Kultur

Slik er festivalsommeren 2023

Festivalsesongen er over oss. Her er oversikten over de største, viktigste, triveligste og morsomste musikkfestivalene i Norge sommeren 2023.

Festivalsesongen byr på det aller meste av pop, rock, hip hop, metal, jazz, country, punk, funk og alt tenkelig innimellom. Fra noen av verdens største artister på de aller største scenene, til de neste store eller bare de neste «neste» på de litt mindre scenene, og alt tenkelig innimellom der også.

Sommeren i fjor var som en euforisk opplevelse av den ene festivalen etter den andre, en regelrett oppvåkning etter nærmere to år med avlysninger og pandemi. 2023 er den første normale festivalsesongen på svært lenge, med billettsalg og booking fra bunnen av enten vi snakker om Øya, Rakettnatt, Findings eller Månefestivalen. Mange av Norges mest populære artister er i sving sommeren gjennom, og det skal godt gjøres å unngå et Highasakite, en Sondre Justad, en Astrid S eller andre av Norges mest ettertraktede artister som spiller et titalls av de store festivalene denne sommeren.

Highasakite på OverOslo 2023.

For mange av de yngste vil sommeren 2023 kanskje bli det første møtet med festivalenes yrende folkeliv, feststemningen, matbodene og musikken, partyene og konsertene med stor K. Noen nye tilskudd på festivalfronten er det også, som Feelings i Bergen og Vaulen i Stavanger. Her er Dagsavisens store guide til de kommende festivalene (oppdateres jevnlig gjennom sommeren).

FESTIVALER I OSLO I 2023

Oslo Jazzfestival

13. – 19. august

Oslos tradisjonelle jazzfestival er blitt mindre trad med tiden, og de siste årene har de hatt for vane å by på det ypperste av norsk jazz side om side med internasjonale artister med et spenn over flere generasjoner. I år med en kraftpille av en åpningskonsert, Jan Garbarek Group med Trilok Gurtu i Operaen. Festivalen slapp programmet 25. mai, og status blir 46 konserter fra 15 ulike land på ulike arenaer og klubber som blant annet Victoria Nasjonal Jazzscene, Blå, Sentralen, Herr Nilsen, Cosmopolite og Munch.

Artister: Jan Garbarek, Mulatu Astatke, Elephant 9, Arild Andersen: «Sagn», Nils Petter Molvær: «Khmer», OJKOS feirer George Russell 100 år, Solveig Slettahjell Kvartett, Alexander Hawkins, Trondheim Jazzorkester & Gurls, John Surman Quartet, Colin Stetson, Pom Poko, Dave Douglas New Quintet, Ellen Andrea Wang, Ibrahim Electric, Amund Stenøien Quartet med flere


Vulkan Open Air

Nedre Foss Park, 18. -19. august

Etter litt startutfordringer i fjor ble det en tre dagers festival med 15.000 besøkende. I år så den ut til å bli en endagsfestival, men er nå utvider til to dager, men 20-årsjubileet til Valentourettes på dag en. Artistene på dag to (så langt) vil nok imidlertid skape godt tilsig av i hovedsak voksne publikummere.

Artister: Åge Aleksandersen og Sambandet, Bjørn Eidsvåg, Di Derre, Valentourettes 20-årsjubileum med gjester, The StrutsØya 2022.

Langs Akerselva

Nydalen, 18. -19. august

Langs Akerselva arrangeres for andre gang med base i Nydalen og omliggende områder langs elva. Ung profil og bred sjangervariasjon i et av byens mest idylliske festivalområder.

Artister: Luke Elliot, Tøyen Holding, Trentemøller, John Olav Nilsen & Nordsjøen, Cari Cari, Ivan Ave, Signe Marie Rustad, ViVii, Buck Meek, Bugge Wesseltoft, Resa Saffa Park, Ea Othilie med flere


Findings

Bislett Stadion 18. – 19. august

EDM-slaget på bykjernens idrettsarena vender tilbake med solid partyfaktor, garantert høy stemning, trafikkaos og flammende pyro. David Guetta er definitiv hovedattraksjon.

Artister: David Guetta, Akon, Sean Paul, Broiler, Stig Brenner, Ballinciaga, bbno$, Kamelen, Ramón, Roc Boyz, Victoria Nadine med flere


Oslo Mela Festival

18. - 20. august

Melafestivalen, eller Oslo Mela Festival som den nå kaller seg, er byens store gratisfestival med musikk, mat og multikultur på Rådhusplassen, inspirert av de mange og rike kulturuttrykkene som migrasjonen bringer med seg. Har ofte store globale navn på plakaten, som Angelique Kidjo og Manu Chao i fjor. Flere artister annonseres etter hvert for 2023-utgaven.

Artister: Ana Tijoux, ISÁK, Faiz Ali Faiz, Aynur, BCUC, The Quick Style med flere.

FESTIVALER RUNDT OM I NORGE

Vi har fått nye festivaler i både Bergen og Stavanger. Andre har forsvunnet siden i fjor. Kadetten i Sandvika i Bærum har tatt pause tross knallåret i 2022, etter eget utsagn fordi de ikke fikk artistene publikum fortjener. De satser på ny frisk i 2024. Også Skral Festival ved Grimstad, som har slitt de siste årene, valgte å doppe festivalen nå i 2023. Men her er noen av landets viktigste festivaler som skal sette farge på sommeren. Listen over festivaler som har vært finner du nederst i denne saken:

Midgardsblot

Borre, 16. - 19. august

Området rundt Borre og Midgard Vikingsenter i Horten er åstedet for Norges største musikkfestival viet metal, norrøn kultur og vikinghistorie, med et vell av artister fra norsk og internasjonalt metalmiljø med særlig slagside mot folk og såkalt «pagan metal», musikk inspirert av norrøn mytologi og middelalderkultur.

Artister: My Dying Bride, Enslaved, Mari Boine, Kampfar, Einherjer, Sylvain, Garmarna, Gangar med flere

Kamelen

Jugendfest

Ålesund, Color Line Stadion, 17. – 18. august

Byfestival i Ålesund som med rette kan kalle seg en av de største med ung profil på Vestlandet. Skilter i år med Karpe og et bredt kobbel av de mest populære norske artistene akkurat nå.

Artister: Karpe, Kygo, Sean Paul, Chris Holsten, Julie Bergan, Kamelen, Raye, Undergrunn, Michelle Ullestad med flere

Bylarm 2022

Bakgården

Harstad 17.-19. august

Det blir storslått takk og farvel til sommeren i Nord-Norges største bakgård, på og i rundt torget i Harstad når Bakgården går av stabelen med konserter i tre dager, marked med utstillere, barneprogram med blant andre Emma i Bakgården junior og mye annet. Stor og folkelig byfestival for hele landsdelen med bredt program.

Artister: Highasakite, Lukas Graham, Violet Road, Bjørn Eidsvåg, BigBang, Emma Steinbakken, Vinni, OnklP og De fjerne slektningene, Ivona Pop, Sirkus Eliassen, Hedda Mae med flere.


Isah på Øya presenterer 2021.

Ypsilon

Drammen 18.-19.august

Elvefestivalen i Drammen har skiftet navn, og har nå tatt navn etter den berømmelige brua over Drammenselva. Ung festprofil.

Artister: Macklemore, Alan Walker, Lukas Graham, Julie Bergan, Jonas Benyoub, Isah, K2 med flere


Blaker

Blakerfest og Blackierfest

Blaker 18.-19. august

Blaker Skanse Musikkfestival feirer de første 20 år med å dele opp festen i to dager. Den ene er i tråd med festivalen slik man kjenner den, kanskje med et hakk mer folkelig profil enn vanlig. Den andre danner bokstavelig talt en motpol, da med metal, thrash, hardcore og rock. Dermed får vi Blakerfest 18. august med Ole Ivars som hovedband, som en del av sin avskjedsturné. Dagen etter tar Blackierfest over Blaker Skanse som en ren metaldag med band som svenske Dead By April, amerikanske Krashkarma og Lillestrøm-lokale Wildnite.

Artister: Ole Ivars, Cocktail Slippers, Splitter Pine, Dead By April, Krashkarma, Back ‘N’ Black, Under The Oak, Wildnite med flere


Pstereo

Trondheim 18—19. august

Solid festival timet til skole- og studentstart, men som også sveiper med seg livets evige studenter for den saks skyld. Med artister for den som mener rocken og kvalitetspopen fortsatt har noe å gi.

Artister: Aurora, The Prodigy, Madrugada, Tøfl, Dina Ögon, The Good The Bad And The Zugly, Black Debbath med flere


Aurora Aksnes

Parken

Bodø 18.-19. august

Svær nordlandsfestival med bredt og skarpt program, blir ofte fort utsolgt.

Artister: The Prodigy, Karpe, Higasakite, Aurora, Dagny, Lukas Graham, Undergrunn, D-A-D, CC Cowboys, bbno$, Hurrah For The Riff Raff, Israel Nash


Undergrunn, Øya

Utopia

Stavanger, 25. – 26. august

Opprinnelig en EDM-orientert festival som har satset stort på å favne både det yngste partypublikummet og de som er ute etter det litt mer folkelige. Nå har de åpenbart funnet suksessoppskriften mellom bredt og dansbart, bobler og øl. En av årets festivaler som kan by på Karpe sommeren etter den mektige Spektrum x 10-konsertserien og Europa-turné på forsommeren.

Artister: Karpe, Ballinciaga, Undergrunn, Emma Steinbakken, Chris Holsten og Stavangers store sønn Morten Abel, for anledningen med Stavanger Symfoniorkester.

Haikjeften

Narvik 25. – 26. august

Byfestival på ettersommeren midt i Narvik, i Bromsgårdparken. Arrangert første gang i 2019, også da med Sondre Justad på plakaten. God blanding begge kveldene av kjært og voksent, og yngre festjagere. På dagen lørdag 26. august er det eget alkoholfritt familiearrangement i parken - Haitanna - med blant andre Beathoven, som også spiller på kveldstid.

Artister: Sondre Justad, Matoma, Åge Aleksandersen og Sambandet, Madrugada, Astrid S, Tungtvann, Beathoven

Rakettnatt

Tromsø, 26. -27. august

Tromsøs store byfestival med hovedscenen på torget og hele byen i bruk. Dette blir partyet som skal huskes hele vinteren, med Kygo på topp og en rekke så vel regionale som nasjonale artister på plakaten.

Artister: Kygo, Chris Holsten, ISÁK, Ruben, Broiler, Sirkus Eliassen, Victoria Nadine med flere.

Med forbehold om endringer og at enkelte festivaler kan være utsolgt.


Disse festivalene har vært:

Oslo Kammermusikkfestival

Oslo, 4. – 15. august

Klassisk byfestival med konserter blant annet i Gamle Logen, Slottskirken og Sentralen. Årets festival har eventyrlig tematikk og er den første under kunstnerisk ledelse av Marianne Beate Kielland etter at Håvard Gimse ga seg i fjor. Åpner i Universitetets Aula med «En midtsommernattsdrøm» med Ketil Høegh som forteller og med blant andre Ensemble Allegria og Det norske solistkor dirigert av Grete Pedersen. Daglige barnekonserter på ulike scener på dagtid.

Artister: Barbara Hannigan, Vilde Frang, Belcea Quartet, Alma Kraggerud, Benedicte Maurseth og Sarah-Jane Summers med verket «Máni», Les Abbagliati, Bertrand Chamayou

Röyksopp i Oslo Spektrum.


Øyafestivalen

Tøyenparken 8.-12. august

En av Norges største, og definitivt mest omtalte festivaler er tilbake etter gullåret 2022. Mer variert, kanskje noen færre virkelig store internasjonale navn, men sterke norske headlinere vil nok gjøre sitt til at festivalen selger ut i år også. Fredagsbillettene (Håkan Hellström-dagen) allerede utsolgt, men ukespass og øvrige dager fortsatt i salg.

Artister: Håkan Hellström, Wizkid, Lorde, Blur, Susanne Sundfør, Sigrid, Snail Mail, Bigbang, Devo, Ary, Yo La Tengo, Lars Vaular, Jonas Benyoub, Pusha T, Viagra Boys, The Soundtrack Of Our Lives, Okay Kaya, Marstein, Sløtface, Skaar, Beharie, Daufødt, med flere.Samara Joy

Moldejazz

Molde 17. – 22. juli

Moldejazz trenger ingen nærmere introduksjon. Det største innen jazzen kombinert med store folkelige utekonserter, i år tretrinnsraketten Astrid S/Isah/Ramón. Men Moldejazz kvitterer også for årets «scoop» med det nye stjerneskuddet Samara Joys aller første Norgeskonsert, noe de annonserte bare tre dager etter at hun mottok to Grammy-priser: «Best New Artist» og «Best Jazz Vocal Album». Hedvig Mollestad er «Artist In Residence» med en rekke unike samarbeid, og nå er når den ferske Buddy-prisvinneren Elin Rosselands band Meson også annonsert på programmet.

Tons of Rock

Artister: Dave Holland, Snarky Puppy, Samara Joy, Marcus Miller, Emma Steinbakken, Meson, Jazzygold, Louisiana Avenue, Kurt Elling feat. Charlie Hunter, Mette Henriette, Horta (Elias Akselsen, Stian Carstensen og Ola Kvernberg), Tora, Bech & Skeidsvoll New Orleans Band med Odd René Andersen, Erling Aksdal & NTNU Jazzensemble, Ytre Suløens Jass-Ensemble med Tricia Boutté, Amanda Tenfjord, Di Derre med Trondheimsolistene med flere


Lars Vaular, OverOslo 2022.

Malakoff

Nordfjordeid, 20.-22. juli

Malakoff Rockfestival ble arrangert første gang i 2003, og har i så måte et lite jubileum i år. Fortsatt er det rock som er drivkraften for den kanskje viktigste festivalen i fjordlandet med camp og høy bevissthet rundt bærekraft og drift. Bookingen er de siste årene beriket med både hip hop og kvalitetspop.

Artister: Kaleo, Rival Sons, Dagny, The HU, Bigbang, Undergrunn, Empire State Bastards, ISÁK, Hellbillies, Lars Vaular, Kamelen, The Good The Bad And The Zugly med flere

Madrugada, Oslo Spektrum

Bukta – Tromsø Open Air Festival

20. – 22. juli

Festivalen i Telegrafbukta i Tromsø styrer mot tjueårsjubileum neste år. Store norske artister på topp.

Artister: Madrugada, Aurora, Rival Sons, Susanne Sundfør, Danko Jones, Shame, Daniel Norgren, Kristian Kristensen, Honningbarna, The Good The Bad and The Zugly med flere

Øya 2022.

Vinjerock

Eidsbugarden 20. - 23. juli

Friskusfestivalen framfor noen i Norges vakreste Jotunheim, toppturer på dagtid og fest på knærne på kvelden til noen av Norges beste band. Telt og friluftsliv med fokus på bærekraft og kos, inspirert av Aasmund Olavsson Vinje, den første hipsteren i fjellheimen.

Artister: Ary, Hellbillies, Beharie, Oslo Ess, No. 4, Signe Marie Rustad, Mall Girl, Skaar, Drongo, Åsmund Nordstoga, Embla and the Karidotters med flere

Hellbillies

Høllafæst og Kubafestivalen

Svolvær, Lofoten 27.-28. juli og 29. juli

Svolvær vil svirre rundt i festivalfeber siste uka i juli, med Høllafest og Kubafestivalen butt i butt med samme arrangør. Førstnevnte på Svinøya rett utenfor Svolvær satser ungt, framoverlent og i hovedsak nasjonalt innen klubb, hip hop, festmusikk og r’n’b. En todagersfest med flere konsertscener, aktiviteter og klubbscene. Kuba har tatt navnet etter havnebassenget og arrangeres der med naturen som idyllisk ramme og med voksnere profil.

Artister Høllafæst: Sondre Justad, Emma Steinbakken, Hedda Mae, Jonas Benyoub, Kamelen med flere

Artister Kuba: Susanne Sundfør, Hellbillies, Fieh, Sirkus Eliassen med flere

Trollrock

Beitostølen 27. – 29. juli

Fjellheimens svar på OverOslo, minus de internasjonale innslagene. Tradisjonsrik festival som samler et voksent lag norske artister for hyttefolket og tilreisende, med en og annen gullkantet booking for de yngre.

Artister: Highasakite, Åge Aleksandersen & Sambandet, Klovner i Kamp, Morten Abel, Eva Weel Skram, Anna Of The North, Ylvis, Rotlaus med flere

Bylarm 2022

Utkant

Skjerjehamn i Gulen, 27. – 29. juli

Utkant-festivalen så dagens lys i 2007, da i forbindelse med avdukingen av Knut Steens kontroversielle statue av kong Olav V. Nå årviss mellomstor festival under Olavs blikk i Skjerjehamn med bredt program, fra folkelig festmusikk til mye pop og norsk hip hops nye stjerner.

Artister: Rotlaus, Stavangerkameratene, Astrid S, Marit Larsen, Kamelen, Ash Olsen, Black Debbath, Ary, William Gamborg, Hannah Storm, med flere

Månefestivalen

Fredrikstad, Gamlebyen 28 - 29. juli

Tradisjonsrik festival i Gamlebyen med ofte sterk lokal artistprofil, matchet med store nasjonale headlinere.

Artister: Aurora, Millencolin, Richochets, Gluecifer, Black Debbath, Ida Maria, Ole Paus, Daufødt, Veps med flere

Øya 2022

Trevarefest

Henningsvær 31. juli - 2. august

Badetøy og shetlandsgensere kjennetegner de som søker seg til Lofotens hippeste se og bli sett-fest i Henningsvær tilknyttet den gamle og nå nedlagte Trevarefabrikken. Dampen av tran og snekkerier er bytta ut med kulturelle treffpunkt, hotell, barer, restaurant, toppturer, badstue, yoga og en årviss festival hvor alt dette kombineres med artister som alt etter trivsel- og dansepotensiale passer inn i Trevarens kuperte amfi.

Artister: Kings of Convenience, Todd Terje, No. 4, Metteson, Beharie, Tøfl, Lindstrøm med flere

Tons of Rock

Beyond The Gates

Bergen 2. - 5. august

Bergen har lange røtter når når det gjelder svartmetall. Og hardt og ondt blir det når den årvisse Beyond The Gates-festivalen innleder sensommeren med fire dager med metal fra scener som Verftet, Grieghallen og Kulturhuset. Dimmu Borgir i Grieghallen og guidet tur til Bergens Black Metal-severdigheter er noe av det man kan vente seg.

Artister: Deicide, Dimmu Borgir, Gorgoroth, Enslaved, Marduk, Kreator, Taake, Possessed med flere

Notodden Blues Festival

Notodden 3.-6. august

En av landets mest tradisjonsrike festivaler, etter hvert verdenskjent for sin dedikasjon til bluesmusikken. Med amerikansk og norsk blues og roots, og etter hvert en del rock.

Artister: Beth Hart, Canned Heat, The Waterboys, Hellbillies, Supersonic Blues Machine feat. Joe Louis Walker, Ana Popovic m.fl, Wolfmother, Bernhoft, Vanessa Colier, med flere

Beitostølen Live

Beitostølen 11. - 12. august

Med slagordet Fjellets vakreste festival arrangeres Beitostølen Live på stadion til Valdres’ mest forvokste hyttegrend. Programmet er sommerens mest sprikende og folkelige rent musikalsk sett, med Samantha Fox og Jaa9 & OnklP i hver sin ende av skalaen.

Artister: Samantha Fox, Matoma, Jaa9 & OnklP, Bigbang, Plumbo, Øystein Sunde, Ole Ivars, Heimveg, Ravi med flere


Jørn Hilme-stemnet

Fagernes, Valdres 9.-16. juli

Norges eldste folkemusikkfestival har Fagernes som midtpunkt, men skor seg på folkemusikktradisjoner og kulturuttrykk fra hele Valdres og bortenfor. De senere årene med utvidete musikalske sjangre, men med folkemusikken som utgangspunkt. Her er det konserter, teater, spel, kappleik, dans, utstillinger og seminarer, og arrangementene er spredt utover med Fagernes som selve festivalområdet. Den idylliske fjellkonserten i år inne ved stølene i Jaslangen er det Odd Nordstoga som står for.

Artister: Odd Nordstoga, Valkyrien, Erlend Viken Trio, Sudan Dudan, Töddel, Treak, Mari Midtli og Astrid Sulheim med flere.


Riddu Riddu Festival

Kåfjord, 12.-16. juli

En av Nordens mest unike festivaler, en internasjonal urfolksfestival med utspring i det samiske som samler artister, kunstnere og ildsjeler fra hele nordkalotten, men også relevante artister fra andre steder i verden. I år er den chilenske rapperen Ana Tijoux langveisfarende, mens Sápmi-artister som Katarina Barruk og Herman Rundberg - som urfremfører soloprosjektet Manne - representerer urfolkfestivalens hjemlige samtidsengasjement.

Artister: Ana Tijoux, Resirkulert, Lávre, Katarina Barruk, Manne med flere


Tysnesfest

Tysnes, 12.-15. juli

Svær vestlandsfestival med hovedscene på Gjerstad Arena, har på det meste samlet nærmere 40.000. Store norske og aktuelle navn side om side med godt etablerte artister i spekteret rock og pop til electronica og rap.

Artister: Madrugada, Highasakite, Tungevaag, Astrid S, Emma Steinbakken, Kevin Lauren, Den BB, Julie Bergan, Ylvis, Kari Bremnes med flere


Ola Kvernberg slik han framstår i spissen for sitt Steamdime-prosjekt. Nå er han ute med sitt andre album i sammenhengen, «Steamdome II: The Hypogean».

Ravnedalen Live

Kristiansand 12. - 15. juli

Kristiansand må være den byen utenfor Oslo med størst festivaltettet. Denne arrangeres rett utenfor bykjernen, i parken Ravnedalen og av de svært aktive kulturarbeiderne i Dirty Old Town. Vokser i år til hele fire dager med litt ulik profil på programmet de enkelte dagene, men stikkord er bredt, populært og dels ungt. Og for 80-tallssamlerne en unik mulighet til å se Alphaville.

Artister: Susanne Sundfør, Sigrid, Gluecifer, Highasakite, Alphaville, Undergrunn, Beharie, Lizzie, Ramón, Vinni, Ida Maria, Ola Kvernberg Steamdome med flere.

Motvind i Middelalderskogen

Middelalderskogen, Rollaug 14. - 16. juli

Den andre av to Motvind-festivaler, hvorav den første er i Oslo i juni. Festivalen som ble opprettet som et alternativ til festivaler med steril programmering, høye priser og store kommersielle og etisk diskutable sponsorer, har etablert en avlegger til skogs i Numedal. Her kan man sove under åpen himmel, på festivalcamp eller på Numedal Folkehøgskole. Kunstnerisk bredt sjangerprogram med jazz, folkemusikk og alternativ rock.

Artister (flere navn skal annonseres): The Source, Lotte Anger & Marilyn Mazur, Marit & Per Anders Buen Garnås, Jason Stein, Rasmus Kjorstad, Joshua Abrams & Mikel Patrick Avery, Svenska Folkjazzkvartetten, Egil Kalman med flere


Lil Nas X, Slottsfjell 2023.

Slottsfjell

Tønsberg 12.- 13. juli

Knivet en periode med Øya om å bli Norges største festival. Var konkursen nær i 2018 men kom tilbake i fjor med et brak på det splitter nye området på Kaldnes på Nøtterøysiden av byfjorden. Den gamle Quart-sjefen Toffen Gunnufsen styrer skuta med store norske og internasjonale artister for et ungdommelig feriepublikum, samt stor mathall og et klubb- og partykonsept på nattestid.

Artister: Lil Nas X, Machine Gun Kelly, Zara Larsson, Highasakite, Sondre Justad, Metro Boomin, Benson Boone, 070 Shake, Arif, Honningbarna, Jonas Benyoub, Anna Of The North, Marstein, Jon Ranes, Miss Li, Kakkmaddafakka med flere


Aurora Aksnes

Kongsberg Jazzfestival

Kongsberg, 5. - 8. juli

Men er’e jazz’a?-festivalen framfor noen, med bredt program og det beste fra to verdener, jazz innendørs og store utendørskonserter med folkemagneter innen rock og pop. Thomas Strønen står for årets bestillingsverk og er Artist in Residence. Oppdatert 2.juli: Dumdum Boys har måtte avlyse, CC Cowboys kommer inn i stedet. Også Eberson har avlyst sin konsert.

Artister: Rickie Lee Jones, Aurora, Metteson, Brad Meldau, Lilja, Shakti, Thomas Strønen i ulike konstellasjoner, Maria Mena, Solveig Slettahjell, Ola Kvernbergs Steamdome, CC Cowboys, Chris Holsten, Frøkedal og Familien, Trondheim Jazz Orchestra m/Gurls, Vinni/Hkeem/OnklP og de fjerne slektningene, The North, Kurt Rosenwinkel, Di Derre med flere


Førdefestivalen

Førde 5.-9. juli

Norges største folkemusikkfestival og den eneste vi vet om med egen vott. Samler folkemusikere og relaterte artister fra 25 land, samt stort seminarprogram, forfattere som Vigdis Hjorth og andre til et bredt sammensatt program også utover konsertprogrammet, i år under temaparolen Draumer. Blant de eksklusive konsertene er Benedicte Maurseth med forestillingen Systerspel, Daniel Lazars bestillingsverk «Phantasmagoria», og Landslaget for spelemenn som stiller med blant andre Jørund Fluge Samuelsen, Veslemøy Narvesen, Ragnhild Furebotten og Tuva Syvertsen.

Artister: Breaback, Kanda Bongo Man, Cimarrón, Khusugtun, Gatehouse, Kader Tarhanine, Yungchen Lhamo, Eneida Marta Nkumba System, Mónika Lakatos og The Gypsy Voices, Ablaye Cissoko & Cyrille Brotto, Gangar med flere


OverOslo

Stavernfestivalen

Larvik Golf Arena 6. - 8. juli

Gigantfestival på solkysten, arrangeres på Larviks golfområde hvor det samles rundt 75.000 årlig. Ung profil.

Artister: Karpe, Kygo, Tïesto, Ballinciaga, Christ Holsten, Emma Steinbakken, Broiler, med flere

Trænafestivalen

Træna, 6.-8. juli

Trænafestivalen langt til havs arrangeres både mellom og faktisk i fjellene 33 nautiske mil fra Helgelandskysten. Et myteomspunnet og elsket valfartssted for eventyrlystne festival-loffere som bryr seg om musikk og annen bærekraftig kultur. Aurora spilte der i 2017, og returnerer i år til Træna som hovedartist.

Artister: Aurora, Brenn, Bigbang, Ary, Kjartan Lauritzen, Jouska, Juni Habel, Ea Othile med flere

Palmesus

Kristiansand 30. juli og 1. juli

Skandinavias største strandfest kaller de seg, og det tror vi på med 60.000 på bystranda i Kristiansand. Det blir både strandparty og «afterbeach» denne helgen med EBM-relaterte artister samt noe hip hop og r&b fra alle kanter og til alle tider.

Artister: Arif, Becky Hill, Black Eyed Peas, Zara Larsson, Deadmau5, Eric Prydz, Fedde Le Grand, Kamelen, Martin Garrix, Postgirobygget Roc Boyz, med flere

Oslo Pride

Oslo 23. juni - 1. juli

Oslo Pride er parade, teater, drag, show, foredrag, dans, fester og opptil flere festivaler i festivalen. Konsentrerer vi oss om det rikholdige konsertprogrammet foregår det meste i Pride Park, festivalarenaen som i år bygges opp på Kontraskjæret. Blant det musikalske programmet finner vi også Siri Broch Johansen som skal framføre Leonard Cohen på samisk, mens folkemusikken ivaretas av Tuvas blodklubb som presenterer artister som MÍO, Naaljos Ljom og Pumpegris.

Artister: Keiino, Ulrikke Brandstorp, Kamara, Melis, Sid Hard, Big Daddy Karsten, Blodsmak, Erik Sognnes, Schnodig og mange flere. Under vignetten Øya-festivalen presenterer finner vi artister som Rü, Synne Sørgjerd, Superslow og Tigerstate. Fullt program, tidspunkt etc. finner du her på Oslo Prides egne nettsider.

Kvelertak avsluttet Tons of Rock 2023.

Tons of Rock

Ekebergsletta 21. – 24. juni

Metalfestivalen med røtter i Halden er ikke bare blitt Norges største sjangerfestival, men landets største festival uavhengig av sjanger med potensielt 120.000 publikummere i år . Utvidet til 4-dagers festival i år for å få med Guns N’ Roses på det som blir åpningsdagen. Tungrockens aller største navn samles i festivalens tredje år på Ekebergsletta i Oslo. Fortsatt ekstremt mannsdominert, men med Witch Club Satan, Nightwish og Halestorm blant artistene som veier noe opp for skjevheten.

Artister: Guns N’ Roses, Ghost, Gojira, TNT, Pantera, Nightwish, Mayhem, Behemot, Iggy Pop, Generation Sex, In Flames, Wardruna, Stage Dolls, Skid Row, Volbeat, Kvelertak, Witch Club Satan, Brenn!, Honningbarna, The Good The Bad and the Zugly, med flere.


Highasakite på OverOslo 2023.

OverOslo

Grefsenkollen 14. - 17. juni

Voksenfestivalen med stort og trofast publikum, i år med norske headlinere alle dager med unntak av fredagen, hvor selveste Van Morrison kommer til scenen på toppen av Oslo. Han spiller riktignok ikke til slutt, det gjør CC Cowboys. Ellers tilløp til yngre profil bakover i rekkene. For en gangs skyld var ikke festivalen utsolgt før programmet legges ut, men under oppdatering av denne oversikten like oppunder festivalstart er onsdagen med blant andre Highasakite og First Aid Kit utsolgt, samt lørdagen med Sondre Justad, Sugababes og Emma Steinbakken. Få billetter igjen til øvrige dager.

Artister: Van Morrison, Highasakite, Sondre Justad, Madrugada, CC Cowboys, Hellbillies, Chris Holsten, First Aid Kit, Metteson, Sophie Ellis-Bextor, Anastacia, Sugababes, Nik Kershaw, Stein Torleif Bjella, Emma Steinbakken, Maria Mena, Ylvis, med flere.


Veronica Maggio


Piknik i Parken

Sofienbergparken, 15. - 17. juni

Piknik i Parkens hovedattraksjon Christine & The Queens meldte avbud. Den amerikanske hip hop-veteranen Nas kom inn i stedet, og meldte avbud han også. Istedet for han kommer Busta Rhymes, og utover det er det fortsatt svært mye bra fra PiPfests to scener. Etter at Piknik i Parken flyttet fra Vigelandsparken til Sofienbergparken er den blitt den reneste nabolagsfesten med skyhøy Løkka-faktor. Eneste festival i Oslo hvor folk går hjem og spiser middag og legger barn mellom konsertene. Men sørg for all del å være på plass når The 1975 spiller.

Artister: The 1975, Alt-J, Phoenix, Busta Rhymes, Tove Lo, Veronica Maggio, Marit Larsen, Michelle Ullestad, Warpaint, Han Herman, Briskeby, The Cardigans, med flere.

Röyksopp, Oslo Spektrum

FOMA – Fornebu Music And Arts Festival

Fornebu 15. – 16. Juni

Andre årgang for festivalen i det nye bolig. og friluftsområdet ved enden av Oslos omstridt baneprosjekt på Fornebu. Gikk man glipp av Röyksopp i Oslo Spektrum er det hit man skal denne sommeren.

Artister: Ellie Goulding, Röyksopp, Stig Brenner, Matoma, Arif, Isah, Ramón, Postgirobygget, med flere.Lyse Netter

Moss 9. – 11. juni

Arrangert første gang i 2018, har vokst raskt som en tverrkunstnerisk festival med internasjonal profil. Arrangeres i år for andre gang på rad i det idylliske og urbane området rundt Møllebyen i Moss Sentrum. Musikk og kunst.

Artister: The Brian Jonestown Massacre, Lee Ranaldo & Raül Refree, FaUSt, Lindstrøm, Tori Wrånes, Bertrand Burgalat, Jimi Tenor, Hilma Nikolaisen, Veps, Bjørn Torske, Jan Eggum med flere

Trondheim Rocks

Trondheim, EC Dahls Arena 11. juni

Trondheim Rocks eksisterte i to år før pandemien satte en stopper for det knallharde trønderske initiativet. Nå gjenopplives arrangementet som en endagsfestival søndag 11. juni, en solid hårsåte med Motley Crüe i front, med 1981-besetningen intakt: Nikki Sixx, Tommy Lee, Vince Neil og Mick Mars. Legg til Def Leppard og bysbarna TNT, og nostalgifaktoren blir høy.

Artister: Mötley Crüe, Def Leppard, Airbourne, TNT, Europe, D-A-D, The Dogs, Nestor


Sigrid, OverOslo 2022.

Bergenfest

Bergen 14. – 17. juni

En av Norges største festivaler, på festningsområdet ved Bergen sentrum, arrangeres av Bergen Live i samarbeid med Live Nation, med noen overlappende artister på andre festivaler samme helgen.

Artister: Sigrid, Ayra Starr, Iggy Pop, Suede, Dagny, Veronica Maggio, First Aid Kit, Dean Lewis, Kamelen, Lars Vaular, Kjartan Lauritzen, Ylvis, Tash Sultana, Sondre Justad, The Hellacopters med flere


Karpe på Slottsfjellfestivalen

Idyll

Fredrikstad 16.-17. juni

Østfolds største festival, startet i 2016. Festivalområde med kapasitet til 15.000 på Isegran, en kort ferjetur eller gåtur fra sentrum. Kjennetegn er store norske artister. A-ha i fjor, Karpe i år.

Artister: Karpe, Chris Holsten, Dagny, Broiler, Hannah Storm, Undergrunn, Kamelen, Kjartan Lauritzen, Postgirobygget, med flere

Øya 2022


Tons of Rock

Vervenfestivalen

Horten 17 - 18. juni

Profilerer seg som «Norges hyggeligste festival», på Hortens gamle verftsområde. Finfin artistliste i år, i hovedsak norske navn men med svenske kulthelter på kjøpet.

Artister: Susanne Sundfør, bob hund, Madrugada, Åge Aleksandersen, Astrid S, Emelie Hollow, Beharie, Ramón, Black Debbath


Drøbakfestivalen

Drøbak 16. - 17. juni

Lokal festival med nasjonalt sus over artistrekka. Arrangeres nå årlig i Badeparken i Drøbak etter den litt mer perifere begynnelsen på Oscarsborg. Store norske artister spredt over to dager, inkludert eget gratis dagarrangement lørdagen.

Artister: Highasakite, Astrid S., Isah, Ramón, Postgirobygget, Miss Li, Odd Nordstoga, Brenn! med flere


Sommerbris

Kristiansand 16. - 17. juni

Relativt ny, årlig festival etter initiativ fra Palmesus-gründer Heine Strømme. Planlagt oppstart i 2020, men full festival først i fjor etter pandemien. Lagt til en helg da lokalbefolkningen fortsatt er i byen. Inntar Odderøya og amfiscenen der rett utenfor bykjernen, samt i Bendiksbukta. Variert line-up med høy «guilty pleasure»-faktor som sprer seg også aldersmessig. Tydelig folkelig appell.

