– Festivalen kan vokse både oppover og nedover langs Akerselva. Det er bare et spørsmål om logistikk. Det er ideer som vi jobber med hele tida, sier Carl Sebastian Smedberg, medgrunnlegger av festivalen Langs Akerselva som arrangerer, nettopp, langs Akerselva ved Nydalen.
Langs Akerselva er en relativt ny musikkfestival i Oslo som blir arrangert 16. og 17. august som en hyllest til Oslo og byens hovedpulsåre. Festivalen er også uavhengig, satser på indierock og folkpop, er i en prisklasse for seg selv, og har en kapasitet på 1200 personer per dag.
Idé under covid
Smedberg tar med Dagsavisen på en rundtur i Nydalen en liten måned før indiefestivalen arrangeres i Nydalen.
Ideen ble til under covid, og han og kompanjong Roar Smelhus begynte å skissere.
Carl Sebastian Smedberg og Roar Smelhus begynte å skissere en idé til festival under covid.
– Jeg tror det var rastløsheten i oss, sier Smedberg.
– Har uendelige planer
Han forteller at det ligger et langt perspektiv for hvordan Langs Akerselva skal bygges over tid. Duoen har en tiårsplan.
– Så dere har planer om å bli mye større?
– Vi har uendelige planer. Men det er en skalering, hvor vi vil suksessivt vokse jevnt. Og det er derfor vi ikke har utviklet arenaen så mye siden første året. Fordi vi vil at den her arenaen som vi har her i Nydalen skal være 100 prosent først.
– Kan det bli så stort at dere plutselig får amerikanske aksjonærer?
– Om jeg får bestemme, så nei. Enkelt og greit. Men jeg er bare en liten fyr i verden. Langs Akerselva er 100 prosent drevet av lidenskap. Det er personlig.
Det er kompanjong Roar Smelhus som jobber med miljø, bærekraft og byutvikling, mens Smedberg var regelrett besatt av musikk. Med lidenskap for hver sin ting, begynte de å utvikle noe de så på som en helt egen festival.
Les også: Ane Dahl Torp til årets Peer Gynt på Gålå, som Mor Åse
José Gonzalez hovedattraksjon
Det var tidlig i tenårene at Smedberg ble «besatt av musikk»: Det ga han en slags trygghet som han hadde søkt etter siden han var et lite barn. Det gikk i Dylan, Zeppelin og The Doors: Seksti og syttitallsverdenen. Og det avspeiler også hans musikksmak i dag. Og ikke minst, Langs Akerselva:
– Det er først nå jeg kjenner at vi funnet vår musikalske identitet. I år har vi tydeligere rød tråd i lineupen, og en bedre visjon for hvor vi vil med den musikalske profilen.
Og den svenske singer/songwriteren José Gonzales er kanskje ikke et helt typisk headlinernavn på andre festivalen, men det er han altså her.
– Hva er det som gjør at Joze Gonzalez ble headliner?
– De fleste mellom 28 og 40 år har et eller annet forhold til han. Alle har hørt coverversjonen hans av The Knife’s «Heartbeats». Vi synes at det passet bra i år. Han blir å spille under bruen fredag tidlig kveld. Det er også en annen vending vi gjør. Jeg tror det kan være ekstremt nice å kunne komme tidlig på festival, nyte mat og drikke, og få høre en stor artist tidlig.
Fredagen avsluttes med Blanco White fra Storbritannia. Også indie, men litt mer fart enn Gonzalez. I tillegg kommer lokale Aktiv Dødshjelp, som leverer steinhard rock. Før det blir klubbing fra midnatt.
For stive festivalpriser
Ellers sier Smedberg at målgruppa er bred.
– Men just i år, musikalsk … Folk- og indierock. Det er dit vi vil jobbe. Det handler om vår smak fra bunnen av. De to gruppene smelter godt sammen, både musikalsk og publikumsmessig.
Smedberg har også vært opptatt av å holde prisene så lave som overhodet mulig.
– Fordi jeg mener festivalprisene har blitt for stive, sier han.
Han sier han forstår prisøkningen til en viss grad.
– Vi har lagt oss presis der vi er, fordi vi er i et tidlig stadium, at det er bedre at folk kommer til oss og har kjøpt en billett til rimelig pris, og det er akkurat så vi går rundt. Hele festivalen kommer på litt over tusenlappen.
