Kultur

Lisa Marie Presley er død

Lisa Marie Presley er død. Det bekrefter hennes mor Priscilla Presley. Rockelegenden Elvis Presleys eneste barn ble 54 år gammel.

– Det er med tungt hjerte at jeg må dele den forferdelige nyheten om at min vakre datter Lisa Marie har forlatt oss, sier Priscilla Presley i en uttalelse gjengitt av NTB.

– Hun var den mest lidenskapelige, sterke og kjærligste kvinnen jeg noen gang har kjent, sier hun videre om datteren som ble født i 1968, nøyaktig ni måneder etter at Elvis Presley og Priscilla Wagner giftet seg.

Det var torsdag kveld norsk tid at det amerikanske nettstedet TMZ meldte at Lisa Marie Presley var kjørt til sykehus fra hjemstedet i byen Calabasas i California etter en hjertestans. Moren Priscilla oppfordret da fansen til å be for henne, men måtte følge opp med datterens dødsbudskap senere på kvelden. Hun ber nå om at familien får ro og at det ikke vi bli gitt ytterligere kommentarer om dødsfallet på nåværende tidspunkt.

Eldstedatter og skuespiller Riley Keough (til venstre) med mor Lisa Marie og tvillingene Finley and Harper Lockwood på en ELLE-utdeling i 2017 i Los Angeles. Arkivfoto: Jordan Strauss / Invision /AP / NTB

Sanger og artist

Lisa Marie Presley var selv artist, og ga blant annet ut «Don’t Cry Daddy», en duett innspilt med farens stemme i 1997 for å markere at det da var 20 år siden The King - Elvis Presley - døde. Lisa Marie var ni år gammel da hun mistet faren sin og arvet hans store eiendom Graceland i Memphis sammen med bestefaren Vernon Presley og oldemoren Minnie Mae Hood Presley. Da hun fylte 25 ble hun som Elvis’ datter utpekt som enearving til hele Elvis-boet. Senere solgte hun de kommersielle rettighetene til arven kongen av rock etterlot seg, men beholdt kontrollen over Graceland. Priscilla og Elvis Presley skilte seg da datteren var fire år gammel og Lisa Marie flyttet til Los Angeles med moren, men tilbrakte mye tid med Elvis på Graceland.

I kjølvannet av duetten med farens stemme skulle Lisa Marie Presley selv satse på musikken, og ga ut tre album. «To Whom It May Concern» kom i 2003 og klatret til nummer fem på den amerikanske albumlisten Billboard. Albumdebuten innkasserte henne en gullplate. Hun fulgte opp med ytterligere to plater, «Now What» (2005) og «Storm & Grace» (2012).

Elvis Presley og konen Priscilla fikk datteren Lisa Marie 1. februar 1968. Arkivfoto: AP / NTB

Hun var gift fire ganger, og mest oppmerksomhet fikk giftemålet med Michael Jackson i 1994, bare 20 dager etter at hun skilte seg fra Danny Keough som hun hadde to barn med, Riley og Sebastian. Riley Keough ble en profilert skuespiller, ikke minst kjent fra «Mad Max: Fury Road». Sebastian Keogh døde i 2020.

Ekteskapet med Michael Jackson overrasket en hel verden, og fikk mye oppmerksomhet. Hun har selv sagt at hun ville redde Michael Jackson fra rusmisbruk og var overbevist om at han var uskyldig i de påståtte overgrepspåstandene mot han, og oppfordret han til å inngå forlik med anklagerne. Ekteskapet varte bare i 18 måneder.

Baz Luhrmanns film om Elvis

I 2002 giftet hun seg med skuespilleren Nicolas Cage, men ekteskapet varte bare i noen måneder. Med hennes fjerde ektemann, gitaristen og musikkprodusenten Michael Lockwood fikk hun tvillingene Harper og Finley i 2008. Også de var med da Lisa Marie Presley så sent som tirsdag denne uken deltok sammen med moren og flere av Presley-klanen under Golden Globe-utdelingen i et følge som heiet på filmen «Elvis», Baz Luhrmanns biografifilm over Elvis Presley. Kvelden endte med at Austin Butler vant skuespillerprisen for sitt portrett av Lisa Maries far i filmen som skildrer Elvis’ liv og karriere. Fra scenen takket Butler Presley-familien for samarbeidet og støtten, og nevnte spesielt Lisa Marie og Priscilla Presley.

Lisa Marie var i sin tid gift med popkongen Michael Jackson. Her er de sammen i 1994 på et barnesykehus der Jackson holder opp en fire år gammel ungarsk gutt. Arkivfoto: NTB

Eksmannen Danny Keogh og Lisa Marie Presley forble nære venner, og han skal ha bodd på eiendommen til Presley etter at sønnen Sebastian døde i 2020. Ifølge amerikanske medier skal han ha gitt Lisa Marie Presley livreddende førstehjelp før ambulansen kom. Helsepersonell skal ha funnet puls da de bragte henne til et sykehus i Los Angeles-regionen. Lisa Marie Presley ble senere erklært død på sykehuset.

Lisa Marie Presley døde fredag, 54 år gammel. Foto: Barry Brecheisen / Invision / AP / NTB

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: