Kultur

Netflix satser mer på norsk jul

En katastrofejul i Syden i «La Palma» og en film-versjon av bestselgeren «Snøsøsteren» blir de neste norske satsingene fra Netflix.

Netflix satser på julefeiring i høyst forskjellige settinger i strømmegigantens nye norske storsatsinger som skal komme i 2024. I TV-serien «La Palma» er en norsk familie på Syden-ferie i jula når en ung norsk forsker oppdager at vulkanen på øya La Palma er i ferd med å våkne. Dette kan føre til utbrudd og den største tsunamien verden har sett, heter det i pressemeldingen fra Netflix. Anders Baasmo og Ingrid Bolsø Berdal har to av hovedrollene i katastrofeserien med stor norsk skuespillerbesetning, som består av blant andre Thea Sofie Loch Næss, Thorbjørn Harr og Johannes Joner.

«La Palma» lages av Fantefilm, som står katastrofefilmer som «Bølgen», «Skjelvet» og «Nordsjøen» og den kinoaktuelle krigsfilmen «Konvoi». Fantefilm har denne høsten søkt Norsk filminstitutt om 8,8 millioner kroner i støtte via insentivordningen til TV-serien på fire episoder. Manus er skrevet av Lars Gudmestad og Harald Rosenløw Eeg.

Fantefilm har definert serien som en «scandisaster», og manus ble påbegynt før vulkanutbruddene som fant sted på Lanzarote i 2021.

Premiereaktuell til jul neste år er også «The Snow Sister», filmversjonen av den populære barneboka «Snøsøsteren» av Maja Lunde og Lisa Aisato. Boka er oversatt til 36 språk siden den ble utgitt i 2018.

Regissør Cecilie Mosli skal lage julefilm for hele familien av Maja Lundes (til høyre) og Lisa Aisatos bestselgende barnebok «Snøsøsteren». Filmen skal ha premiere på Netflix i 2024.

Dette er historien om Julian på 11 år som er i sorg etter storesøsterens død, og som møter den livs- og juleglade Hedvig som bor i et julepyntet hus. I 2024 skal Filmen skal regisseres av Cecilie Mosli og produseres av Anonymous Content Nordic. Filmprosjektet som først ble lansert som en Hollywood-satsing i 2019, har nå blitt en norsk produksjon og søkte om 11 millioner kroner i støtte via insentivordningen til NFI i høst.

– Vi er glade og stolte over vår reise i Norden og de fine historiene vi får fortelle gjennom våre filmer og serier. Her finner vi talenter i verdensklasse både foran og bak kamera. Vi ser fram til å fortsette å satse på norsk innhold og norske historier innen ulike sjangre, sier Jenny Stjernströmer Björk, nordisk innholdssjef i Netflix i en pressemelding.

Mer norsk jul på Netflix i år

De to prosjektene føyer seg inn i rekken av norske julefortellinger Netflix har satset på siden «Hjem til jul»-serien og fjorårets «Julestorm». Denne jula har de to seriene selskap «Så var det jul igjen» – en julefilm i mer klassisk forstand om Thea (Ida Ursin-Holm) som kommer hjem til familien til jul med sin nye kjæreste, Jashan (Kanan Gill) fra India

Det blir ny norsk julestemning på Netflix i filmen «Så var det jul igjen», der Thea (Ida Ursin-Holm kommer hjem til julefeiring med kjæresten Jashan (Kanan Gill). På Netflix fra 6. desember.

Følger opp Troll-eventyret

Marit Andreassen og Jonas Strand Gravli har andre roller i filmen skrevet og regissert av Petter Holmsen. Filmen er produsert av Motion Blur, som også står bak Netflix-suksessen «Troll» og den kommende oppfølgeren «Troll 2». Roar Uthaugs neste troll-eventyr har også søkt om støtte fra NFI, i form av 38,5 millioner kroner via insentivordningen som skal lokke utenlandske aktører til å spille inn film i Norge og med norsk ekspertise.

Pål Sverre Hagen har en av hovedrollene i den kommende svenske Netflix-filmen «Allt blir bra» med blant annet filmskaperen Josephine Bornebusch,Sigrid Johnsen og Olle Tikkakoski.

Svensk krim og action

Netflix satser også ambisiøst på å nå det nordiske publikummet i tida framover, med blant annet flere nye svenske serier og filmer hvor en av nysatsingene inkluderer Pål Sverre Hagen. Han spiller en av hovedrollene i Josephine Bornebuschs langfilm «Allt blir bra». Strømmeselskapet vil også lage en ny versjon av «Strul», der Filip Berg skal gjenta hovedrollen som Björn Skifs spilte i den populære actionkomedien fra 1988.

Et overvåkningsbilde som svensk politi slapp i 2010, fra det såkaltehelikopterranet eller Västbergaranet året før.

TV-serien «Glaskupan» er en ny krimserie som blant annet krimforfatter Camilla Läckberg står bak, og som selv omtaler serien mer som «The Killing» enn «Mord og mysterier» i den svenske avisa Dagens Nyheter. Andre nye svenske produksjoner fra Netflix i tida som kommer er TV-serien «Helikopterrånet», en spenningsserie basert på den virkelige historien om et spektakulært ran begått utenfor Stockholm i 2009, og regissør Staffan Lindbergs film «Love fårever», et bryllupsdrama som er lagt til Gotland.

Fra jul til midtsommernatt

Miniserien «Helikopterrånet» er basert på en bok av Jonas Bonnier, og skal ifølge Expressen ha premiere i 2024 eller 2025.

«Midtsommernatt» er neste Netflix-serie ut for Per-Olav Sørensen. Medlemmene i storfamilien som møtes til feiring, og som får annet å tenke på er fra venstre mot høyre: Maria Agwumaro i rollen som Petronella, Fanny Klefelt som Sara og Christopher Wolter som Håkan. Sofia Tjelta spiller Helena, Kim Falck er Lysander, Dennis Storhøi er Johannes, gift med Pernilla Augusts Carina. Liv Bernhoft Osa spiller Elin, Kadir Talabani er Tabur, Eirik Hallert er Robert, mens Linn Skåber spiller Jannike, Amalia Holm har rollen som Hanne og Peiman Azizpour er Darius.

Neste år skal også flere av de norske Netflix-seriene som er annonsert i løpet av 2023 ha premiere på strømmeren: humordramaet «Lakseøya» som «Lilyhammer»-skaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin står bak, og «Midtsommernatt», som er «Julestorm»- og «Hjem til jul»-skaper Per-Olav Sørensens norsk-svenske drama om en storfamilie som feier årets lengste døgn.

Nyeste fra Dagsavisen.no: