Afrika vil hjelpe Norge

Afrikanere som samler inn varmeovner til forfrosne nordmenn? YouTube-hiten vil tvinge oss til å tenke annerledes.

- Poenget er ikke å harselere med at vesten samler inn penger til et godt formål, men heller feiltolkingen av et problem og forenklede løsninger på problemet, forklarer Anja Bakken Riise, nestleder i SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Det er de som står bak videoen på YouTube som etter kort tid har blitt en hit . Mens vi skriver saken har den oppimot 250.000 klikk, og har fått det klingende navnet: "Africa For Norway - New charity single out now! Official christmas video."

Snu på hodet

Bakgrunnen for videoen og kampanjen er at SAIH  har sett seg lei på en ensidig negativ og svartmalende omtale av Sør, og vil snu problematikken på hodet og vise hvordan det kan gjøres på en lignende måte om Norge.

- Derfor lanserer vi nå RADI-AID: Africa for Norway! Med egen musikkvideo og nettside. RADI-AID er en liksom-innsamlingsvideo, der hippe, moderne sørafrikanere synger om kalde Norge og oppfordrer afrikanere til å samle inn radiatorer til forfrosne nordmenn. Sangen og videoen vil spille på alle de kjente klisjeene fra Band-Aid, We are the world, Venn, forklarer Riise.

Forenkling og trøtthet?

Ideen kom etter at SAIH deltok i en debatt på Dagsavisens debattsider, NyeMeninger, startet av Kirkens Nødhjelp med innlegget om "Kommersialisering av bistanden". SAIH svarte med innlegget  "Mer humor i kampen mot fattigdom", og Plan bidro med «Tollefsen bommer på kritikken". Digni skrev "Kritikk på autopilot".

Debatten dreier seg om bistandsbransjens informasjonsarbeid og hvordan de formidler situasjonen i land i Sør.

– Bidrar våre informasjonskampanjer til økt forståelse, eller forenkling og bistandsstrøtthet blant folk flest? spør SAIH.

Tidligere kommunikasjonsdirektør i Norad, Kjell Terje Ringdal, gikk i sitt innlegg "Fluer i øynene" videre med debatten. mens det i vår ble et hett tema i mediene hvorvidt KONY-kampanjen var verdifull eller bare ødeleggende for bevisstgjøringen av folk flest og utviklingspolitiske spørsmål. "Kony 2012 -Stopp aksjonen!".

Takker for varmen

Nå ønsker SAIH å ta fatt i denne debatten igjen. 

- Men vi vil prøve oss på en ny og spennende vinkling. Med videoen ønsker vi å nå bredere, og vi ønsker å skape en skikkelig debatt rundt temaet, skriver Riise.

Derfro skal de 4. desember arrangere en debattkveld med samme utgangspunkt. «Afrika for Norge: Hjelpen har kommet!» er temaet, og i panelet skal Nils Mørk fra Leger uten grenser sitte, det samme skal utenriksredaktør Ivar Iversen fra Dagsavisen. Også Morten Høglund  (Utenriks- og Forsvarskomiteen, FrP), skal være med i panelet på Parkteateret.

- Vi vil blande alvor med underholdning, på samme måte som vi gjør i videoen, lover SAIH

Debatten starter med en takk til Afrika for varmen de sender gjennom kampanjen.

Prosjektet har også egen Facebook-side, og har fått oppmerksomhet verden rundt; The Guardian, Huffington Post og BBC Africa.