Kultur

Prøysenprisen til Karpe

Karpe er mottaker av Prøysenprisen for 2022, mens Alf Prøysens ærespris gikk til Ingrid Bjørnov.

Ifølge NRK ble prisene delt ut under arrangementet «Prøysen tel by’n» i Oslo onsdag.

– Hovedgrunnen til at vi stopper opp og gir prisen til denne kandidaten er nok at barn og unge fra hele landet kan sangene deres. Vi har hørt om gymsaler fulle av barn og unge som har lært seg de lange tekstene og synger med på danseshow, uten at de har lært dem på skolen, de bare kan dem, heter det fra Prøysenpris-juryen, som også trekker frem at Karpe bidrar til å gi barn og unge, men også voksne med flerkulturell bakgrunn, minoriteter og folk med innvandrerbakgrunn, en stemme.

– Det er veldig stas å motta årets Prøysenpris. Og det er spesielt gøy at dette skjer etter et prosjekt som Omar Sheriff, lød det fra Magdi og Chirag i takketalen de holdt etter å ha fått Prøysenprisen overrakt av stortingspresident Masud Gharahkhani.

Å få Alf Prøysens ærespris kom overraskende på Ingrid Bjørnov, som ble «overrasket, overveldet og takknemlig». Hun dedikerte prisen til lærerforeldrene, «som klemte musikk inn i hver fiber av min barndom», sa hun i takketalen.

– Sirkelen er på mange måter sluttet nå, jeg synger Prøysen for min mor, som hun en gang sang for meg. Å motta prisen akkurat i år er derfor både svimlende flott og litt vemodig.

Teskjekjerringprisen gikk til forfatter, illustratør og bokkunstner Kari Stai for sitt kunstneriske arbeid for barn. Som forfatter, illustratør og billedkunstner har Stai siden 2008 «gledet barn for i alle aldre med sine fargerike, stilistiske og ikke minst humoristiske bøker», ifølge juryen.

– Prøysen styrka og bygde ut empatien i meg. Og han dempa konturen mellom barn og vaksen, sa Kari Stai, kjent ikke minst for sine prisvinnende bøker om Jakob og Neikob, i sin takketale.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: