Kultur

Lager film om drapet på Benjamin Hermansen

Spillefilmen «Drapet på Benjamin Hermansen» skal fortelle historien om det rasistiske motiverte drapet på 15-åringen i Oslo i 2001.

Det er filmskaper Ingvild Søderlind som står bak filmprosjektet som har fått 15,7 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt. Filmen er det andre prosjektet om Holmlia-gutten som er blitt kjent siden i sommer. NRK og Monster Scripted er i gang med en dramaserie om 15-åringen som ble drept av norske nynazister på Holmlia en januarnatt i 2001, kalt «Holmlia Love».

Den nye spillefilmen skal i følge pressemeldingen fra Norsk filminstitutt (NFI) bruke rettssaken mot drapsmannen Joe Erling Jahr (19) som ramme for historien, og inkludere tilbakeblikk på livet til både drapsmann og offer. Filmen skal ha et budsjett på 37 millioner kroner.

Regissør Ingvild Søderlind har tidligere laget filmene «Alle utlendinger har lukka gardiner» (2019), «Battle: Freestyle» (2020) og «Royalteen: Prinsesse Margrethe» (2021) for Netflix, samt flere kortfilmer. Manus er skrevet av Søderlind og Helena Johanne Nielsen, mens Tomas Robsahm er produsenten for Nordisk Film Productions.

– «Drapet på Benjamin Hermansen» er et svært viktig filmprosjekt, sier Robsahm i meldingen fra NFI.

Thomas Robsahm.

Og temaet er dessverre like aktuelt i dag som for 20 år siden, sier produsent Thomas Robsahm

– For mange av oss er drapet på Benjamin Hermansen noe vi aldri vil glemme. Men det er samtidig en historisk hendelse som trenger å bli fortalt for nye generasjoner gjennom en spillefilm. Og ingen er bedre egnet til å gjøre dette enn Ingvild Søderlind, som har vokst opp på Holmlia, kjenner historien og miljøet, og har jobbet med dette prosjektet i flere år, sier produsent Thomas Robsahm.

– Vi er i dialog med familien til Benjamin, som har lest manuset, sier Robsahm.

Benjamin Hermansens historie skal også være temaet i NRKs dramaserie «Holmlia Love», som i motsetning til spillefilmen ikke skal fokusere på drapet eller skildre nynazistene som sto bak drapet. Serien fra NRK og Monster Scripted er foreløpig på manus-stadiet, kunne Dagsavisen fortelle i sommer. I følge manusforfatter Mikael Diseth skal serien handle om livet på Holmlia før og etter drapet. I følge NRK Dramas redaktør Marianne Furevold har NRK prioritert denne dramaserien, fordi den formidler et vesentlig kapittel nær norsk historie. Verken dramaserien eller filmen har foreløpig kjente premieredatoer.

– «Drapet på Benjamin Hermansen» er et viktig og utfordrende filmprosjekt med høye kunstneriske ambisjoner. Filmskaperne har laget en dyptloddende og gjennomarbeidet originalfortelling om drapet som rystet Norge, og forandret landet vårt for alltid. sier filmkonsulent Cecilie Aspenes i Norsk filminstitutt.

– Ingvild Søderlind er en filmskaper med et oppriktig engasjement, og med helt vesentlig fortellerperspektiv til denne historien. Manusforfatter Helena Nielsen og regissør Ingvild Søderlind har sammen skrevet et usedvanlig godt, spennende og gripende manus, sier filmkonsulenten.

Det er blitt laget flere dokumentarer for TV og radio om det rasistisk motiverte drapet i Oslo.


Mer fra Dagsavisen