Kultur

47 millioner til norsk James Bond-innspilling

Den kommende James Bond-filmen er et skritt nærmere innspilling i Norge. Nå får den et tilskudd på 47 millioner kroner over insentivordningen.

Den kommende James Bond-filmen, som foreløpig går under tittelen «B25», er tilbudt 47 millioner kroner over den såkalte insentivordningen som bringer filmen nærmere Norge når det gjelder valg av innspillingssted.

- Vi er glade for at innspillingen av filmen med foreløpig tittel «B25», er vurdert lagt til Norge. Tilskuddsrammen vi tilbyr filminnspillingen, 47 millioner kroner, er den største i insentivordningens historie, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt, i en pressemelding.

11 søkere

Produsentene bak den 25. James Bond-filmen, i Norge representert ved Truenorth Norway, var en av 11 søkere som sendte inn søknad til årets insentivordnining-pott som administeres av Norsk filminstitutt. Fredag ble det kjent hvilke prosjekter som deler året pott på 75 millioner kroner, og av tre tilkjente søkere er «B25» i alt tilbudt 47.025.000 kroner i tilskudd. Filmstøtte-ordningen gir 25 prosent utgiftsrefusjon for internasjonale filminnspillinger i Norge, og er tidligere blitt benyttet av filmer som «Snømannen» og «Mission: Impossible: Fallout». Sistnevnte med de veldokumenterte scenene fra Preikestolen.

Med denne nye filmen, med antatt premiere i 2020, spiller Daniel Craig rollen som agent 007 for femte gang.  «Bond 25» som den nye filmen også blir kalt, etterfølger «Spectre» (2015), «Skyfall» (2012), «Quantum Of Solace» (2008) og «Casino Royale» (2006), og har ifølge bransjenettsiden IMDb en rolleliste som inkluderer gjengangere som Ralph Fiennes, Lea Sedoux, Ben Whishaw og Naomie Harris.

Da søkerlisten gjorde det klart at produsentene bak det siste kapitlet i verdens mest berømte filmserie vurderer Norge som ett av innspillingsstedene, bekreftet  Adrian Mitchell, filmkommisjonær i Oslo, at dette medfører riktighet.

– Vi har jobbet med dette i lang tid. Det er realistiske muligheter for at deler av neste James Bond-film blir spilt inn i Norge. Det vil være svært interessant for Norge og norsk filmindustri om de vil filme James Bond i Norge, sa Mitchell til Dagsavisen i begynnelsen av desember.

Les også: Preikestolen lagt til India i ny «Mission: Impossible»-film

Støtte til dramaserier

– James Bond-produsentene ser på forskjellige locations og muligheter i hele Norge, både Østlandsregionen, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. Men et prosjekt som dette er avhengig av insentivordningen. Hvis ikke, går de til et annet land, fastslo Mitchell.

Med fredagens tilskudd over insentivordningen behøver Mitchell etter alt å dømme ikke bekymre seg for at produksjonen ikke tar veien innom Norge. James Bond-filmene er kjent for å benytte seg av ulike innspillingssteder i verden i en og samme film.

Også to andre prosjekter, dramaseriene «Villmark» prdodusert av Paradox for HBO og «Fenris» produsert av Nordisk Film Productions for Viaplay, er tilbudt henholdsvis 22 millioner kroner og 5,95 millioner kroner.

Ifølge pressemeldingen fra Norsk filminstitutt trådte forskrift om insentivordning for film- og serieproduksjoner i kraft 1. januar 2016. Tilskuddsordningen forvaltes av Norsk Filminstitutt, og har i 2019 en ramme på 75 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen