Kultur

Hyller Shabana for kampvilje og mot

– Hun har spilt en enormt stor rolle for minoriteter i det norske samfunnet, og for majoritetens forståelse for hva det vil si å ikke være fri, sier Kjersti Løken Stavrum.

Shabana Rehman blir husket som en helt særegen person i norsk offentlighet av Ytringskommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum.

– Hun spilte en unik rolle på et veldig viktig tidspunkt. Norske PEN tildelte henne en pris for ytringsfrihet, men det var frihet i det store som har vært hennes absolutte agenda. Til det arbeidet var hun helt suveren, sier Stavrum til NTB.

Tydelig og uredd

– Shabana var med oss altfor kort, men likevel imponerende lenge. Da hun ble dødssyk var det nok mange som skjønte hvor viktig hun har vært. Hun har spilt en enormt stor rolle for særlig minoriteter i det norske samfunnet, og for majoritetens forståelse for hva det vil si å ikke være fri, sier Løken Stavrum til Dagsavisen.

Stiftinga Tinius-direktør Kjersti Løken Stavrum har leidd arbeidet til Ytringsfridomskommisjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rehman var Norges første kvinnelige standup-kjendis med flerkulturell bakgrunn. Stavrum peker på hvordan Rehman satte søkelyset på sosial kontroll, fordommer og rasisme. Mange husker spesielt godt de sterke reaksjonene da Rehman i 2004 løftet den terrormistenkte mulla Krekar på scenen etter en debatt i Oslo.

– Det var mer kontroversielt enn mange kunne forutsett?

– Ja, på det tidspunktet forsøkte jo Krekar å endre sitt image, også. Det gikk over da hun løftet han. Da vi så hvor sint han ble, så skjønte vi hvor kontroversielt det var, sier Kjersti Løken Stavrum. Og legger til at det er minneverdige mange spesielle øyeblikk fra Rehmans karriere.

Hun kysset Valgerd Svarstad Haugland. Det var heller ikke helt A4.

—  Kjersti Stavrum Løken, leder for Ytringskommisjonen

– Hun kysset Valgerd Svarstad Haugland. Det var heller ikke helt A4. Men to av mine klare favoritter er det bildet Aleksander Nordahl tok av henne da hun var malt i det norske flagget i januar 2000, og da vi skrev at hun viste rumpa si på scenen, og hun påpekte at det gjorde hun ikke, det hun viste var reaksjonene. Det syns jeg er nærmest genialt, sier Løken Stavrum, og legger til at Rehmans evne til enkel, sterk og effektiv kommunikasjon ble et varemerke.

– Dette var selve kjernen i det hun gjorde. Jeg syns det var genialt, selv om det var trist at vi trengte den bruksanvisningen, sier Løken-Stavrum.

Klok og viktig

– Rehman var et av Ytringskommisjonens medlemmer, og hun deltok i arbeidet med rapporten som ble lagt fram i august i år. Stavrum sier Rehman bidro vesentlig til arbeidet. Blant annet ble hennes ti debattråd inkludert i rapporten.

– Det er en veldig klok og viktig motivasjon til andre som vil bidra i det offentlige ordskiftet, sier Stavrum.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk satt sammen med Shabana Rehman i Ytringsfrihetskommisjonen og møtte henne jevnlig i ulike debatter opp gjennom årene.

– Jeg mottok denne beskjeden med stor sorg. Tankene mine går til familien som har gått på et stort tap. Jeg føler også at hele Norge har tapt en viktig stemme i dag, sier Vebjørn Selbekk til Dagsavisen.

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, levde selv med politibeskyttelse i kjølvannet at karikatur-striden i 2006.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Shabana Rehman var en helt unik person, ingen andre var som henne. Måten hun kombinerte humor og glimt i øyet med skarp samfunnssatire, samtidig som hun sto opp for de verdiene hun trodde på, og for ytringsfriheten – det kommer til å stå igjen etter henne, sier Selbekk.

Han understreker at selv om Shabana Rehman ble bare 46 år klarte hun å få gjort mye mer og satt et mye større avtrykk etter seg i løpet av de 46 årene, enn mange som blir dobbelt så gamle.

– Men det er en liten trøst i dag, sier Selbekk.

Støtte i karikaturstriden

Selbekk og Rehman var tilsynelatende et umake par. Hun med muslimsk bakgrunn og han en kristenkonservativ Dagen-redaktør. Da de begge dukket opp som deltakere i TV2s realityserie «Farmen Kjendis» i januar i år, var det enkelte meddeltakere som håpet at de to skulle begynne å krangle om religion. Men der tok de feil.

– For det første har Shabana og jeg et ganske likt syn på islam. Hun var en av dem som støttet meg under striden om Muhammed-karikaturene i 2006. Hun var skribent i Dagbladet den gangen og skrev en artikkel til støtte for meg da det var som mørkest, sa Selbekk til Dagsavisen tidligere i år.

Hun var en av dem som støttet meg under striden om Muhammed-karikaturene i 2006.

—  Vebjørn Selbekk, redaktør

– Hun forsvarte meg i en tid det var det mest politisk ukorrekte du kunne gjøre, sier Selbekk, og legger til:

– Shabana måtte selv ofre mye for ytringsfriheten. Hun fikk trusler, og det ble også skutt mot restauranten til familien hennes.

Selbekk og Rahman hadde altså et vennskapelig forhold før Farmen, og ble enda bedre venner på gården.

– Samme uka som TV2 hadde premiere på Farmen i januar, fikk Shabana kreftdiagnosen. Kjersti Grini og jeg besøkte henne på sykehuset, og det var helt surrealistisk å se henne i sykesenga, samtidig som alle kunne se «de friske» TV-bildene rulle over skjermen. Jeg kommer alltid til å huske tida vår sammen i kommisjonen, på Farmen og stunder vi delte privat. Det er så rart og tungt å tenke på at hun er borte, for hun var så full av liv.

Hylles av Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) minnes Shabana Rehman for å bane vei for en ny generasjon kvinner med innvandrerbakgrunn.

– Shabana Rehman var en sterk og uredd stemme gjennom mange år. Ved å bryte tabuer banet hun vei for en ny generasjon kvinner med innvandrerbakgrunn, skriver statsministeren om Shabana Rehman til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo tirsdag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Shabana sto opp for ytringsfriheten og bidro til det norske mangfoldet. Hun forlot oss altfor tidlig. Jeg lyser fred over hennes minne, skriver Støre.

– Vi skal ta motet hennes med oss videre. Nå går alle mine varmeste tanker til Shabanas nærmeste, skriver kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

– Med humor, varme og brodd kom hun med viktige, ofte underfundige skråblikk på samfunnet vårt – på oss selv. Hun var en av våre viktigste pionerer i kampen mot negativ sosial kontroll, og en modig forkjemper for frihet for jenter med minoritetsbakgrunn skriver kulturministeren.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Kraftfull

Også stortingsrepresentant Abid Raja (V) hyller Rehman på Facebook. Han omtaler hennes bortgang som et stort tap for hele Norge.

– Shabana var en foregangskvinne for hele Norge, for alle kvinner, menn og hen. For alle miljø, uavhengig av etnisk eller religiøs opphav, uavhengig av kjønn og seksuell orientering. Shabana kjempet bokstavelig talt med eget liv som innsats for ytringsfrihet, for mangfold, for likestilling. Hun gikk lenger enn de fleste turte, og hun har banet veien for mange. Shabana gjorde Norge større og bedre. Du vil bli savnet, og arbeidet du har gjort etterlater seg betydelige positive og varige spor også for generasjonene som kommer etter oss, skriver Raja.

Abid Raja vil opne for debatten om å legalisere cannabis. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB/NPK

Shabana Rehman fikk Fritt Ord-prisen allerede i 2002.

– Hun var en av de aller første frittstående, unge etniske minoritetspersonene i norsk samfunnsdebatt like før årtusenskiftet. Det er nesten vanskelig å tro i dag, men det var svært få der da, de kunne telles på mindre enn en hånd, skriver Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås i en kommentar i Aftenposten.

Han lister opp temaer som innvandring, integrering, kritikk av sosial kontroll og ukultur i minoritetsmiljøer, kvinners rettigheter, ytringsfrihet og kamp mot vold, æresvold og overgrep. I tillegg trekker han fram at hun tok opp situasjonen for minoritetene i minoritetene, de mest utsatte blant de utsatte.

Hun insisterte på at dette ikke er saker som angår minoriteter, men hele samfunnet.

—  Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord

– Hun insisterte på at dette ikke er saker som angår minoriteter, men hele samfunnet. Rettighets- og likeverdskampen er allmenn og universell. Det er verdt å huske i en tid da aktivisme ofte består i å fortelle oss om alt vi ikke kan forstå av hverandre. Shabana Rehman viste at det var mulig – og nødvendig, skriver Åmås videre.

---

Fakta om Shabana Rehman

* Født 14. juli 1976 i Karachi i Pakistan. Hun kom til Norge året etter og vokste opp på Holmlia i Oslo.

* Døde 29. desember 2022 etter å ha blitt diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen i januar samme år.

* Debuterte som standupkomiker i 1999. Var skribent, programleder, samfunnsdebattant, og har skrevet flere forestillinger.

* Rehman begynte som spaltist, først i VG i 1996 og etter hvert i Dagbladet, Aftenposten og danske Dagbladet Information. De siste årene var hun spaltist i Nettavisen.

* I 2004 fikk Rehman mye oppmerksomhet for å ha løftet mulla Krekar under en debatt. Hendelsen ble anmeldt av Krekar som kroppskrenkelse, men saken ble henlagt.

* Har fått en rekke priser, deriblant Fritt Ord-prisen, og sist Ossietzkyprisen for 2022 fra Norsk PEN.

* I 2017 startet Rehman stiftelsen Født fri, som arbeidet mot negativ sosial kontroll og for likestilling. Etter en granskning besluttet Kunnskapsdepartementet å frata stiftelsen statsstøtte, men Rehman mente rapporten var full av feil. I januar 2021 erklærte stiftelsen seg konkurs, og i juni samme år tapte de klagesaken om fratatt statsstøtte.

* I 2020 ble hun utnevnt som medlem av ytringsfrihetskommisjonen.

* Deltok i sjette sesong av Farmen kjendis, som ble spilt inn våren 2021.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: