Kultur

Fra Prøysenprisen til P3 Gull

Lørdag deles prisene i P3 Gull ut. Kveldens store vinnere innen ungdomsmusikken kan bli de samme som onsdag fikk Prøysen-prisen.

Dagsavisen anmelder

P3 Gull er NRK P3s priser for den mest aktuelle ungdomsmusikken. Alf Prøysen var en visesanger med kassegitar som lagde sangene sine på 40-, 50- og 60-tallet, og har vært død i over 50 år. Likevel fikk Karpe utdelt Prøysensprisen onsdag, og lørdag kan de bli de store vinnerne i P3 Gull. Jeg synes disse anledningene er god påminnelse om en av grunntakene for musikksidene her i avisa: At den nye musikken lever godt sammen med gamle tradisjoner, og bringer dem videre.

Prøysenprisen deles ut «for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de sjangerne som forbindes med Alf Prøysen». Juryen som ga denne prisen til Karpe legger vekt på deres brede appell, til barn og unge, men også voksne med flerkulturell bakgrunn, minoriteter og folk med innvandrerbakgrunn. «Og når man føler man har en stemme i et samfunn så føler man en økt tilhørighet og mindre ensomhet. Slike fellesskap følelser er med på å skape mer toleranse og mindre fremmedfrykt», heter det i begrunnelsen.

Poenget er ikke at Karpe ligner på Alf Prøysen, men at de viderefører et budskap det er verdt å få med seg. Jeg vet ikke om Karpe har vokst opp med sangene til Prøysen, men de føyer seg altså inn i tradisjonen hans. De har mye å si til små og store, gamle og unge, og hvit mann som pusher 66 (og da gjør man som man vil).

Det forventes kanskje at artister kommer til å falle ut av P3 Gull med årene. Men Karpe har vært der siden de het Diem til etternavn. Under det aller første P3 Gull i 2013 fikk Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid det som bare heter P3-prisen, i realiteten selve hovedprisen, til artister som «vil være en viktig del av norsk musikkhistorie». Dette må vi si de har levd opp til siden.

Ni utdelinger senere er Karpe er nominert til Årets artist sammen med Ballinciaga, Undergrunn, Ramón og Synne Vo. Duoen ble kåret til Årets liveartist i 2016, 2017 og 2019. Denne prisen forsvant naturlig nok i pandemiårene, ble erstattet med klassen Årets artist, og sånn har det forblitt. Om konsertdelen av virksomheten fortsatt er et relevant for tildelingen vil en seier til Karpe i denne kategorien være den mest opplagte i alle prisutdelinger, alle steder, til alle tider. Men dette er det publikum som avgjør.

Ramón Andresen gir Karpe konkurranse.

De nominerte til årets låt er Karpes «PAF. no», Ballinciagas «Dans på bordet», Astrid S og Dagnys «Pretty», Ramóns «OK jeg lover» og Undergrunns «Italia». Bare én sang på engelsk her, det er også en antydning om en rådende trend i norsk popmusikk. Kunne de lagt til Synne Vo, med «Heime», så hadde min egen favoritt også fått være med.

P3 Gull lokker også med opptredener av flere artister som ikke er nominert til priser. Blant dem Michelle Ullestad, som allerede er en vinner av Urørtfinalen i P3, for helt nye artister. Det må være derfor hun ikke er nominert til Årets gjennombrudd, der det står mellom Amanda Tenfjord, Jonas Benyoub, Beathoven, AIBA og Hedda Mae.

P3 Gull har i årenes løp blitt et stort show, ofte med forbløffende regigrep. I fjor svevde Chris Holsten høyt over byen med piano, mens han framførte årets låt, «Smilet i ditt eget speil». Et ungdommelig friskt alternativ til Spellemannprisen, som følger etter til våren med de samme artistene i konkurransen om å stå bak Årets låt og å bli Årets spellemann.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!