Kultur

Millionstøtte til «Vampyr»-film

«Norske byggeklosse»-regissør Arild Frølich skal filme Steffen Kvernelands Munch-roman «Vampyr». Nå får filmen millionstøtte.

Spillefilmen basert på tegneserieskaper Steffen Kvernelands illustrerte røverroman «Vampyr» får 17.5 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt. Dermed blir de ukjente og mørke delene av historien til Edvard Munch kjent for et større publikum. Utgangspunktet er romanen Steffen Kverneland skrev om kuratoren Steffen som under en jobb ved Munchmuseet i Oslo opplever både dødsfall og nedgravde hemmeligheter, og bøtter av blod.

– Det er løgnaktig og frekt, juksete og fordreid og rent vitenskapelig skulle jeg sikkert vært arrestert, sa den prisbelønte serieskaperen selv til Dagsavisen i forbindelse med lanseringen av det som ble kalt en gotisk Oslo-roman i 2016, mens den nye Munchmuseet Lambda var under oppbygging.

.

Romanen går kort og godt ut på at kuratoren Steffen oppdager noe som selv fagmiljøet ikke har vært klar over, nemlig at kunstneren bak verk som «Skrik», «Madonna» og nettopp «Vampyr» hadde en blodig hemmelighet.

Munch-tegner

Norsk filminstitutts spillefilmkonsulent Tom Gulbrandsen sier i en pressemelding at mulighetene er rikholdige ved denne filmatiseringen: «Vår mest berømte maler blir tematisert på en måte som kan pirre ikke bare et norsk publikum, men også et internasjonalt. Det hele formelig oser av fortelleroverskudd».

Steffen Kvernelands «Vampyr» er ikke den eneste boken han har laget med Edvar Munch som utgangspunkt. For tegneserien «Munch» mottok han Brageprisen samt en rekke andre priser i tillegg til unison hyllest fra kritikere og lesere. De senere årene har serieskaperen som for alvor ble kjent gjennom sine «Amputerte klassikere», skapt en rekke biografiske serier og illustrasjonsverk. Blant dem er «En frivillig død», om en far som tar sitt eget liv.

Filmen produseres av Maipo Film og har et totalbudsjett på 50 millioner kroner. Regien er ved Arild Frølich, som sto bak «Doktor Proktor»-filmene, «Norske byggeklosser» og nå sist serien «RIP Henry».

Lise Myhre-filmatisering

Ytterligere tre filmer fikk produksjonstilskudd kunstnerisk vurdering fra Norsk filminstitutt. «Tannfeen» er en ny animasjonsfilm fra Qvisten Animation, som skal regisseres av Lise Myhre, tegneserieskaperen bak Nemi, sammen med Rasmus A. Sivertsen, som blant annet står bak «Flåklypa»-animasjonsfilmene, «Knutsen og Ludvigsen» og «Folk og røvere i Kardemomme by». «Tannfeen» beskrives som en eventyrfilm for hele familien, med magi og eventyr, og får 13.5 millioner kroner i produksjonsstøtte.

En annen ungdomsfilm, «Klasseturen» regissert av Fanny Ovesen, skal handle om en klassetur til Polen og får 14.5 millioner kroner i støtte. Nok en ungdomsfilm, med utgangspunkt i en speiderdrøm, er «Grevlingene». Den beskrives som en feelgood-film om barndom og identitet. Paul Magnus Lundø har manus og regi og mottar knappe 7.2 millioner i støtte.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen