Kultur

Kaptein Sabeltann heiser seil mot actioneventyret

Jentene har endelig fått roret i den nye animasjonsfilmen «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral», men ellers spares det på kruttet.

Dagsavisen anmelder

---

4

FILM

«Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral»

Regi: Rasmus A. Sivertsen, Yaprak Morali, Are Austnes

Norge, 2025

---

Siden forrige gang vi så Kaptein Sabeltann på kinolerretet, i «Kaptein Sabeltann og den magiske diamant» i 2019, har en hel «generasjon» nye publikummere rukket å komme til. Det pakkes på ingen måte inn at filmene og alt annet basert på Terje Formoes i år 35 år gamle sjørøversuksessen fra Dyreparken i Kristiansand, er rettet inn mot de minste.

Salget av Sabeltann-effekter og krav om å oppleve eventyret «live» til sommeren, vil ikke bremses av «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral». Det mest positive i selve historien, er at sterke jente- og kvinneroller har fått en dominerende plass blant seriens velkjente barske, kulerunde eller fjottete sjørøvere.

En annen nykommer er svær og glupsk drage, i filmen riktignok kalt en linnorm, men det norrøne fabelvesenet som slektet på Midgardsormen er her åpenlyst inspirert av «Ringenes Herre»- og «Dragetemmeren»-filmene.

Les også: Spiller opp «Once» med hjerte og smerte

Sibylla og Sabeltann

I «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral» heves sablene uten noen videre introduksjon. Alle småunger på de sju hav kjenner figurene og universet godt fra før, og det vet filmskaperne. Det vil si, aller først får vi møte Sibylla, grevinnen av riket Gral som en gang spredte skrekk på havene, men som nå har mistet makten det hadde på grunn av Kaptein Sabeltann.

«Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral»

Sibylla tørster etter hevn, og hun viser ser å være en autoritær og slu sverdmester som på ingen måte står tilbake for Kaptein Sabeltann når det gjelder gulltørst, fekteferdigheter og maktbegjær. Og hun har en trylledrikk som gjør at alle som drikker den, må lyde hennes ordrer. Med Lisa Stokkes stemme blir hun en filmskurk som det gjerne må lages flere eventyr rundt.

Etter et vellykket tokt mot en «posh» lystyacht, der Terje Formoe selv har en stemmegjesterolle som trubadur, får Sabeltanns skute en nattlig visitt av maskerte fremmede. De røver med seg Den Sorte Dames stolte gallionsfigur, Sabeltanntigeren, og i farten tar de også Pinky, som mot kapteinens strenge ordre har sneket seg opp på dekk sammen med Ravn, jenta han jobber i byssa med.

«Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral»

Pelle og Pysa på plass i Sabeltann-filmen

De unge heltene, særlig Ravn, har framtredende roller i denne historien. Sabeltann tenker bare på gallionsfiguren, mens Ravn sniker seg med som blindpassasjer når redningsekspedisjonen forlater Abra havn. For henne er selvsagt Pinky fremste prioritet, bestevennen som har fått sin dose av Sybillas lumske hypnoseserum.

Det trengs ikke særlig fantasi for å skjønne hvem som klarer brasene denne gangen, i en historie som er forutsigbar og actionfylt, inkludert noen Indiana Jones-aktige sekvenser. Men den er ikke så gjøglete og morsom som man kanskje kunne håpet. Pelle og Pysa-skikkelsene bidrar selvsagt litt ved siden av andre glupinger blant mannskapet, og fremst av disse igjen er den nær euforiske skipskokken Skalken med sin rottesuppe.

«Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral»

Ellers er det få drops og lite krutt å hente for voksne ledsagere, men et par scener inneholder noen bortgjemte godbiter, som avsløringen om at kunstneren Damien Hirsts diamanthodeskalle «For the Love of God» åpenbart har falt i sjørøveres hender.

Les også: Disse TV-seriene vil du se i 2025

Sabeltann-eventyr med Qvisten Animation

«Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral» er regissert av Rasmus A. Sivertsen, Yaprak Morali og Are Austnes, og produsert av Qvisten Animation. Sivertsen og Qvisten har stått for noen av de beste norske animasjonsfilmene for barn de senere årene, som Flåklypa-filmene, «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» og «Helt Super».

Til sammenligning blir «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral» en blekere og mer maskinell variant av det beste Qvisten har på lager. Sabeltann-industrien og dens mange premissleverandører øver sin innflytelse på et filmprodukt som dette, med både Formoe-familiens selskap, Dyreparken, Warner Music og Cappelen Damm. «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral» har kvaliteter som skal til for å skape nytt innhold i et univers i fortsatt utvikling.

«Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral»

Animasjonen er fargesterk og tablåene er fine, men bortsett fra i nøkkelscenene, action- og dragescenene og de blendende oversiktsbilde av for eksempel Agra, legges det ikke inn mer dybde eller bevegelser enn det som er helt nødvendig ut fra dagens standard, men samtidig viser Qvisten Animation at de selv i et kommersielt oppdrag som dette hever seg blant de beste i faget, og pøser på med tidsriktig store og speiltindrende øyne, en dramatisering som ikke har rom for hvilepauser og mye musikk underveis.

«Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral»

Terje Formoe og Rolf Løvland

Dubberne Sienna Rosie Schei (Ravn) og David Leander Helgor (Pinky) gir godt liv til filmens yngste radarpar, og førstnevntes vennskapssang, en ballade, gir filmen et fint pusterom midtveis. Kyrre Haugen Sydness kan sin Kaptein Sabeltann til innerste snerr, og Håvard Bakke (Langemann) og Jan Martin Johnsen (Skalken) tumler rundt i kjent stil.

Sangene som framføres av de enkelte skuespillerne vil garantert gå i loop og sette seg som borrer i ørene på alle foreldre, oppskriftsmessig skrevet over kjent lest av Terje Formoe og dels Alf Emil Eik. Rolf Løvland har produsert og arrangert, og det kler filmen at han har gjort uttrykket litt mindre bastant. Dermed kan for eksempel Lisa Stokke skinne i pompøs powerrockstil i sangen som framføres av Sibylla.

Alt det gjenkjennelige er uansett på plass, garantert til stor glede for den definerte målgruppen. Så får heller de voksne også i denne omgangen trøste seg med at deres barn kanskje har vokst fra Sabeltann før det heises seil i neste film.