Kultur

Her er de første bildene av Thorbjørn Harr som Kåre Willoch i «Makta»

Hvem som spiller Kåre Willoch i del 2 av NRK-suksessen «Makta» har lenge vært en godt bevart hemmelighet. Nå kan Dagsavisen vise fram de første bildene av Thorbjørn Harr i rollen som Høyre-nestoren.

I høst har hundretusenvis av nordmenn sittet klistret til TV-skjermen og fulgt serien «Makta» på NRK, om maktkampene i Arbeiderpartiet på 70-tallet som oppstod etter at Trygve Bratteli gikk av som partiformann.

Serieskaperne er åpne om at manuset til den satiriske serien er basert på «sannhet, løgn og dårlig hukommelse», og mange scener er enten oppdiktet eller i det minste overdrevet.

Samtidig portretterer serien virkelige mennesker og virkelige hendelser.

Gro vs. Kåre

I del 1 av «Makta», som har vært en eventyrlig suksess for NRK og produksjonsselskapet Motlys denne høsten, følger vi Gro Harlem Brundtland fra hennes første inntreden i regjeringen som miljøvernminister i 1974 og fram til hun ble utpekt som partiets nye statsminister etter Odvar Nordli i 1980.

I del 2 av serien, som har premiere 7. januar på NRK, vil vi etter hvert komme til Stortingsvalget i 1981. Det var i denne valgkampen vi fikk startsskuddet av noe som skulle prege hele det neste tiåret, nemlig debattene mellom Gro Harlem Brundtland og Høyres etter hvert ganske så legendariske statsmann Kåre Willoch.

Hvem som spiller Willoch i serien har lenge vært en godt bevart hemmelighet. Men i podcasten Seriesnakk på NRK slapp hovedmanusforfatter Johan Fasting nyheten i forrige uke: Thorbjørn Harr.

Kathrine Thorborg Johansen i rollen som Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Harr i rollen som Kåre Willoch.

Harr (49) har gjennom en rekke roller på film, tv og scene de siste tiårene bemerket seg som en av Norges mest suksessfulle skuespillere. Blant annet hadde han en sentral rolle storserien «Vikings».

Harr gikk for øvrig på teaterhøgskolen sammen med to andre sentrale skikkelser i «Makta», Anders Baasmo Christiansen (Odvar Nordli) og Jan Gunnar Røise (Reiulf Steen).

Del 2

Der del 1 av «Makta» altså skildrer maktkampene innad Arbeiderpartiet, har serieskaperne avslørt at del 2 i større grad vil bevege seg ut fra partikontoret på Youngstorget, og i større grad inn på statsministerens kontor og ut i samfunnet.

Hvis du vil lese mer om de sentrale maktskikkelisene i Arbeiderpartiet på tiden serien foregår, kan du lese mer om folk som Trygve Bratteli, Oddvar Nordli, Reiulf Steen og møbelhandler Arvid Engen i denne saken.

Virkelighetens Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch under valgkampen i 1981.

«Makta» har blitt hyllet i både inn- og utland. Her i Dagsavisen ga vi del 1 av serien terningkast 6, og anmelder Reidar Spigseth kalte serien et «mektig politisk drama».

«Makta» vant også priser for beste serie og beste musikk under Cannesseries i Cannes i april.

Thorbjørn Harr har foreløpig ikke besvart Dagsavisens henvendelser.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: