Kultur

Advarer mot kinodød

Kinobransjen mener en ny digital kinoavgift vil ødelegge filmtilbudet for norske småkinoer, og i verste fall bety kinodød.

Årsaken til varskuet fra bransjeorganisasjonen Film & Kino er den nye avgiften som filmdistributører skal betale for å dekke Medietilsynets sensur av kinofilm. Medietilsynets filmsensur koster rundt fem millioner i året, og etter at kinoene i Norge ble digitalisert ser myndighetene behovet for et nytt avgiftssystem som skal få inn disse pengene.

Digital utgift

Ifølge direktør Lene Løken i Film & Kino har ikke Kulturdepartementet sett konsekvensen av sitt eget forslag.

- Et tegn på dette er at verken vi eller norske kinoer ble invitert til høringen knyttet til forslaget. Det er vi blitt etter at vi meldte fra til departementet, sier Løken.

Fram til i dag har filmsensur-avgiften vært regnet ut fra antallet fysiske filmkopier som er blitt sendt ut til kinoene. Etter at Kino-Norge ble digitalisert, trenger systemet en digitalavgift. Kulturdepartementets forslag inkluderer blant annet en sum basert på filmens lengde, i tillegg til at distributørene betaler 700 kroner for hver oppsetning av en film som vises mer enn 15 steder på premieredatoen. Tanken er at den smalere filmen skal beskyttes, ettersom den vises på atskillig færre steder enn store titler som «The Avengers». Dermed skal Kino-Norge beholde et mangfoldig filmtilbud.

Rammer 150 kinoer

Ifølge Film & Kino vil digitalavgiften ha motsatt effekt. Systemet medfører at selv distributører av Hollywood-film vil kvie seg for å sende blockbusterne sine ut til mindre og mellomstore kinoer rundt om i landet, er innvendingen.

- Denne ekstraavgiften på 700 kroner betyr ikke så mye i Oslo, Bergen og Trondheim, men vil få mye å si for om kinoene ute i distriktene får en film eller ei. På mange mindre steder vil ikke inntektene engang tilsvare utgiften på 700 kroner, sier Løken.

- Forslaget har heller ikke tatt høyde for endringen som har skjedd ved digitaliseringen av Kino-Norge, nemlig at alle filmer i dag går bredere ut enn de gjorde før. Avgiftene vil dermed bli høyere enn tidligere. Dermed kommer dette forslaget galt ut. Vi snakker om rundt 150 av totalt 198 kinoer som vil få dårligere filmtilbud. I verste fall kan flere bli nødt til å stenge, på grunn av dette avgiftssystemet, sier Løken.

Den nye filmsensuravgiften er tema på et høringsmøte i Kulturdepartementet i dag.

- I forkant av møtet har vi regnet ut hva de nye avgiftene ville medføre av inntekter. De foreløpige tallene viser at med en avgift på 700 kroner på alle filmer som ble vist på kino i 2011, ville Medietilsynet fått inn atskillig mer enn hva denne filmsensuren faktisk koster, sier direktør Lene Løken.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen