Kultur

Jazz: Forfriskende lekent og imøtekommende fra Gurls

Landets røffeste trio får et løft med Trondheim Jazzorkester.

Dagsavisen anmelder

---

Gurls & Trondheim Jazzorkester

Oui

Grappa

---

Da trioen Gurls debuterte med albumet «Run Boy, Run» forførte de både publikum, anmeldere og spellemannjury, som sendte en velfortjent pris for beste jazzalbum i trioens retning. Det var noe forfriskende ved hele prosjektet, som saksofonist og låtskriver Hanna Paulsberg har karakterisert som et «musikalsk friminutt». I et nedstrippet akustisk trioformat, der bass og saksofon var det eneste som omsluttet Rohey Taalahs imponerende vokal, serverte de forfriskende fengende og utadvendt jazz, med en god dose humor og en dunst av soul og pop. De viste dessuten at de kunne få det til å svinge noe fandenivoldsk av dette trioformatet.

På sitt andre album er det et nytt og utvidet Gurls vi møter. Marianna Sangita – kjent blant annet fra Broen – har overtatt etter Taalah på vokal, mens resten av trioen fortsatt består av nevnte Paulsberg og bassist Ellen Andrea Wang. Samtidig har de invitert med seg selveste Trondheim Jazzorkester – med et knippe sentrale navn på den norske jazzscenen – til lek i sitt særegne musikalske friminutt. Albumet er opptak fra konserter de hadde 2021, og består, med ett unntak, tittellåten «Oui», av nye låter.

Utvidelsen med det trønderske kraftorkesteret gjør at musikken tar nye veier, det åpner seg nye rom, det blir dessuten en større variasjon over uttrykket enn de kunne få til som trio, noe som er kjærkomment. Det særegne ved Gurls er likevel på plass, grunnstammen er den samme, selv om musikken naturlig nok har en dunst av orkesterjazz over seg. Paulsberg har gjort en god jobb med arrangementene, det lekne og funky uttrykket drukner ikke i arrangementene, de bidrar snarere til å gi det særegne Gurls-uttrykket ny kraft, ikke minst på groovy låter som «Fruity Looty» og «You Want Me», men også på balladen «Girl», servert med en nydelig vokal fra Sangita.

All ære til Trondheim Jazzorkester for å overlate kontrollen til Gurls og all ære til trioen for å utnytte kraften i storbandet på godt vis når de nå serverer en ny dose av sin lekne og groovy jazz.


For de som vil se Gurls i utvidet utgave skal de på norgesturné i starten av november, med stopp i Tromsø, Stavanger og Bergen før de lander på den nasjonale jazzscenen i Oslo 5. november.

Gurls: Oui