LONDON (Dagsavisen): Skotske Craig Glenday, sjefredaktør for «Guinness World Records» («GWR»), sitter på kontoret og snakker med hele kroppen. Tema er rekordforslag og -forsøk så avsindige at han må si nei – eventuelt varsle politiet.
– Nitti prosent av søknadene vi mottar, blir avslått, gestikulerer Glenday (51).
– Som regel skyldes det at de ikke forbedrer den eksisterende rekorden. Men iblant får vi inn ting som er direkte ulovlige.
Han lener seg konspiratorisk framover i sofaen.
– En av de verste i min tid var en fra India. Den kom fra et legepar som var kirurger. Sønnen deres fylte 15, og som bursdagspresang lot de ham få utføre keisersnitt. Altså, 15-åringen ledet operasjonen. De var veldig stolte av ham.
Glenday grøsser.
– Heldigvis gikk det bra. Ingen døde. Men de sendte oss en masse bilder av poden som aldri burde vært sendt.
Les også: Anmeldelse: «Black Doves»: Blodig morsom nedtelling til jul (+)
Dobbeltjubileum
2025 blir rundere for noen enn for andre. «GWR» – tidligere kjent som «Guinness Book of Records» – fyller 70. Feststemninga dempes ikke av at Glenday markerer 20 år i redaktørsetet.
Da Dagsavisen møter ham sentralt i London, hevder han å ha «drømmejobben». De yngste leserne utgjør en viktig målgruppe for boka som er gått unna i 150 millioner eksemplarer siden 1955. En av dem som ble truffet midt i hjertet, var vesle Craig fra Dundee.
– Jeg var fullstendig oppslukt av romfart i oppveksten. Jeg husker det var bilde av en astronaut på 1986-omslaget, og jeg tenkte: «Se på dette!» mimrer han.
– Og jeg var alltid en liten tjukkas. Da jeg plutselig fikk lese om folk som veide flere hundre kilo, fant jeg trøst i det. Jeg skjønte at jeg var temmelig normal, tross alt. Det samme gjaldt gutta som var høyest i klassen og ble kalt «bønnestengler». De skjønte at det fantes mennesker der ute som var dobbelt så høye som dem.
Sær-norsk med ostehøvel og julekuler
I jubileumsutgaven figurerer et 30-tall norskættede rekorder, melder forlaget. Du har freestyle-fotballbrødrene Brynjar og Erlend Fagerli, som klarte 52 nakkepasninger seg imellom på et minutt. Du har Ringebu-kvinnen Kristen Gunstad, som gikk i bresjen for å lage en ostehøvel på nesten åtte meter.
Og passende til høytida har du Karen Elisabeth Torp fra Fredrikstad. Hun har brukt tre tiår på bygge opp samlinga si av over 3000 julepyntekuler.
– Norge minner meg om England og Skottland. Jeg vil påstå at dere er det mest britiske landet i Europa bortsett fra Storbritannia, humrer Glenday.
– Mentaliteten deres ligner vår, i den forstand at dere har sans for det sære. Danskene er veldig seriøse når det gjelder rekordene sine, og tyskerne er – vel – tyske. I Norge og Sverige liker dere det eiendommelige, hvilket verdsettes i Guinness-staben. For det er de underlige rekordene vi husker best – greiene du ikke engang visste at var en greie.
Får kick av prestasjoner
Rent filosofisk mener han det ligger i menneskets natur å ville være størst, minst, raskest, mest utholdende.
– Å sette og loggføre rekorder er noe som definitivt skiller oss fra andre skapninger. Og ved å loggføre dem bidrar vi til en historie som det er meninga at vi skal lære av som art – selv om vi selvfølgelig aldri gjør det, knegger han.
– Noen får kick av å høre om ekstreme prestasjoner, mens andre er opptatt av å være dem som pusher ting videre. Så oppnår de sin 15 minutters berømmelse – eller 15 gigabytes, som det heter i dag.
Les også: Tre julealbum som skiller seg ut
Måler selv
Apropos det siste, hvordan skal «GWR» beholde relevansen i digitalalderen? Får vi ikke kuriosa nok på TikTok og dess like?
Glenday returnerer spørsmålene med et par egne.
– Med KI og «fake news», hvor mye kan du stole på? Hvis du ser en filmsnutt av ei lita jente som løfter en bil med bare henda, er det sant eller ikke?
Han peker på veggplakaten av amerikanske Diana Armstrong, innehaveren av verdens lengste fingernegler.
– Forskjellen er at vi utgjør et filter, erklærer han, og forteller om grundige verifiseringsprosesser.
– Jeg vet at neglene hennes er 1,3 meter lange. Jeg var der personlig og målte.
Ifølge Glenday vil Guinness-staben bruke jubileet til å styrke ungdomsalibiet sitt.
– Sytti høres mye ut. Vi høres ut som en gammel gubbe, vedgår han.
– Men de kommende tolv månedene skal vi se framover. Én nyvinning er at vi har introdusert rekorder for ungdommer under 16. Nå vil vi at den neste generasjonen skal bryte rekordene.
Sparte hesten
Imens bestreber Glenday seg like hardt på å holde useriøse aktører utenfor. Den 15-årige indiske lekedoktoren er angivelig i godt, det vil si dårlig, selskap i helsesektoren.
– Vi får en del henvendelser av typen, «Jeg kan utføre den kvikkeste organtransplantasjonen.» Sånt er vi lite interessert i. Vi er mer opptatt av at slike inngrep utføres forsvarlig. Det samme gjelder entreprenører som påberoper seg «den kjappest oppførte boligblokka». Da vil jeg tro det er en viss fare for at den raser sammen i rekordfart, også.
Les også: Herborg Kråkevik: – Så skjedde det som ikke skulle skje: jeg ble stormforelsket (+)
Kjæledyr
En annen etisk nøtt, påpeker Glenday, er dyr.
– Vi pleide å ha «tyngste kjæledyr» som kategori. Og det er selvfølgelig morsomt å se videoer av feite katter og hunder. Problemet er at det fort blir fristende for enkelte eiere å mate dem og mate dem. Bikkjer er jo dumme nok til å spise alt de får servert, så vi liker ikke sånt heller.
Skjønt, en selverklært moderne ridder tar etter sigende kaka.
– Det kom et krav fra en fyr som skulle sette rekord innen å ri verden rundt på hest, iført full middelalderrustning.
Glenday sukker over slipsknuten.
– Hadde hesten noe den skulle sagt i sakens anledning?
---
«Guinness World Records»
* Utgitt for første gang i 1955
* Solgt i 153 millioner eksemplarer
* Oversatt til et 40-tall språk
* Basert på et arkiv inneholdende 66.000 aktive rekorder
* Mottok 57.000 rekordsøknader i 2023, 5000 av dem godkjente
* Har egen YouTube-kanal med 12 millioner abonnenter
* Aktuell i 70 års jubileumsutgave
Kilde: guinnessworldrecords.com
---