Langs Akerselva har ei heller frivillige, men folk i internships som går skole og jobber administrativt. Ellers er det lønnede frilansere.
– Vi lønner alle, unntatt oss selv. Det er presis så det går rundt. Det har ikke gått rundt de to første årene. Det ser ut til at det gjør det nå på tredje året. Men sånn er det å starte noe nytt. Det er den risikoen man tar.
Les også: Musikk blir kortere: – Alt skal ha et så sinnssykt tempo
Tenker nisje
Han forteller at Langs Akerselva gir han en slags mening med livet.
– Det gir meg en ro. Jeg er besatt av å sette i gang prosjekt som jeg tror kan gro og vokse til å bli noe vakkert. Og jeg tror dette kan bli noe virkelig vakkert.
– Nydalen er veldig industrielt?
– Ja, men det finnes en del spotter her som er veldig vakre. Og det er tanken vår: Hvordan kan man gjøre en festivalarena av noe som noen aldri kunne sett for seg å være en festivalarena.
– Det kryr av festivaler på sommeren. Hvordan skal dere overleve blant de store festivalene som er kjøpt opp av store internasjonale oppkjøpsfond som tar ut profitt?
– Jeg tror det er viktig å skape noe nytt og spesielt. Å forsøke å finne en stil på musikken som er mer enhetlig. Man må tenke nisje på alle fronter. Jeg tror lineupen vår skiller seg fra alt annet i Oslo i år. Og det er fordi vi tør å gjøre det. Og det har tatt tre år å komme hit. Og jeg tror vi kommer til å nisje det enda mer neste år. Vi kommer til å legge til minst en dag til, og vi kommer til å få til en scene til. Vi skal forsøke å nå 3000 publikummere per dag neste år. Så når vi kanskje 2000 til. Vi står aldri stille. Vi synes det er jævlig kult, det må jeg erkjenne.
Fredagen er nesten utsolgt.
– Vi har aldri hatt så bra trykk på billettene. Jeg vet ikke om vi selger helt ut, men vi har hatt et jevnt og godt salg.
Drømmen til Smedberg er at festivalen skal følge hele Akerselva fra Nydalen til Vaterland.
– Hva med naboklager?
– Det har vært lite av det. Det var litt av det da vi kjørte konsert på torget. Men det har vi gått bort fra nå. Løsningen vi har nå, skal ikke plage naboene. De er vi nødt til å ta hensyn til. Tilbakemeldingene er at naboene ønsker at vi lager festival.
Inspirert av Skankaloss i Sverige
Inspirasjonen har han fått fra festivalen Skankaloss i Dalarna i Sverige.
– Dette var i mine tenår. Det var ganske lite og unikt. Man så at de hadde gjort det hjemmelaget. De hadde sydd og snekret selv. Og det er akkurat det vi også har gjort med Langs Akerselva. Jeg vil at folk skal tenkte «wow» når de kommer inn. Jeg vil gjøre det personlig.
Selv har Smedberg stått og snekret fem barer selv til festivalen sammen med en kompis mens de har tatt noen øl.
– Jeg får spacede ideer hver dag. Det er dette som gjør mening. Alt fra en potte med blomster til rare barer. Det finnes ingen begrensninger.
Søndag arrangerer Langs Akerselva en gratis familiedag med dans, snekkerverksted, graffiti og konsert med Datarock, blant annet.
Les også: Thea Raknes anbefalinger for hvordan du kan nyte Oslosommeren
Takker lokalt næringsliv
Langs Akerselva vil altså ha hovedscene under Ring 3 bru på en parkeringsplass. Der kjøres masse pynt og saker og om gjør en asfaltparkering til noe skjønt, ifølge Smedberg.
Så følger man elva 100 meter lenger ned, og kommer til det gamle Spikerverket. Der inne plasserer den andre scenen, som blir mer klubb og elektronika.
Smedberg avslutter med å skryte av det lokale næringslivet i Nydalen:
– Det er først og fremst mange næringslivsaktører som har vært ekstremt støttende. Vi hadde aldri klart dette uten dem. All kred til dem. De støtter oss både rådgivningsmessig og økonomisk. For det er en stor kostnad å kjøre inn hele denne riggen, avslutter Carl Sebastian Smedberg.