Kultur

Norsk varulv topper Netflix

Den norske filmen «Vikingulven» topper listen over de mest sette filmene på Netflix.

Norges aller første varulvfilm, «Vikingulven», går til topps på listen over de mest sette filmene på Netflix. Det skjer bare en uke etter at den ble lansert på plattformen som er verdens ledende strømmetjeneste for film og TV-serier. Stig Svendsens sjangerfilm er dermed den tredje norske filmen på kort tid som går til topps på Flixpatrol-listen over de mest strømmede filmene og TV-showene på de ulike kanalene. Det skjer etter at både Roar Uthaugs «Troll» og storfilmen «Kampen om Narvik» toppet lista i sine første uker på Netflix. Også sistnevnte var opprinnelig kinofilm her hjemme, mens «Troll» ble lansert direkte på Netflix.

For øvrig er «Vikingulven»s manus skrevet av Svendsen sammen med Espen Aukan, som skrev manuset til nettopp storproduksjonen «Troll».

Viking Wolf

«Vikingulven», eller «Viking Wolf», ble lansert i de største markedene fredag 3. februar, og er så langt blitt strømmet 28 millioner timer på Netflix, som er måten kanalen måler seersuksess på. Til sammenligning hadde «Kampen om Narvik» 38 millioner seertimer i løpet av den første uka den ble målt.

– At «Vikingulven» går til topps er på den ene siden veldig overraskende. Den gjorde det ganske dårlig på norske kinoer med rett over 7.000 besøk, eller 11.000 timer sett om vi skal bruke Netflix sin måleenhet. Nå har vi jo ikke norske kinotall å sammenligne med på «Troll», men det er vel trygt å anta at den ville solgt flere hundre tusen billetter. Samtidig er det jo lett å se for seg at Netflix har kunnet anbefale «Vikingulven» til alle som så «Troll». De er i noenlunde samme sjanger, kommer fra samme land og har samme manusforfatter i Espen Aukan. Ser vi nærmere på Flixpatrol sine tall så virker det som om det er nettopp det som har skjedd. Vikingulven er stort sett mest populær i de samme landene som Troll gjorde det best i, sier Marius Øfsti ved Høgskolen i Innlandet, som nylig forsvarte doktoravhandlingen «Norway After Netflix. Local Distributor Strategies in a Global Movie Market».

– Strømmetjenestene sier jo ofte at de ønsker seg lokalt innhold, før de legger til det avgjørende «som fungerer globalt». Det kan se ut som det er denne balansen mellom lokal forankring og globalt formspråk disse norske sjangerfilmene treffer på. «Blasted: Gutta vs. Aliens» var jo også den mest sette ikke-engelske filmen på Netflix en uke, fastslår Øfsti.

Tre norske på topp 10

På Flixpatrols liste ligger «Vikingulven» over amerikanske Netflix-filmer som «True Spirit» og Jonah Hill og Eddie Murphy-komedien «You People» i sin første uke, samt den mye omtalte dokumentarfilmen om Pamela Anderson, «Pamela, A Love Story».

På Netflix egen offisielle topp 10-liste ligger «Vikingulven» på topp over de mest sette ikke-engelske filmene. På denne listen ligger «Kampen om Narvik» på tredjeplass, mens også «Troll» fortsatt er inne på Topp 10 med tiendeplassen. At tre norske filmer er inne på oversikten over de mest sette ikke-engelske filmene på Netflix, er på alle vis historisk.

Den norske varulvfilmen fikk anmeldelser litt over og midt på treet da den hadde norsk kinopremiere, blant annet her i Dagsavisen under tittelen Norske Vikingulven biter fra seg. De første internasjonale kritikkene etter Netflix-premieren føyer seg inn i den samme tendensen.

Skapt for å skremme. For nå er det på tide med norsk varulv, melder de norske kreftene bak skrekkfilmen «Vikingulven». Foto: SF Studios

Elli Rhiannon Osbourne: – En barndomsdrøm

Filmen handler om syttenåringen Thale, spilt av Elli Rhiannon Müller Osbourne, som nylig har flyttet fra Oslo til småbyen Nybo i Telemark. På en fest sammen med den nye kompisen Jonas, spilt av Sjur Vatne Brean, starter varulvmoroa da ordførerens datter Elin (Silje Øksland Krohne) blir dratt inn i skogen av en snerrende ulv.

«Vikingulven».

– Hvem vil vel ikke spille varulv? Jeg ble skikkelig gira fra første gangen jeg hørte om prosjektet. Det er så annerledes fra alt jeg har gjort før. Jeg hadde en Twilight-periode i barndommen, der jeg var interessert i vampyrer og varulver og alt sånt. Klart det er en barndomsdrøm som være med i en sjangerfilm som «Vikingulven». Selv om det var vanskelig. Særlig det fysiske – hvordan føles det egentlig at det vokser fram klør, pels og skarpe tenner, sa Elli Rhiannon Müller Osbourne da Dagsavisen intervjuet henne før kinopremieren.

Liv Mjölnes og Vidar Magnussen har øvrige roller i filmen som er produsert av Filmkameratene og John M. Jacobsen.
Nyeste fra Dagsavisen.no: