Kultur

De spiller «Romeo og Julie» 37 år etter

Han er 69 og hun er 65. Nå skal de spille Romeo og Julie igjen - i Svein Tindbergs avskjed med Det Norske Teatret.

– Det er så flott å kunne se Liv inn i øynene igjen og si disse vakre ordene til henne, forteller Svein Tindberg (69).

– Ikke i min villeste fantasi hadde jeg sett for meg at jeg skulle få spille Julie igjen, sier Liv Bernhoft Osa (65).

Nå er de to i gang med leseprøver på «Romeo og Julie», 37 år etter at de spilte «Romeo og Julie» som åpningsforestilling på Det Norske Teatrets nye teaterbygg i Rosenkrantz’ gate.

Men denne gangen blir det avskjedsforestilling: Neste år blir teaterlegenden Svein Tindberg pensjonist. Onsdag offentliggjorde Det Norske Teatret nyheten om at Tindbergs avskjedsforestilling blir «Romeo og Julie», med premiere 13. januar på Scene 2. Svein Tindberg spiller Romeo og Liv Bernhoft Osa spiller Julie. Akkurat som i 1985-oppsetningen av Shakespeares store kjærlighetshistorie.

Svein Tindberg: – Dette er min siste rolle som fast ansatt ved Det Norske Teatret. Det er mitt farvel med Det Norske Teatret, og Det Norske Teatrets farvel til meg.

Liv Bernhoft Osa: – Jeg går til dette med stor ydmykhet.

Svein Tindberg: – Det å sitte her i en prøvesal med Liv igjen er helt uvirkelig. Vi åpnet dette teaterbygget. Og den første store rollen min her var Romeo.

Teaterhistorie

Svein Tindbergs enmannsforestillinger basert på religiøse tekster – «Evangeliet etter Markus», «Apostlenes gjerninger» og «Abrahams barn» – har vært blant Det Norske Teatrets store publikumssuksesser gjennom snart tre tiår. Nå spiller han det fjerde i rekken, «Gudspartikkelen» for utsolgte hus. Bak seg har han en lang og innholdsrik teaterkarriere.

Gudspartikkelen

– Svein har betydd utrolig mye for Det Norske Teatret. Med sine store monologer de siste tiårene har han skrevet teaterhistorie. Han har vært en sentral brikke i Det Norske Teatret i moderne tid, mener teatersjef Erik Ulfsby, som har regien på «Romeo og Julie».

Hvem har sagt at man ikke kan bli forelsket i en alder av 70?

—  Svein Tindberg

Svein Tindberg ble ansatt ved Det Norske Teatret da han gikk ut av Teaterhøgskolen i 1976, og har vært ved Det Norske Teatret siden. 19. september 1985 ble det nye teaterbygget i Rosenkrantz' gate innviet med «Romeo og Julie» på hovedscenen. I rollen som Julie var Liv Bernhoft Osa på utlån fra Nationaltheatret – da som nå.

Liv Bernhoft Osa: – Vi spilte for fulle hus.

Svein Tindberg: – Jeg husker det som en fantastisk tid. Det var en stor og overveldende følelse å spille Romeo på hovedscenen.

Liv Bernhoft Osa: – Det er jo spesielt at vi skal spille disse rollene i vår alder.

Svein Tindberg: – De store fektekampene er jeg blitt for gammel til. Men kjærligheten er ikke forbeholdt de unge. Og hvem har sagt at man ikke kan bli forelsket i en alder av 70?

Liv Bernhoft Osa og Svein Tindberg spilte  «Romeo og Julie» på Det Norske Teatret i 1985
Liv Bernhoft Osa og Svein Tindberg skal spille «Romeo og Julie» på Det Norske Teatret - 37 år etter sist gang.

Svein Tindberg: – Teksten handler jo om ung lidenskap. Men ideen er selvsagt ikke at Liv og jeg skal spille tenåringer. Vi har ikke gjort om på stykket, sånn at det liksom foregår på et gamlehjem der noen finner ut at de skal spille Romeo og Julie eller noe sånt. Teksten står som den står, men det er to eldre skuespillere som spiller den. Teater er jo illusjon. Og alder er kanskje den siste illusjonen.

Liv Bernhoft Osa: – Teksten har noe å si til oss som har levd en stund og kjent på livets opp- og nedturer. Det viser essensen av hva stor kjærlighet er.

Fikk hakeslepp hos sjefen

Det var teatersjef Erik Ulfsby som hadde ideen til en «Romeo og Julie» der gammel og ung bytter plass.

– Det er ikke sånn at jeg gråt meg til rollen som Romeo, understreker Svein Tindberg.

– Erik kom bort til meg en dag i korridoren, han var veldig ivrig: «Du Svein, kom inn på kontoret, jeg har en god idé. Du skal jo slutte til våren, og vi gjerne gjøre en avskjedsforestilling» … Jeg svarte nei nei, jeg vil helst bare spille «Gudspartikkelen» og drive med mitt til det er over. Erik fortalte at han ville gjøre en enkel, nedstrippet versjon av «Romeo og Julie», ja visst, det er fint, sa jeg, hva vil du jeg skal spille? Fyrsten? Bror Lorenzo? «Nei, Romeo», sa Erik. Da datt haka min rett i skrivebordet.

– Men når jeg fikk behandlet det litt, tenkte jeg: Det er en fantastisk idé. Vi har spilt så mange roller, Liv og jeg, at vi har helt andre forutsetninger for å løfte og holde fram teksten nå enn vi hadde den gang, sier Tindberg.

Romeo og Julie er 13 år. Vanligvis spilles de av så unge skuespillere som mulig, og det blir ofte veldig bra. Men unge skuespillere kan ha vanskelig for å komme seg rundt Shakespeares tekst. Den er så kompleks, i både form og innhold, og krever erfaring med både livet og kjærligheten, forklarer teatersjef Erik Ulfsby.

Derfor har jeg lenge tenkt at det ville være interessant å la «Romeo og Julie» møte to skuespillere som har lang erfaring med kjærligheten, teateret og diktningen. At Svein skulle slutte, ga en anledning til å sjøsette ideen. I denne oppsetningen er det våre eldste skuespillere som besetter de yngste rollene, og motsatt, forteller Ulfsby.

– Livs datter Gina er ansatt på Det Norske Teatret, jeg spiller sammen med henne i «Faderen». Og hun er en veldig god skuespiller – det kan jo ikke Liv si, men jeg kan si det. I «Romeo og Julie» skal Gina spille Julies mor. Og hun har noen saftige replikker til Liv! forteller Svein Tindberg.

Romeo blir 70

Svein Tindberg blir 70 den 25. juni neste år, og rekker dermed å fullføre vårsesongen som Romeo på Det Norske før han når pensjonsalder. Julie er bare 65 og har dermed ennå noen år igjen på Nationaltheatret, påpeker hun. Mens teatersjef Erik Ulfsby understreker at vi neppe har sett Svein Tindberg på scenen for siste gang:

Han går av som fast ansatt ved Det Norske Teatret. Men det er ingenting som tilsier at han skal slutte å spille teater. Nå er han fri til å velge, sier Erik Ulfsby.

Svein Tindberg gjør sin avskjedsforestilling på Det Norske Teatret med «Romeo og Julie», premiere 14. januar 2023.

– Jeg er typen som hele tiden trenger nye prosjekter og får nye ideer. Så jeg vil gjerne fortsette å spille og skrive teater. Men jeg vil ikke bli han sure gamle fyren som sitter i en krok og sier «nei, dette har vi gjort før», «skal vi prøve detigjen», sier Svein Tindberg.

– Så det kan være bra å slutte nå. Jeg kjenner at det er riktig.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: