Kultur

Dette bør du spise på Øya

Øyafestvalen slår i år til med en helt kjøttfri meny, men gjør det susen?

Dagsavisen anmelder

Øyafestivalen lover at årets meny vil gjøre jobben, om man så vil kjøre safe eller teste noe nytt. Byløvene er på saken. Vi har testet alle matbodene på Øya, bortsett fra en som var stengt. Flere «gamle» kjenninger er på plass også i år, men kun med fisk og vegetar/veganske-alternativer.

Saken oppdateres mens vi spiser i løpet av dagen i dag (onsdag), bli med oss på reisen!

---

3

Pasta baby

Tre typer pasta: Spagetti med bakt tomatsaus og parmesan, gnocchi med urtepesto og pistasj, fusilli med kremet kamskjellsaus og parmesan. Har også tiramisu på menyen.

Øyafestivalen

---

Spaghetti fra Pasta baby!

Vi spiste: Tomatpasta

Pris: 120

Konklusjon:

Helt grei og al dente pasta, litt tyn saus, men at alt ser litt trist ut. Den ene byløven mente at den smakte godt, mens en annen kun satt igjen med smak av olivenolje og følelsen av at sausen kanskje hadde ligget inntil en tomat.

Porsjonen er litt snau til 120 kroner.


---

4

Cultivate Food

Bakt potet med mais, “cheezy” saus, bønner og syltet rødløk og Loaded Fries med aioli, bbq-saus, tomat og vårløk.

Øyafestivalen

---

Ostesmørbrød fra Coop Mega.

Vi spiste: Både bakt potet og loaded fries

Pris: 129 kroner (potet) og 149 kroner (fries)

Konklusjon:

For å ta fries’ene først: Det smakte mer potet enn tradisjonelle fries, men det er kanskje greit? Litt mye bbq-saus som stjal oppmerksomhet. Det ble dessuten litt søtt, men det var godt med masse godsaker på toppen. Særlig rødløken utpekte seg.

Den bakte poteten smakte litt lite av ostesausen, men bønnemiksen inni smakte bra. Også denne servert med deilig rødløk, i tillegg til litt sprø og god grønnkål.

– Denne blir du mett av, mener en av Dagsavisens mat-testere denne dagen

Bakt potet fra Cultivate food.

---

4

Der peppern gror

Chana Masala og Butter Paneer masala

Øyafestivalen

---

Chana Masala fra Peppern.

Vi spiste: Chana masala

Pris: 175 kroner

Konklusjon:

Det er god dybde i sausen, et greit kick og fin konsistens på kikertene. Det er ikke det helt store på indisk-fronten.

– Peppern kan bedre enn det her, sier vi.

Peppern er ikke bare plassert nede på det som kalles matområdet, sammen med de fleste andre matbodene. De har også to boder til – den ene av dem inne på det såkalte plussområdet og en, vegg i vegg, på Caltexløkka. Her er det andre retter på menyen: Spicy masala burger og Aloo channa chaat

---

4

Breddos Tacos

Loaded fries og taco i to varianter: En med sopp og en med bønnemiks og fetaost.

Øyafestivalen

---

Tacos fra Breddos.

Vi spiste: Vi slår på stortromma og kjøper en kombo, som gir både fries og de to ulike typene taco.

Pris: 219 kroner

Konklusjon:

Fries’en er god og crunchy, med fin aioli på toppen. På tacofronten var varianten med sopp mild, men kanskje litt vannete i konsistensen. Den kunne gjerne har sparket litt fra seg.

Bønnemiksen smakte deilig, og topping og fetaost gjorde dette til en deilig liten rett. Det er ikke fryktelig mye mat å snakke om hvis du bare kjører de to tacoene, men med fries i tillegg blir du nok god og mett.

Vi står mellom terningkast fire og fem, men lander på en sterk firer.

Tacos med grillet sopp eller refried beans fra Breddos. Meny med fries.

---

4

Mamas mat

Samosa

Øyafestivalen

---

Samosa på Øyafestivalen

Vi spiste: Samosa

Pris: 149 kroner

Konklusjon:

Denne var god og feit. Ganske crispy, men blir mye deig. det er kanskje litt lite innhold. Nok av karbohydrater om du trenger det, men det kunne vært litt mer sting i fyllet.


---

3

Tunco

Thai Red Curry med tofu eller villreker, grønnsaker, urter, lime og ris.

Øyafestivalen

---

Villreke-curry fra Tunco.

Vi spiste: Thai curry med villreker

Pris: 189 kroner

Konklusjon:

Dette smakte litt mye kokos, og sausen var litt tynn, bemerkes det. Retten beskrives som lite spennende, men med gode reker. Risen var litt tørr, men det var deilig med litt grønt på toppen.

– Den mangler litt den velbalanserte thai-smaken.


---

3

Dumpling as

Stekte kongekrabbe- & hysedumplings med kålsalat og Szechuan-saus

Øyafestivalen

---

Krabbekake-dumplings fra Dumplings as.

Disse synes vi var litt smakløse. De har et lite sting i seg som kommer litt seint.

– Det er litt lite dumpling, mer bolle, mener en av Dagsavisens matspisere.

---

5

Fratm.

Tre typer pizza (Marinara, margarita og bianca), to friterte snacks (supplí, frittatina).

Øyafestivalen

---

Mat, Øya.

Vi spiste: Marinara og supplí

Pris: 169 kroner (pizza) og 59 kroner (supplí)

Konklusjon:

For å ta den lille friterte risbolla supplí først: dette smakte bra. Tomatsausen og osten hadde blandet seg fint, og den var ikke for tykt fritert.

Pizzadeigen var luftig og god, og det er fint at de også hadde kostet på seg friske cherrytomater på toppen. Enkelte mente det smakte mye hvitløk, andre var uenige i det. Generelt kunne tomatsausen kanskje ha smakt litt mer, men dette var fortsatt godt.

Marinara er en perfekt pizzatype for å teste om et sted har god deig og god tomatsaus, og her huka Fratm av på begge deler. Noen vil nok savne ost, men da er det bare å bestille en av de andre rettene på menyen.

Mat, Øya

---

5

De mi tierra

2 stykk empanadas – en med egg og spinat, en caprese med blåmuggost.

Øyafestivalen

---

Empanadas på Øya

Vi spiste: Empanadas med spicy saus

Pris: 149 kroner + 10 kroner

Konklusjon:

La oss ta spinat og egg-empanadaen først: Denne er fyldig, og god og crispy. Rett og slett deilig, er vår konklusjon.

Tomatvarianten, med blåmuggost, var også knallgod. Spinat-empanadaen er kanskje et hestehode foran.


---

5

Fiskeriet

Fish n’ Chips, tempura squash, fiskekake med pommes, remulade og syltet løk, og pommes med remulade.

Øyafestivalen

---

Fish n'chips på Øya

Vi spiste: Klassikeren fish n’ chips

Pris: 149 kroner + 10 kroner

Konklusjon:

Dette er en klassiker av en grunn. God konsistens på fisken, perfekt crips, samtidig luftig skrope. Remuladen var syrlig og god, mens pommes frites’en var helt ok.


---

3

Lysklæt

Bønneburger med dressing, frisk salat og rødløk.

Øyafestivalen

---

Bønneburger fra Lysklæt.

Vi spiste: Burger med ost

Pris: 189 kroner + 23 kroner

Konklusjon:

Selve bønneburgeren smaker godt, men den er litt tørr. Salaten tyter ut og gjør det dessuten litt vanskelig å spise, mens burgerbrødet er crispy og smaker godt.

Her er det det rett og slett konsistensen på burgeren som trekker ned, men det er ikke langt unna en karakter opp.

---

5

Coop Mega

Oslo-toast, Anglamark-toast

Øyafestivalen

---

Oslo-toast fra Coop Mega.

Vi spiste: Oslo-toast

Pris: 145

Konklusjon:

Du skal lete lenge etter mat du kan spise med en hånd på Øya. Dette er midt i blinken! Smørbrødet er sprøtt, seigt og smaker fyldig. Veldig god smeltet ost.

Toasten er fylt med kremet østerssopp, parmesan og smøreost. Toppet med jalapeño og kepaløk.

Dette var også en raus porsjon som du blir mett av. Skikkelig digg festivalmat, rett og slett.

---

4

Bønder i byen

Salat med stekeost, Salat med piggsvinsopp fra soppkompaniet

Øyafestivalen

---

Salat med ost på Øya

Vi spiste: Salat med stekeost

Pris: 189

Vår konklusjon:

Dette var friskt! Og det var deilig med en god salat nå. Grønnsakene var veldig gode, dette er kvalitet! Stekeosten er også god. Dessverre drukner de andre smakene litt i sylteagurken som blir for dominerende. Men liker du sylteagurk, er dette en vinner. Et av de få sunne alternativene på Øya!

---

5

Bacalao til folket

Bacalao tunsta, ille godt brød og oliven

Øyafestivalen

---

Bacalao fra Bacalao til folket var en fulltreffer!

Vi spiste: Bacalao tunsta

Pris: 189

Vår konklusjon:

– Stor porsjon. Dette er bra! God fisk, potetene er perfekte og sausen er veldig god.

Denne retten har masse smak. Nydelige tomater, gode oliven og sausen sparker fra seg. Det er smak med sting i!

Til å være festivalmat, blir det nesten ikke bedre. Brødet er også veldig godt. Men den er en anelse bastant i konsistens og helhet, selv om dette åpenbart er veldig gode råvarer.

---

5

Aleppo bahesek

Falafel i libabrød, falafel på salat

Øyafestivalen

---

Falafel fra Aleppo bahebek.

Vi spiste: Falaffel på salat

Pris: 149

Vår vurdering:

Veldig god falafel! Crunchy, nydelig tekstur og masse smak. Denne var virkelig deilig. Salaten var frisk og god. Dette er en høydare så langt!

– Jeg vet ikke hva det er, men denne treffer virkelig. Fyttirakkern, den var god!

Byløvene lar seg virkelig begeistre, men det trekker litt ned at det var lite saus – for den var også veldig god. Sterk femmer!

---

2

Momo chhe

Ema Datshi, Mitho momo

Øyafestivalen

---

Momo chee skuffet stort.

Vi spiste: Ema datshi

Pris: 189

Vår vurdering:

Denne var ikke god. Mer ubalanserte smaker skal du lete lenge etter. Dette var verken fugl eller fisk. Det smaker mye forskjellig, men ikke noen helhetlig smaksopplevelse.

Agurksalaten trekker litt opp, men denne anbefales ikke.

---

5

Dougs hamburger

Mushroom swiss burger, french fries, loaded fries og combo (burger og fries)

Øyafestivalen

---

Denne burgeren fra Doughs falt i smak!

Vi spiste: Mushroom swiss burger

Pris: 175

Vår vurdering:

– Dette var en veldig god burger!

Burgeren var saftig. Den smaker ekte burger selv om den er vegetarisk. Dressingen er god. Jeg mistenker at det er ketsjup og majonaise. Garnityren, spesielt isbergsalaten, gir en god crunch.

– Dette er en av de beste veggisburgerne jeg har smakt. Jeg liker at den er soppbasert!

---

6

Cousins

Assortert utvalg av økologisk is

Øyafestivalen

---

Agurk, mango og lime-is fra Cousins.

Vi spiste: Agurk, mynte og lime og limonade

Pris: 69

Vår vurdering:

Han i boden sa at det smaker som en (alkoholfri) mojito, og det har han helt rett i. Dette var friskt og godt, og må være den perfekte måten å kjøle seg ned på en varm Øya-dag. Ingen innvendinger herfra, dette var bare knallgodt.

Limonade-isen smakte også nydelig. Akkurat som ekte limonade. Her har vi en skjult fulltreffer. Perfekt dessert, spesielt om man går for et av junk food-alternativene.

---

1

La Mayor

Tortilla chips, cheesy nachos, gorditas

Øyafestivalen

---

Cheesy nachos fra La Major.

La Mayor betyr ironisk nok den største eller viktigste på spansk. Men dette var ikke mat. Dette var snacks, og dårlig sådan. Tortilla-chipsen har plastikk-ettersmak, og dette har litt first price-chips med ostedipp-preg. Det skal mye til å tabbe seg ut på cheesy nachos, men La Mayor har klart det.

– Jeg har ikke lyst på mer, sier den ene løven og dytter retten bort.

---

4

Hummus and more

Meze tallerken, hummus med brød, rødbethummus med brød, baba ganoush med brød

Øyafestivalen

---

Hummus med brød.

Vi spiste: Hummus med brød

Pris: 100

Vår vurdering:

Dette var god hummus! Den var syrlig, på grensen til bitter, men velbalansert. Det var digg med granateple. Pita-brødet var litt tørt.

På Tons of rock-festivalen i sommer testet Dagsavisen Hummus & more’s falafel wrap (som vi ga terningkast 4), så i dag gikk vi heller for å teste noe enda mer grunnleggende: hummus (med brød)