Kultur

Til topps etter 65 år: «Rockin’ Around The Christmas Tree» er årets julehit i USA

I USA er det de forhistoriske julesangene som har blitt favorittene i moderne tider. Brenda Lee inntar førsteplassen for første gang med velkjente «Rockin’ Around The Christmas Tree»..

Dagsavisen anmelder

Her hjemme har vi i strømmealderen sett en tendens til at et lite utvalg sanger fester seg på mest-spilte-listene før jul: Mariah Carey, Wham!, Kurt Nilsen og «Jul i svingen». Ikke helt nye noen av dem, men heller ikke eldgamle. I USA er det derimot forhistoriske julesanger som dominerer den offisielle hitlista, Billboard Hot 100, før jul.

De siste årene er det Mariah Carey som har vært på førsteplassen i USA før jul med «All I Want For Christmas Is You». Først gitt ut i 1994, men spilt inn på en måte som skulle høres ut som den kom fra julealbumet til Phil Spector fra 1963. Nå er den skjøvet med til nr. 2. Nr. 4 er fra 1957. «Last Christmas» med Wham på 5. plass er bare 37 år gammel. Men Nr. 6 er fra 1964.

Mange av disse platene var populære i sine første år, de fortsatte nok å bli spilt også, men forsvant fra hitlistene fram til strømmealderen igjen viste fram holdbarheten. Sangene har nok alltid blitt spilt, men folk gikk ikke ut og kjøpte de samme platene om og om igjen så de kunne komme inn på listene.

Det finnes ingen andre forklaringer på fenomenet enn at folk lengter tilbake til ordentlig gamle dager, og glemmer kald krig, cubakrise prøvesprengninger av atombomber i Nevada-ørkenen og Bikiniatollen og drapet på John F. Kennedy. Få av disse sangene bærer preg av melankolien og ensomheten som har blitt så vanlig i julesanger siden.

Her er noen av artistene som plutselig er popstjerner igjen, med ukas noteringer på Billboard Hot 100, der de ligger blant helt nye sanger av artister som Taylor Swift, Doja Cat og Olivia Rodrigo. Det er sannsynlig at mange av disse listeplasseringene vil være enda høyere de to neste ukene.

1. Brenda Lee: «Rockin’ Around The Christmas Tree» (1958) Brenda Lee var bare 14 da hun spilte inn «Rockin’ Around The Christmas Tree» i 1958, og fikk sin største hit. Hun ble kjent som «Little Miss Dynamite». Hun hadde 47 hits til på 60-tallet, bare forbigått av Elvis, Beatles og Ray Charles. Sangen ble senere populær med Kim Wilde og Mel Smith i Storbritanna, Kim & Mel, men Lees versjon har overlevd alle de andre. Den er skrevet av Johnny Marks, som også sto bak «Rudoph The Red Nosed Reindeer» og «Have A Holly Jolly Christmas» (som vi straks kommer tilbake til.) 65 år etter at den først kom ut er dette det lengste noen sang noen gang har ventet på å nå førsteplassen. Det er også bare den tredje julesangen i historien som topper hitlista i USA. I en moden alder av 78 har Brenda Lee for første gang laget en musikkvideo til sangen, med sine countryvenner Trisha Yearwood og Tanya Tucker.

2. Mariah Carey: «All I Want For Christmas Is You» (1994) Denne med Mariah Carey (1969 -) vet dere alt om!

4. Bobby Helms: «Jingle Bell Rock» (1957) Bobby Helms (1933 – 1997) var en populær countrysanger på 50-tallet, og da var ikke veien lang over til tidlig rock’n’roll. Sangen er selvfølgelig løst basert på «Jingle Bells», men får også med en referanse til den nye farsotten «Rock Around The Clock».

5. Wham!: «Last Christmas» (1986) Denne skiller seg ut ved å være britisk, og «bare» 38 år gammel.

6. Burl Ives: «Have A Holly Jolly Christmas» (1964). Burl Ives (1909 – 1995) var primært folkesanger, men ble populær som skuespiller også. I 1964 var han stemmen i animasjonsfilmen «Rudolph The Red Nosed Reindeer», som har vært restaurert om og om igjen, og fortsetter å være den mest langvarige tradisjonen på amerikansk jule-TV. «Have A Holly Jolly Christmas» kommer derfra.

10. Andy Williams: «It’s The Most Wonderful Time Of The Year» (1963) Andy Williams (1927- 2012) var en av de store sangerne i USA på 50- og 60-tallet. Julealbumet hans kom i 1963, og plateselskapet valgte hans versjon av allerede velkjente «White Christmas» som singel, i stedet for den helt nye «It’s The Most Wonderful Time Of The Year».

13. Dean Martin: «Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow» (1959) Først spilt inn av Vaughn Monroe i 1945. Versjonen til Dean Martin (1917 – 1995) kom på albumet «A Winter Romance» i 1959. En av julesangene som strengt tatt ikke sier noe om at det er jul.

Frank Sinatra, Bing Crosby og Dean Martin gjør det alle skarpt på hitlista i USA i 2022. Bildet er fra filmen "Robin And The 7 Hoods" fra 1964.

14. The Ronettes: «Sleigh Ride» (1963) Opprinnelig en instrumentallåt spilt inn med Arthur Fiedler & The Boston Pops Orchestra i 1949, senere med tekst tolket av Andrew Sisters. Denne mest kjente versjonen er fra julealbumet til Phil Spector, med gruppa til Ronnie Spector.

16. Jose Feliciano: «Feliz Navidad» (1970) Jose Feliciano (1945 –) fra Puerto Rico ble stor popstjerne med sin versjon av The Doors’ «Light My Fire» i 1968. Denne sangen fra 1970 ble langt fra like kjent umiddelbart, men har senere blitt en folkelig favoritt med sin tekst på vekselvis spansk og engelsk.

19. Nat King Cole: «The Christmas Song (Merry Christmas To You)» (1946) Nat King Cole (1919 – 1965) spilte inn denne med jazztrioen sin i 1946, men mot hans vilje lagde plateselskapet en ny versjon med pålagte strykere. Senere spilte han den inn flere ganger sammen med et orkester ledet av Nelson Riddle, den fra 1961 er blitt det definitive opptaket.

Nat "King" Cole er en populærmusikkens største artister gjennom alle tider. Ikke minst er det julesangene han huskes for.

23. Bing Crosby: «White Christmas» (1942) Bing Crosby (1903 – 1977) framførte julesangen som skal ha vært verdens mest solgte på singel. Først hørt i filmen «Holiday Inn» i 1942. Bing Crosby droppet det første lengselsfulle verset i «White Christmas», og synger bare refrenget om og om igjen.

26. Gene Autry: «Rudolf The Red-Nosed Reindeer» (1949)/40. Gene Autry: «Here Comes Santa Claus» (1947) Gene Autry (1907 – 1988) var den største av alle de syngende cowboyene som gjorde det skarpt både på film og plate helt fra 1930-tallet. Han hadde også sitt eget radioshow, og her er en morsom observasjon: Gene Autry har et museum til sitt minne, de gjør tydeligvis et godt historisk arbeid, og kunne nylig melde at oppfatningen av at jula begynner stadig tidligere er feil! I 40-årene hendte det at Autry begynte å synge julesanger på radio før thanksgiving, ja, noen ganger før halloween.

Gene Autry har to av sine sanger fra 1940-tallet på Billboards hitliste jula 2022.

27. Darlene Love: «Christmas (Baby Please Come Home» (1963) Darlene Love (1941 –) sang denne fra julealbumet til Phil Spector, den eneste nyskrevne sangen, og den beste. Hun framfører fortsatt en ny versjon på TV hvert år.

28. Nat King Cole: «Deck The Halls» Mer fra Nat King Cole, her i en tradisjonell hymne fra middelalderen.

29. Perry Como: «It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas» (1951) Perry Como (1912 – 2001) var en av de store croonerne i amerikansk popmusikk. Denne sangen spilte han inn i 1951. Den ligger to plasser høyere enn den langt nyere versjonen til Michael Bublé.

30. Frank Sinatra: «Jingle Bells» (1946) Frank Sinatra (1915 – 1998) synger en av de eldste sangene i denne sammenhengen, skrevet av James Lord Pierpont og publisert i 1857 under tittelen «One Horse Open Sleigh». Strengt tatt ingen eksplisitt julesang dette, men forsøk å fortelle det til folk ….

32. Elvis Presley: «Blue Christmas» (1957) Elvis Presley (1935 – 1977) trenger ingen nærmere presentasjon. «Blue Christmas» er skrevet i 1948, men Presley spilte den inn i 1957 for sitt «Elvis’ Christmas Album». En av de få sangene her som ikke er så glad at det gjør noe.

Elvis Presley, ferdig pyntet til jul i 1960.