Kultur

Abid Raja svarer: Vil endre reglene etter millionstøtten til «Beforeigners»

Produsentene av dramasuksessen «Beforeigners» fikk medhold etter at millionstøtten ble stoppet. Nå vil kulturministeren endre regelverket.

Bilde 1 av 2

– Internasjonale strømmetjenester kan ikke ha sugerør ned i filmfondet, sier Anette Trettebergstuen (Ap), første nestleder i kulturkomiteen på Stortinget.

Hun ga den nye kulturministeren Abid Raja sin første utfordring i Stortinget denne uka, gjennom et skriftlig spørsmål om den omstridte produksjonsstøtten til serien «Beforeigners», produsert av norske Rubicon for HBO Nordic, som er blitt en seersuksess i flere land for HBO.

Etter at Norsk filminstitutt i 2018 ga 9.5 millioner kroner i produksjonstilskudd til Rubicon, stoppet de utbetalingen da HBO var kommet inn som produsent på «Beforeigners», da NFI ikke lenger regnet Rubicon som rettighetseier. Etter en omfattende klagebehandling har Rubicon nå fått medhold av Medieklagenemnda, slik at Rubicon får utbetalt støtten. Det var Dagens Næringsliv som først meldte om vedtaket, som ble fattet like før jul.

Vedtaket har vakt oppsikt i filmbransjen. Saken ble diskutert på åpningskonferansen under filmfestivalen i Tromsø 13. januar, der daværende kulturminister Trine Skei Grande deltok.

Raja svarte

Tirsdag sist uke sendte Anette Trettebergstuen skriftlig spørsmål i Stortinget til kulturministeren, som fortsatt var Trine Skei Grande: «Hva vil statsråden nå gjøre for å sikre at forskriftene endres slik at vi sikrer at ikke internasjonale aktører med eierskap til rettighetene til norske produksjoner vil kvalifisere til støtte fra filmfondet?»

Skriftlige spørsmål har svarfrist på seks virkedager. Ny kulturminister Abid Q. Raja besvarte spørsmålet tirsdag denne uka: «Departementet vil i samråd med Norsk filminstitutt vurdere endringer i reglene for tilskudd til filmproduksjon».

Les også: Vil lage en ny sesong av «Beforeigners» - produsentene søker om midler

Dette åpner dermed for å endre lovforskriftene som ble brukt i saken om Rubicon og «Beforeigners», for å begrense muligheten av å gi produksjonsstøtte når rettighetene ikke er heleid av uavhengige norske produsenter.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, mener det er viktig at regjeringa følger opp Norsk Filminstitutt nøye. Men det betyr ikke at man bør stoppe bevilgningene til NFI, og dermed lamme store deler av norsk filmskapning, imens.

– Det er ingen tvil om at statsråden her argumenterer for at vi må endre forskriften, slik at vi setter en stopper for at de utenlandske gigantene skal få et sugerør inn i filmfondet. Det er jeg fornøyd med, kommenterer Anette Trettebergstuen (bildet).

Les også: «Fremvandrerne»: Helt fremragende

– Medieklagenemndas avgjørelse i «Beforeigners»-saken er ikke i tråd med lovforskriftens politiske intensjon. Da må vi som lovgivere klargjøre forskriftene, sier Trettebergstuen.

– Dette er store internasjonale aktører med enkel tilgang til kapital som kjøper opp rettigheter til lokale produksjoner. Vi ønsker ikke en situasjon som gjør at de store internasjonale aktørene henter ut midler fra lokale filmfond og gjør norske produsenter til husmenn uten rettigheter, sier Trettebergstuen.

Kritisert

Også produsentforeningen Virke har kritisert kjennelsen i Medieklagenemnda, i et brev til Kulturdepartementet gjengitt i bransjebladet Rushprint, og uttrykt ønske om å endre forskriftene for å sikre uavhengige produsenter.

– Om tolkningen av forskriften fungerer slik at internasjonale strømmegiganter kan gå inn her og hente penger til prosjekter der norske produsenter står uten vesentlige rettigheter, må vi endre forskriften. Da fungerer den i strid med intensjonen for norsk filmpolitikk, som er å styrke uavhengige produsenter, kommenterer direktør for Norsk filminstitutt Kjersti Mo (bildet).

Kjersti Mo. Ny direktør i Norsk filminstitutt.

– Det blir en motsatt medfinansiering, der vi er med og finansierer strømmetjenestenes virksomhet i Norge, istedenfor at strømmetjenestene bidrar til produksjon av norsk innhold for å operere på norsk territorium, som jo er et uttalt politisk mål. Da har Medieklagenemnda vedtatt en annen filmpolitikk enn det er konsensus om, mener NFI-direktøren.

– Amerikanske strømmegiganter må kunne produsere sine serier uavhengig av den norske statskassa. Det klarer de da også uten oss. HBO er ikke avhengig av midlene fra Norsk filminstitutt for å produsere «Beforeigners». Mens for norske filmer er NFI-midlene avgjørende, sier Kjersti Mo.

Les også KOMMENTAR: Det er ikke TV, det er HBO laget for norske skattepenger

Rubicon har nå søkt støtte til en ny sesong av «Beforeigners» gjennom insentivordningen for internasjonale film- og tv-produksjoner i Norge.

– Vi er glade for «Beforeigners»-suksessen og ligger ikke i strid med verken produsenten eller HBO. Men framover ser vi om det kan være en løsning å heller øke tilskudd til utvikling, så HBO og Netflix får mange gode norske dramaprosjekter de kan investere i og produsere. Det er en riktigere rolle for NFI enn å finansiere produksjoner for Netflix og HBO, sier NFI-direktør Kjersti Mo.

Rubicon: – Dette er en norsk produksjon

– «Beforeigners» er en norsk produksjon og en Rubicon-produksjon, utviklet av oss fra grunnen av. Den er gjennomført i Norge, den har vært viktig for oss og viktig for norsk filmbransje, kommenterer Fridrik Mar, sjef for dramaproduksjon i Rubicon.
– Den treffer dermed på alle viktige punkter for støtte til norsk serieproduksjon, mener vi. Så er det et spørsmål om jus hvordan forskriftene tolkes, vi mener støtten til «Beforeigners» er innenfor dagens regelverk, og vi er fornøyd med Medieklagenemdas avgjørelse. Denne saken har tatt mye tid, så vi ser fram til å kunne avslutte dette regnskapet og komme videre, sier Mar.
– Vi har et godt forhold til NFI, som er en av de viktigste samarbeidspartnerne for norsk film- og tv-produksjon, og forholder oss til reglene som gjelder. Da vi inngikk avtale med HBO, var støtten fra NFI en av forutsetningene. HBO eier rettighetene sammen med oss, understreker Mar.

HBO Nordic har ingen kommentar til saken på det nåværende tidspunkt, opplyser Celine Ryel, pr-sjef for HBO Nordic.

Mer fra Dagsavisen