Artister: Europe, Astrid S, DDE, Scooter, Chris Holsten, CC Cowboys, Bjørn Eidsvåg, Halva Priset, Beathoven, Miss Li med flere

Working Class Hero

Drammen, 17. juni

Endagsfestivalen ble startet av frivillige rundt Union Scene i Drammen, og arrangeres på Tangenkaia i juni. Rock, pop og lokale artister pleier å stå på programmet.

Artister: Thea & The Wild, Conect The Circle, Konger og Keisere, Homer, Redwood, Abakas med flere


Motvindfestivalen i Oslo

Diverse klubber 15. - 17. juni

Etter hvert tradisjonsrik motkulturfestival som ble startet som en motvekt til festivaler med steril programmering, høye priser og store kommersielle og etisk diskutable sponsorer, som våpenprodusenter og oljeselskaper. Også i år en todelt festival med en avlegger i Numedal (se lenger ned i lista). I Oslo arrangeres den i år på Hærværk, Victoria Nasjonal Jazzscene, Nynorskens hus og Hotell Bristol. I sistnevnte vil komponist og bassist John Andrew Wilhite-Hannisdal sammen med et håndplukket lag stjernemusikere framføre verket Bristol Silence, basert på historien om Bristolorkestret og dets rolle under andre verdenskrig.

Artister: Håkon Austbø, Skadedyr, Fra Det Onde ft. Emil Nikolaisen og Christian Wallumrød, Christer Bothén, Joel And The Neverending Sextet, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timboktou med flere


To barn som har på fargerike t-skjorter og holder to snakkebobler i hendene.

Miniøya

Tøyenparken 10. - 11. juni

Barne- og familiefestival i Tøyenparken, der store norske artister gjør barnevennlig repertoar. Aktivitetstelt, teater, kunstpark m.m

Artister: Musti, Marit Larsen, Jonas Benyoub, Kajsa Balto, Kamara, Brenn!, med flere.

Vaulen Open Air

Stavanger 9. – 10. juni

Det blir strandfest på flere kanter når den helt nye festivalen Vaulen Open Air lanseres denne sommeren på Vaulens friområde med badeplasser på flere sider utenfor Stavanger sentrum. Festivalen har verdensstjernen Sting på topp, men frir også nedover generasjonene med Sondre Justad og Zara Larsson i spissen for det man kan kalle et bredt sjangerprogram som vil passe de fleste.

Artister: Sting, Sondre Justad, Zara Larsson, Dagny, Dean Lewis, Ramon, Bernhoft, Kjartan Lauritzen, Synne Vo, Beharie m.fl.

Selv om det var tusenvis samlet på Vaulen, var det også romslig og mange vannhull og matvogner å fylle opp tanken uten for mye kø.


Neon

Trondheim 9. - 10. Juni

Trondheims største festival åpner trøndersommeren med artister fra øverste hylle, ungt og innovativt. Hadde en legendarisk start med Karpe i fjor, i år byr de på artister fra et bredt sjikt med Lewis Capaldi og Sigrid på topp.

Artister: Lewis Capaldi, Sigrid, Zara Larsson, Undergrunn, Jason Derulo, Dagny, Mimi Webb, Dean Lewis, Marstein, Anna Of The North, Makosir, med flere

Fieh

LOADED

Kontraskjæret Oslo – 8.-9. Juni

Byfestivalen etablert av den internasjonale bookinggiganten Scorpio i 2022. I sitt andre år komprimeres den fra tre til to dager. Idyllisk festivalområde under festningsmurene som innbyr til trivsel og sosialisering. Voksen profil med vekt på årgangsrock, Americana, pop og uslitelige helter for alle som har vanket på byens klubbscener de siste to-tre tiårene.

Artister: The War On Drugs, Gluecifer, John Cale, Amazon, Fieh, Chuck Prophet And The Mission Express, Spielbergs, med flere.


Oslo Americana

* Oppdatert 23.5.2023: Oslo Americana er avlyst.

Oslo, 10. - 11. juni

Litt bortgjemt start på Oslo Americana Festival i fjor, da på Chateau Neuf og med sterk konkurranse fra Loaded. Nå deler de uka/helga mellom seg og Oslo Americana flytter inn på Rockefeller/Sentrum Scene/John Dee med et bredt spekter Americana-assosierte artister, mange fra USA. Skilter med Calexico som et av de mest kjente navnene ved siden av Midlake, samt en lang liste artister for sjangerens feinschmeckere.

Artister AVLYST: Calexico, Midlake, Bonny Light Horseman, The Deslondes, Emily Nenni, The Devil Makes Three, David Ramirez, Nikki Lane, Amigo the Devil, Lera Lynn, Kaitlin Butts med flere

Nattjazz

Bergen 26. mai - 3. juni

En av Norges største og mest tradisjonsrike jazzfestivaler, arrangert første gang i 1972. Også i år et imponerende program med USF Verftet som base for festivalen som løper parallelt med Festspillene i Bergen og sørger for ekstra liv både i gatene og på klubbene. Susanne Sundfør er hovedtrekkplaster, men lista bakover er både lang og oppsiktsvekkende.

Artister: Susanne Sundfør, Louis Cole, Stanley Clark, Anja Lauvdals Cosmic River, Stian Carstensen og Romkameratene, Nelly Moar, Selma French, Lotus, Eiolf Dale, Eliades Ochoa, Gaye Su Akyol, Harald Lassen, Amalie Holt Kleive, Treverket, Gyedu-Blay Ambolley, Kenny Garrett, Simin Tander New Quartet, Carminho, Håker Flaten & Paal Nilssen Love, Skarbø Skulekorps med flere


Jærnåttå

Bryne, 2.- 3. juni

En typisk sentrumsfestival med handel på dagen og fest på kvelden. Torget i Bryne blir festivalområde på kvelden med kapasitet for flere tusen gjester. Bredt festivalprogram med noen av landets største festivalartister på plass. Tix er for øvrig blant artistene på ungdomsarrangementet Litla Jærnåttå kvelden før, en gest i forbindelse med at Jernåttå har 30-årsjubileum.

Artister: Highasakite, Lukas Graham, Madcon, TNT, Tora, Metteson med flere.

Eiker Rock

Mjøndalen 2. - 3. juni

Tradisjonsrik og i hovedsak lokal festival som markerer 30-årsjubileum i 2023 med todagers arrangement i Mjøndalen. De har også lansert Eiker Rock Ung, som har som «ambisjon å bli den konsertaktøren i Drammens-området som gir flest lokale band og musikere scenetid de neste 5 årene». Det skjer gjennom samarbeid med lokale samarbeidspartnere som Down Under i Mjøndalen og G60 i Drammen, og mange lokale og ukjente band finner veien herfra til selve «hovedfestivalen».

Artister: CC Cowboys, Dirty Deeds, Funkotonic, Way Down The Rainbow, Yellow Pearls, Mjøndalen Jammelag, The Saints med flere


Musikkfest Oslo

Musikkfest Oslo

Over alt i Oslo 3. juni

Årviss feiring av det store musikkmangfoldet med gratiskonserter spredt over hele byen og med nær sagt alle sjangere representert. Over 50 scener skal være på plass i år, og knapt en park eller en bar kan gå gjennom denne dagen uten å by på livemusikk. Her er alt fra rock, pop, punk og metal, til salsa, hip hop og egne scener for kor, bare for å nevne noe. For ikke glemme at det er en stor dag for alle DJs. En unik sjanse for hundrevis av grasrotband og en god del litt mer etablerte til å vise seg fram. Programmet tar fortsatt form. Musikkfest arrangeres også i andre byer.

SE DAGSAVISENS STORE GUIDE TIL MUSIKKFEST OSLO HER


Trondheim Punkfestival

Trondheim 26.-27. Mai

Klassisk punkfestival med scene på Lager11 på Sluppen. Samler grasrotpunk fra fortrinnsvis Norge og Sverige med blant andre hybriden Norsk Råkk og svenske Lastkaj 14. Sistnevnte veteranband er blant Sveriges mest populære i sjangeren, og har snart 20 år på veien siden debuten med singelen «På andra sidan horisonten». Siste EP, «Står stött», kom denne våren. Nå skal et av Sveriges mest hardtarbeidende band sørge for «trallpunk, jämlikhet och solidaritet» i Trondheim også.

Artister: Lastkaj 14, Misconduct, Exploding Head Syndrome, Forgetaboutit, blånæggel, Norsk Råkk, Twominuteshate, Hammok med flere

Lastkaj 14

We Låve Rock

Sætre, Hurum 26. – 27. mai

Festival i Sætre (Hurum), nærmere bestemt på Grønsand Gjestegård, dedikert til klassisk progrock. På plakaten det aller første Norgesbesøket til britiske Pendragon, som har holdt det gående siden slutten av 1970-tallet. De spiller begge kveldene, angivelig ulike sett med fokus på ulike album.

Artister: Pendragon, The Flower Kings, Dacve Cureton, IO Earth, Avkrvst, med flere

Maijazz

Stavanger 5. - 14. mai

Stavangers tradisjonsrike jazzfestival er tro mot sjangeren og styrer i år inn i sitt 35. år. En åpningskonsert med selveste Clint’ern på storskjerm og sønnen Kyle Eastwood på scenen sammen med Stavanger Symfoniorkester markerer vilje til å feire. Bassist Kyle har skapt prosjektet Eastwood Symphonic som en hyllest til musikken i Clint Eastwoods filmer, så her vil det være mye kjent materiale i unik innpakning. Tjuvstarter festivalen fredag 5. mai, da også Jon Ebersons 70-år feires med far og datter Marte Eberson. Så «ny» åpningskonsert 9. mai med en annen legende, Brad Mehldau Trio. Imponerende program generelt med Jan Garbarek som avslutningskonsert.

Artister: Jan Garbarek feat. Trilok Gurtu, Brad Mehldau, Simin Tander, Paal Nilssen-Love, Billy Cobham, Bobo Stenson Trio, Kristin Asbjørnsen, Gard Nilssen Acoustic Unity, Hegge, Maridalen, Eyolf Dale Trio, Harald Lassen, «Flukten» med Hanna Paulsberg, Marius Klovning, Hans Hulbækmo, Bárður Reinert Poulsen med flere

Karmøygeddon

Karmøy, Kopervik 4.—6. Mai

Kom mai du skjønne milde må vente litt i år også. Først kommer Karmøygeddon. Neste år vil det være 20 år siden denne festivalen startet i det små, og etter både flyttinger og andre endringer er den nå fast vårlig innslag i Kopervik, hvor metalfolket samles til en intim festival med noen av sjangerens gjeveste band. Så også i år.

Artister: Kamelot, Dirkschneider, D-A-D, Solstafir, Danko Jones, Insomnium, Bloodbound, Backstreet Girls, Moonsorrow, Dreamshade, Wolfheart, med flere

Tons of Rock

Inferno

Oslo 6. – 9. April

Påsken går i svart igjen, og lysene slukkes for årets høydepunkt for mange metalhoder. Om ikke påskemorgen slukker sorgen kan den uansett bli hard å ta innover seg etter denne klubbfestivalen som varer høytida gjennom. Arrangeres på Rockefeller/John Dee samt enkelte mindre klubber og puber.

Artister. Emperor, Amorphis, Godflesh, Watain, Vemod, Nekromantheon, Abbath, Elder, Djevel, Dark Funeral, Mork, Cannibal Corpse, Feleth, med flere.

Sørveiv

Kristiansand 21. - 22. april

Sørveiv er det sørlige Norges svar på Oslos Bylarm eller Bergens Vill Vill Vest. Bransjefestival som er åpen for vanlig publikummere, med rundt 25 konserter på fire scener rundt omkring i Kristiansand. Nasjonale artister på vei inn i offentligheten side om side med lokale navn i stargropa.

Artister: Tyr, Torine, Ash Olsen, Makosir, Simen Steinklev, Salti med flere


Mer fra: Kultur