Kultur

300 klager på Debattens Solberg-intervju

NRK har mottatt 300 klager i løpet av helga etter Debatten-programmet med Erna Solberg torsdag kveld. I K-rådet er krangelen allerede i gang.

Den ene klagestormen hadde så vidt rukket å roe seg før det blåser opp igjen for NRK og kringkastingsrådet. Mandag hadde K-rådet mottatt drøyt 300 klager på Fredrik Solvangs intervju med Erna Solberg i Debatten.

I høstens første møte hadde K-rådet behandlet NRKs dekning av Acer-striden, som 6.500 hadde klaget på. Nå kan Debatten-intervjuet der Fredrik Solvang fokuserte på Erna Solbergs personlige opplevelser den siste uka, havne på K-rådets bord.

150 klager så kort tid etter et program er uvanlig, sa K-rådets sekretær på fredag. Han mottar og går gjennom alle henvendelser til K-rådet fra publikum. At det kommer inn 300 klager over en helg, er også unikt. Vanligvis kan NRK motta noen hundre klager totalt før de sju møtene K-rådet har i året – når det ikke har vært noe helt spesielt NRKs publikum har reagert på, eller en organisert aksjon sørger for en massiv klagepågang.

Høyres leder Erna Solberg deltar på Debatten på NRK torsdag kveld.

I våres var det Sophie Elises NRK-podkast som engasjerte, og satte rekord med 4.300 klager.

– Motivasjonen til de som klager kan jeg ikke uttale meg om, men at de som henvender seg til oss mener noe om NRK er det ingen tvil om, sier Skarrud.

Hvorvidt Fredrik Solvangs «Debatten»-intervju med Erna Solberg blir tema på neste møte, er opp til K-rådets ledelse og medlemmer å avgjøre. Klagebunken blir sendt til NRK-rådets medlemmer to uker før det er tid for neste møte.

K-rådet ved leder Snorre Valen (arkivbilde) mente NRK burde dekket Acer-striden i anledning at saken skulle opp i Høyesterett tidligere denne måneden.

K-rådets leder Snorre Valen var blant dem som så Debatten torsdag kveld, men han avslår å kommentere programmets form. Han ønsker heller ikke å si noe om pågangen av klager eller om reaksjonene fra publikum gjør det naturlig for K-rådet å behandle Debatten-intervjuet i neste møte i høst.

– Jeg forholder meg til klagene som kommer til K-rådet først når vi får dem overlevert, sier han, og understreker at han ser det som veldig positivt at folk henvender seg til K-rådet.

– Det er et uttrykk for at folk er veldig engasjert i NRK, at de opplever å ha en vei inn, sier Valen.

Han foretrekker å forholde seg til rutinene for K-rådets behandling før han vil si noe om Debatten-programmet.

Snorre Valen reagerer derimot på utspillet fra K-rådets varamedlem og Ap-politiker Abdullah Alsabeehgs uttalelser i VG fredag om at Debatten-intervjuet bør tas opp i rådet.

– Jeg synes ikke det er heldig at en politiker fra et regjeringsparti er pådriver for at K-rådet skal ta for seg et intervju med opposisjonslederen. Dette utspillet kan skape tvil om K-rådets funksjon, og være problematisk for tilliten til rådet, sier Valen.

– Min mening er at det er viktig å være bevisst at rådet er oppnevnt av regjering og storting. Vi har rutiner for når og hvordan vi velger hvilke saker som skal opp, og i dette tilfellet er det viktig at vi holder oss til dem. Dette er viktig, ettersom rådet skal være publikums og NRKs verktøy.

Abdullah

Ap-politiker Abdullah Alsabeehg, varamedlem i K-rådet og varaordfører i Oslo, er uenig i Valens kritikk.

– Det er NRK jeg ber om en redegjørelse fra, ikke Solberg. sier Alsabeehg.

– Folk har allerede sendt inn klager. Det er nettopp fordi K-rådet er publikums råd at vi nå må behandle klagene som har komme inn på en ordentlig måte, sier Alsabeehg.

– Når flere sier at «Debatten» ble vridd fra politisk til personlig fokus, er det betimelig å spørre NRK om det er dette «Debatten» skal være. Dette handler kun om NRKs tilnærming til en viktig sak., sier Alsabeehg.

Han deler ikke Valens frykt for at utspillet hans kan skape tvil om K-rådets rolle.

– K-rådet er et profesjonelt råd, og jeg er sikker på at vi greier å ta disse diskusjonene på en prinsipiell, ryddig og god måte.


Nyeste fra Dagsavisen.no: