Kultur

Hekta på Makta? Her er bøkene du kan lese

NRK-serien «Makta» har gitt ny interesse for arbeiderbevegelsen på 1970- og 80-tallet. Det er skrevet mange bøker om denne viktige og spennende perioden i norsk historie. Her er noen av de beste.

«Makta» er ferdig med sesong 1, som omhandler historien på 70-tallet og fram til det blir klart at Gro Harlem Brundtland blir statsminister. Sesong 2 starter allerede 7. januar, og den beskriver perioden Gro var statsminister, fram til valgnederlaget i 1981.

I takt med den store interessen for Gro, Reiulf, Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen, har mange oppsøkt biblioteker og egne bokhyller på jakt etter biografier og historiske bøker som kan gi mer innsikt om hva som skjedde da Bratteli, Nordli, Steen og Brundtland styrte landet. Her følger noen av de viktigste bøkene om de mest sentrale personene:

«Makt og mannefall. Historien om Gro Harlem Brundtland»

Steinar Hansson og Ingolf Håkon Teigene (Cappelen 1992)

makta-bøker

Gro Harlem Brundtland: Olav Njølstad arbeider med den store biografien om Gro, men det kom en bok i 1992 som av mange ses på som den beste boka om henne fram til nå. De to avdøde journalistene Ingolf Håkon Teigene og Steinar Hansson skrev boka «Makt og mannefall». Boka avsluttes før Gro går av som statsminister, så den er ikke fullstendig, men den gir en veldig god beskrivelse av årene Makta har beskrevet så langt, og også den neste perioden utover 80-tallet, der duellene med Høyre og deres leder Kåre Willoch er sentrale.

Hans Olav Lahlum.


«Reiulf Steen – historien, triumfene og tragediene»

Hans Olav Lahlum (Cappelen Damm 2019)

«Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene»

Historiker Hans Olav Lahlum har skrevet flere sentrale bøker om Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen. I 2019 kom han med den store biografien om Reiulf Steen fra Hurum. Boka tar for seg alt fra oppvekst, livet som journalist i Fremtiden, sentral partipolitiker og ambassadør for Norge i Chile. Historien tegnes bredt, og Lahlum har som bokas tittel sier lagt vekt på å vise både Steens mange seire og tragedier.

Makta


«Edderkoppen» – om møbelhandler Arvid Engen»

Viggo Johansen og Pål T. Jørgensen (Aventura Forlag 1989)

makta-bøker

Når man er ferdig med bøkene om Gro og Reiulf, passer det bra å lese den utrolige historien om møbelhandler Arvid Engen, som fra Jessheim spilte en rolle som mellommann mellom politikere og journalister med lydopptak av en mengde avslørende telefonsamtaler – en av de mest spesielle historiene fra denne perioden. Akkurat denne boka kan det være fint å ta som lydbok, da en del av lydopptakene som boka er basert på er lagt ved bokinnspillingen, slik at man kan høre Engen i autentiske samtaler med Reiulf Steen og andre sentrale politikere fra 70- og 80-tallet.


Makta

«Trygve Bratteli – en fortelling»

Roy Jacobsen (Cappelen Damm, 2010)

Bratteli

VGs tidligere politiske redaktør, Olav Versto, beskrev boka da den kom som «den beste fortelling som er skrevet om en nordmann født i det tyvende århundre». Boka forteller historien om Bratteli – både oppveksten på Nøtterøy, Brattelis dramatiske krigshistorie i fangeleir og den imponerende karrieren som politiker i etterkrigstiden – kronet med perioden som statsminister på 70-tallet.


«Stikk i strid. Ein biografi om Einar Førde»

Frank Rossavik (Spartacus, 2007)

makta-bøker

Journalist Frank Rossavik har skrevet en underholdende biografi om Einar Førde fra industritettstedet Høyanger i Sogn og Fjordane. Førde var ansett å tilhøre venstresiden i Arbeiderpartiet, og han ble etter hvert både nestleder og statsråd. Førde var kjent for sin humor og sine bitende replikker og blant annet AUF ønsket Førde som partileder etter Odvar Nordli. Slik gikk det ikke – dette vervet gikk som kjent til Gro Harlem Brundtland. Etter at Førde forsvant ut av politikken, ble han en svært markant NRK-sjef, og han bidro sterkt til å modernisere NRK. Biografien om Einar Førde er av de fleste anmelder omtalt som en av de aller mest velskrevne og underholdende i sitt slag.


«Haakon Lie – historien, mytene og mennesket»

Hans Olav Lahlum (Cappelen Damm, 2010)

makta-bøker

Partisekretær Haakon Lie var gått ut av politikken i den perioden Makta fokuserer på. Haakon Lie var partisekretæren som sammen med landsfader Einar Gerhardsen med jernhånd styrte både parti og land i etterkrigstiden. Denne mursteinen på 847 sider tar for seg både plusser og minuser ved Haakon Lies gjerning i sitt 103 år lange liv.


«Thorbjørn Berntsen – Hva skjedde – og hva skjer?»

Hans Olav Lahlum (Cappelen Damm 2023)

makta-bøker

Thorbjørn Berntsen får nok en mer sentral plass i sesong 2 av Makta, der han blant annet skal velges til partiets nestleder i 1989. Denne boka kom faktisk i år, og er en såkalt samtalebok, der Berntsen og Hans Olav Lahlum diskuterer både historien og dagsaktuelle saker i 2023.


«Tillitsmannen Martin Kolberg»

Hege Ulstein (Aschehoug, 2021)

Tillitsmannen Martin Kolberg.

Martin Kolberg hadde en mindre rolle i sesong 1 av Makta, da som AUF-er. Han har hatt verv i Ap siden tidlig 70-tall, og hans historie er fortalt av tidligere Dagsavisen-journalist Hege Ulstein. I boka fortelles det historier fra 70-, 80- og 90-tallet, og ikke minst på 2000-tallet der Kolberg var helt sentral i blant annet framveksten av det rødgrønne prosjektet som vant valget i 2005.


Sentrale selvbiografier

Flere av hovedpersonene har også skrevet selvbiografier. I disse bøkene kan man lese aktørenes helt egne versjoner av hva som skjedde og hvorfor de gjorde de valgene de gjorde. Her er noen av selvbiografiene som kan være verdt å lese:

Gro Harlem Brundtland. Hjemme på Bygdøy.

Odvar Nordli: «Min vei» (1985)

Reiulf Steen: «Der hjertet banker» (1986)

Reiulf Steen: «Maktkamp» (1989)

Gro Harlem Brundtland: «Mitt liv» (to bøker, fra 1997 og 1998)

makta-bøker

Gunnar Berge: «Til kongen med fagbrev» (2011)

Thorbjørn Jagland: 3 bind – «Du skal eie det selv», «År i fred og ufred» og «Ti år for Europa».

Thorbjørn Jagland. Politiker (Ap) og tidligere statsminister, stortingspresident og utenriksminister.

Gerd-Liv Valla: «Gi meg de brennende hjerter»

Noen litt eldre klassikere er også viktige og verdt å nevne:

Einar Gerhardsen har skrevet flere erindringsbøker, hvorav den siste er «Mennesker og politikk: Erindringer 1965–78»

makta

Haakon Lie: «Slik jeg ser det»

Olav Njølstad: «Jens Christian Hauge – fullt og helt» (2008)

Trygve Bratteli: «Fange i natt og tåke» (1980)

Partihistorie

Og hvis du er blitt så hekta at du også vil lese mer om historien fra perioden fra før den «Makta» viser, kan du vurdere Hans Olav Lahlums bok «Noen har snakket sammen». Den beskriver Arbeiderpartiet i det mange ser på som storhetstiden – fra 1945 til 1975.

LOs historie

Det andre beinet av arbeiderbevegelsen, altså Landsorganisasjonen (LO), oppsummerte i 2009 sine første 110 år gjennom tre omfattende bind. Historikerne Trond Bergh, Finn Olstad, Terje Halvorsen og Inger Bjørnhaug står bak «LOs historie» og har delt den inn i tre bolker/bind: 1899-1935, 1935–1969 og 1969–2009.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen