Kultur

– Å bli kvalifisert til den ekte Oscaren er helt sjukt

Regissør Rikke Gregersen hadde allerede mottatt en student-BAFTA tidligere i sommer. Nå har hun fått student-Oscar for samme eksamensfilm.

Bilde 1 av 2

– Det er litt ubegripelig på en måte. Det er en liten ære. Å bli kvalifisert til den ekte Oscaren er helt sjukt, og jeg håper at det gjøre at flere i verden får sett den. Det er jo kult!

Det sier regissør Rikke Gregersen (25). Torsdag kveld fikk hun vite nyheten om at eksamensfilmen hennes, kortfilmen med kortfilmen «De hensynsløse», som har fått den engelske tittelen «Dog Eat Dog», er blant tre som har vunnet student-Oscar i kategorien «Live action». I kortfilmen medvirker Askeladden-hovedrollene Eili Harboe og Vebjørn Enger i to biroller, mens Renate Reinsve og André Sørum spiller de to hovedkarakterene.

Selve overrekkelsen av student-oscarstatuetten vil skje under Student Academy Awards–seremonien den 17. oktober, i det kjente Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills, der den årlige Oscar-utdelingen går av stabelen tidligere på året.

Les også: Brad Pitt til Dagsavisen: – Det er ingen fasade å beskytte

Les også: Fra komedie til tragedie

– Litt nervepirrende

– Det er klart at dette gjør at jeg vil lage ny film. Og det at finansører som har sett denne filmen, har gitt meg bedre muligheter og midler til å jobbe med nye prosjekter. Det er selvfølgelig litt nerveprirrende å skulle lage en ny film igjen nå, litt skummelt at jeg har gjort det så bra. Men det gir meg også mange muligheter og motivasjon.

Fra før har Gregersen og produsent Rebekka Rognøy mottatt Special Jury Prize under BAFTA Student Film Awards for den samme kortfilmen. Prisen ble delt ut i Los Angeles i juli. Der fikk Gregersen muligheten til å se responsen fra et amerikansk publikum på filmen som spiller på mye svart humor.

– Jeg føler nesten at responsen på denne filmen går bedre i USA enn i Norge. Jeg tror folk er litt mindre vant med den typen skandinavisk humor der, sier regissøren.

Les også: – Må stole på de gode valgene

Les også: Knekte Hollywood-koden i London

Gjenkjennelig tema

Ideen til filmen som ble bacheloroppgaven hennes fra 2018, fikk hun mens hun gikk film og TV-linja med frodypning i regi på Westerdals.

– Jeg ønsket å lage film om noe jeg tror er veldig menneskelig og kan være gjenkjennelig for mange: Nettopp å bli værende med noen man egentlig ikke ønsker å være med, kun for å være hensynsfull, sier hun.

Et selvmordsforsøk blir dermed en omstendighet for å skildre tematikken i filmen.

– Jeg ville lage en film om noe jeg ville si om, og jeg brukte de tre åra på Westerdals til å reflektere over forhold og relasjoner. Jeg hadde valgfag i novelleskriving et år, og da skrev jeg først en novelle som ble denne fortellingen, forteller Gregersen som for tida jobber med et nytt kortfilmprosjekt som hun selv har skrevet og regissert, sammen med en annen manusforfatter, finansiert av blant annet NFI.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen