Kultur

Historisk klagestorm til NRK i Sophie Elise-saken

NRK fortsetter samarbeidet med Sophie Elise Isachsen, til tross for kritikk og klagestormen fra publikum som tilknytningen til influenserkjendisen har medført.

NRK opplever en massiv reaksjon fra publikum som klager på influenser Sophie Elise Isachsen som lager podkasten «Sophie & Fetisha» for NRK.


Kontrovers og klagestorm til tross, NRK vil ikke bryte podkastsamarbeidet med influenseren. Det er snarere NRKs oppgave å ivareta Sophie Elise Isachsen som både innholdsleverandør og som menneske. Dette skriver fungerende redaktør Christina Rezk Resar i en kommentar til M24.no.

NRK har vært i dialog med Sophie Elise Isachsen, og at influenserens forklaring på Instagram-bildet som er årsak til de siste dagers mediefokus ikke gir grunnlag for å bryte samarbeidet.

Dermed fortsetter NRK samarbeidet om «Sophie & Fetisha», podkasten hvor de to deltakerne står fritt til å snakke om det de måtte ha på hjertet, skriver Rezar. NRK-redaktøren påpeker også at allmennkringkasteren ikke driver forskjellsbehandling på faste ansatte og innholdsleverandører som Sophie Elise Isachsen. Hadde en fast ansatt postet et lignende bilde, hadde heller ikke det fått konsekvenser for den ansattes arbeidsforhold, skriver Rezar.

Kritikken mot NRK og influenseren kom etter et Isachsen la ut et bilde på Instagram søndag, hvor hun poserer med en annen kvinne som holder en liten pose med hvitt innhold i den ene hånda. Det hvite stoffet i posen ble raskt tolket som narkotika. Bildet ble slettet, men det forhindret ikke at bildet ble spredd på sosiale medier.

Influenserne Sophie Elise og Fetisha lag podkast for NRK. Saamarbeidet mellom NRK og influenserkjendis Sophie Elise Isachsen har fått kritikk og reaksjoner, nå sist fra publikum.

Klagestorm for Sophie Elise og NRK

Bildet har ført til en klagestorm fra publikum til Kringkastingsrådet de siste dagene. Onsdag formiddag hadde K-rådets sekretær Erik Skarrud fått inn 1550 klager. Torsdag ettermiddag hadde antallet klager passert 2700.

Ett av temaene Kringkastingsrådet skal diskutere, er om det var riktig å engasjere Sophie Steen Isachsen (bildet), kjent som Sophie Elise, og Fetisha Williams til å lage en podkast for NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB

Pågangen gjør at Sophie Elise-saken så langt er den tredje største klagesaken i K-rådets nyere historie.


Jevn strøm av klager

– I min tid som sekretær for K-rådet er det den såkalte hijab-saken i 2017 som er den største klagesaken, da K-rådet mottok 6000 klager, forteller Skarrud. Den gang handlet klagene om at en deltaker i et aktualitetsprogram på NRK brukte hijab.

Fram til hijab-saken var det et «Skavlan»-program hvor Sverige-demokratenes partileder Jimmy Åkesson var gjest i 2015, som hadde skapt den største klagestormen til K-rådet. Dette programmet mottok 3600 klager fra publikum.

K-rådets sekretær vil ikke spekulere noe om den pågående klagestormen. Hans jobb er å motta og registrere klagene innsendt via NRKs skjema på nrk.no

– Det renner inn klager så fort at jeg ikke rekker å lese dem. Foreløpig strømmer de inn. Av erfaring vet vi at i situasjoner som denne er det intenst i noen dager, og så at klagesaken tar seg opp igjen når en sak blir omtalt på ny. Det er sjeldent at tilstrømming til en sak pågår i ukevis, sier Skarrud.

Som sekretær og saksbehandler for Kringkastingsrådet er det ikke hans rolle å ta stilling til om klagereaksjonene er reelle, eller om det ligger en form for kampanje bak.

Kampanjer til K-rådet

– I min jobb er det uvesentlig om det er kampanjer eller ei som er grunnen til at noen sender inn klager. Noen ganger ser vi at det er oppfordringer i sosiale medier om å sende inn klager til k-rådet, og etter hva jeg har blitt fortalt er det blitt oppfordret til det i denne saken. Noen ganger ser vi at det kommer eksakt samme ordlyd i klager. Av det jeg har rukket å se på disse klagene, ser det ut som om folk skriver med egne ord, sier Skarrud.

En del av klagene handler om influenser-kjendis Sophie Elise Isachsen og holdningene hun framhever, skriver NTB.

Det neste møtet i kringkastingsrådet finner sted 9. mars. Innen den tid skal dagsorden og temaer spikres for møtet være klart. Den store mengden klager gjør det svært sannsynlig at K-rådets medlemmer vil drøfte NRKs samarbeid med Sophie Elise på neste møte. Før K-rådet møtes til drøfting ønsker ikke K-rådets leder Snorre Valen å kommentere den pågående klagestormen mot NRK og influenser Sophie Elises NRK-podkast, skriver Kampanje.com og NTB.

Snorre Valen er ny leiar i Kringkastingsrådet. Under det første møtet sitt torsdag diskuterte rådet den omstridde endringa av julesalmen «Tenn lys» i ein TV-send konsert på NRK i desember.
Foto: Jil Yngland / NTB / NPK


Har fått kritikk før

NRKs samarbeid med influenser Sophie Elise Isachsen har skapt reaksjoner tidligere. Kringkastingsrådet mottok 42 klager fra publikum da det ble kjent at NRK og influenserkjendisen skulle samarbeide om podkasten «Sophie og Fetisha» i november i fjor. I desember fikk influenserkjendisen kritikk fra helsefaglig hold da hun snakket ned bruk av prevensjon i podkasten, og karakteriserte det å bruke kondom som «fette nørd».

Nyeste fra Dagsavisen.no: