Kultur

Neseblod-brannen: Jokke, Lillebjørn og Turboneger opp i røyk – black metal’en halvveis intakt

Grete Neseblod, eieren av metal-platebutikken Neseblod som brant sist uke, forteller at store deler av black metal’en fortsatt er intakt. Men mye norsk rock og punk er gått tapt.

– Mye norsk og skandinavisk rock og punk har gått tapt – nærmest hele avdelinga vår, forteller Grete Neseblod til Dagsavisen.

Tirsdag sto Neseblod i Schweigaards gate i brann. Den ble raskt slukket – men lokalet og svært mye inventar er enten tapt eller totalskadd.

Hun har fortsatt ikke fått summet seg helt, og er på vei til Clas Ohlson for å kjøpe pappesker hvor hun kan legge det som kanskje kan reddes fra den legendariske black metal-sjappa i Oslo.

– Black metal’en vår er dekket med sot, men det kan fikses tror jeg. Det lukter sot og svidd vinyl overalt. Det blir drøyt å få av. Men det er heldigvis ikke brent opp av flammer, forteller gründeren, som startet Neseblod sammen med tidligere ektemann Kenneth Neseblod i 2001.

.

Hun forteller at black metal-miljøet internasjonalt er sterkt engasjert i saken, og prøver å roe de som uroer seg. Beskjeden fra henne til black metal fans over hele verden er:

– Black metal-veggen er der fortsatt, og ja, vi har fortsatt «Deathcrush»-plata til Mayhem, sier hun.

Ellers er diverse historiske fanziner brent opp. Og en gammel T-skjorte med påtrykk av Aske – en av de første utgivelsene til Burzum – har tatt halvveis fyr.

Les også: Nytt jazzeventyr med Jaga og KORK

.

Les også: – Folk kommer hit fra hele verden

Christopher Nilsens kunst, Thåström og Jokke gått tapt

Neseblod forteller at det er hele norsk og skandinavisk rock og punk som har gått tapt. Det gjelder utgivelser fra blant annet Kjøtt og Jokke og Valentinerne, DumDum Boys og Thåström, blant annet.

– Det er rett og slett utsletta, sier hun.

Fortsatt har hun ikke eksakt oversikt over alt som er gått tapt, og hvor mye av det som kun har sot på seg og er intakt. Hun har heller ikke oversikt over omfanget av røykskader, vannskader og mer.

– Man snakker om ganske mange svartsvidde ting, sier Neseblod.

Hun savner et mer aktivt forsikringsselskap. Takstpersonen har vært der. Ellers lovpriser hun en haug av det hun kaller dritkule damer fra punk-miljøet, samt et par menn, som har hjulpet til etter brannen, samt folk fra nabolaget.

– Tror du Neseblod kan åpne igjen?

– Det kan hende vi kan åpne første etasje. Men ikke kjelleren, i alle fall ikke på en god stund, sier hun.

.

Les også: Hold kjeft, det er Gulbrandsen

Kjøtt, Israelvis og Motorpsycho opp i røyk

Dagsavisen har fått tilsendt en liste over artister og utgivelser som er tilintetgjort under brannen.

I den norske rock- og punk-avdelingen, har utgivelser fra Kjøtt, Turboneger, Motorpsycho, Gluecifer, Wannskrækk, Backstreet Girls, Knudsen og Ludvigsen, Fru Pedersen og nylig avdøde Lillebjørn Nilsen gått opp i røyk.

I tillegg til divserse utgivelser fra Israelvis, De Press, Thule, Saft, Høst, Aunt Mary, Akutt Innleggelse, kompilasjonen Tsjernobilly Boogie med Kafka Prosess og Barn av Regnbuen, Hærværk, Front Page, Oslo X, Øresus, Norske Gutter, Albino Slug, Fjøs, Liljedugg og Sjølmord.

Skandinavisk rock og punk som Änglagård, Anti Cimex og Häggis er også gått tapt.

I tillegg har den aller første Gateavisa som ble utgitt gått opp i røyk, sammen med kunst fra Joachim «Jokke» Nielsens bror Christopher Nielsen, diverse plakater av Jokke og Valentinerne, mikrofonen til Iggy Pop, samt en stor samling med 80-talls tegneserien Bamse.

Sjeldne fotografier, signerte plater og promo-singler er tilintetgjort.

Seks søppelsekker med black metal-klær fra 90-tallet er gått tapt. I tillegg til internasjonale utgivelser fra Current 93, Swans, Kraftwerk, Psychik TV, Diamanda Galas, Devil Doll, David Bowie, Nirvana og Depeche Mode.

– Det er fryktelig leit hvis sjappa bare blir en Black metal-butikk. Jeg har alltid elska at vi har punk, rock og alternativ musikk, sier Grete Neseblod, som har klart å finne én plakat av Jokke og Valentinerne som overlevde.

.

Folkefinansiert støtte til gjenreisning

Kun to uker etter Inferno-festivalen gikk av stabelen i Oslo, gikk altså Neseblod i Schweigaards gate opp i røyk, eller «Helvete», som det en gang het, da Mayhem-gitarist Øystein Aarseth drev butikken og plateselskap i samme lokale.

Nå er det opprettet Spleis for økonomisk støtte til gjenreisning av Neseblod, og i skrivende stund er det samlet inn over 218.000 kroner.

Les også: Amy Winehouse går i svart igjen i ny film (+)

Les også: Girl in Red er tilbake og blåser alle av banen (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen