akademien ble satt igang av en en #metoo-post på sosiale medier.

– Det som skjer i Sverige nå med #metoo-kampanjen er en folkelig revolusjon. Avsløringene om Svenska Akademien er bare en liten del av dette. Dette foregår nå på mange samfunnsfelter - kultur, medier, politikk, skole. Det handler om menns seksuelle trakassering av kvinner, og om maktmisbruk fra både menn og kvinner.

– Alle revolusjoner er blodige. Det farlige med revolusjoner er motreaksjonene som følger. Nå er det viktig å følge opp så vi får en faktisk endring i maktstrukturene, sier Beate Grimsrud.

Les også: Koner og døtre ble trakassert

Annonse