Kultur

Pop uke 41: Den fine lyden av oktober

Girl In Red kommer med en oppfølger til sin store oktobersang fra fire år tilbake. Den nye er spilt inn med Aaron Dessner fra The National.

Dagsavisen anmelder


Girl in Red

Girl In Red er for lengst blitt en internasjonal størrelse i popmusikken. Nå også med sin første utgivelse hos amerikanske Columbia Records, der hun har platekontrakt sammen med Bob Dylan, Bruce Springsteen, Beyoncé, Adele, Harry Styles og mange andre, mange ganske godt kjente.

Som om ikke dette er nok er den nye singelen «October Passed Me By» spilt inn sammen med Aaron Dessner, fra gruppene The National og Big Red Machine (med Bon Iver). Han har også vært en av Taylor Swifts nærmeste medspillere de senere årene. Marie Ulven og Aaron Dessner la i forrige uke ut en videoversjon av hennes fire år gamle «Fell In Love In October», spilt inn i et høstlig Long Pond, nord i staten New York, der Dessner har eget studio, og Swift lagde sin koselige film «Folklore: The Long Pond Studio Sessions» i forfjor, fullt av gule septemberstemninger. Et nytt album med Taylor Swift kommer forresten neste uke.

Det er fire år siden «Fell In Love In October» og mye har skjedd siden. «Fell In Love In October» hørtes fullkomment lykkelig ut. Men jenta som lå og smilte til henne på høstløvet på singelcoveret er borte. På coverkunsten til nye «October Passed Me By» er bare løvet igjen. Og sånn høres sangen ut også. En perfekt oktobersk tilstand, der Girl In blir en lengtende melankolsk visesanger, og avslutter med et sørgmodig, forlatt ekko av «you will be my girl» fra den første sangen, den første gangen.

Emilie Nicolas

Mellom to store samarbeid gir Emilie Nicolas en ny singel, som også viser henne fra en ny side.

Emilie Nicolas kommer rett fra sitt bidrag til det nye Bjørk-albumet, og er snart aktuell igjen med et helt album med jazztubaisten Daniel Herskedal. «Easy» er hennes helt egne nye singel, sangen hun avsluttet sitt sett med på Øya i sommer. Å avslutte med en helt ny sang er et dristig trekk, men, som vi skrev da, «hun slipper unna med det, og etterlater det store publikummet med en følelse av at her er det gode tider i vente framover også».

Gjenhøret er fascinerende. Nicolas beskriver dette som sin første rave- eller trance-låt. Produksjonen er som så ofte ellers av Thomas Kongshavn og Eivind Helgerød. Sangen begynner med stemmen hennes i sin reneste og peneste form, på et stort og behagelig lydteppe, før den beveger seg over på dansegulvet, stemmen blir grovt forvrengt, som den ble på Karpes «Baraf/Fairuz» før i år. Slik blir «Easy» både skremmende og fascinerende på en gang. Synkende og oppløftende, eller «fengende fortvilelse», som hun sier selv.

Jonas Benyoub

Jonas Benyoub, Årets stjerneskudd på Bylarm, gir ut sin første singel etter utmerkelsen.

Jonas Benyoub var en av de andre stemmene med Karpe på «Baraf/Fairuz». Også han kommer med en ny singel denne uka. Også hans stemme er manipulert for å fremstille en samtale mellom barn og voksne. I dette tilfellet en rørende forsikring til foreldrene om at deres lille gutt er blitt voksen, og klarer seg godt. Teksten forteller om å være ute på havet, «alene uten årer», men likevel ha kommet langt nok til å sette spor i snøen langt oppe i Norge. Sentimentalt nok, men vanskelig å være uberørt av, med den inntrengende stemmen, en nydelig melodi, og et spenstig rytmespor som det er lett å bli beveget av i fysisk forstand. Benyoub ble kåret til årets stjerneskudd på Bylarm i september, og står sikkert foran et større gjennombrudd som artist på egen hånd.

Sondre Lerche

Sondre Lerche i Sunset Tower i Los Angeles, som har gitt navn til hans nye singel.

Sondre Lerches dobbeltalbum «Avatars Of Love» er en kandidat til å bli en av årets beste utgivelser. Her kommer ham med en helt ny singel, som et slags ekstranummer. Bare én sang? Bare tre minutter lang? Jo, men den kommer som en suveren demonstrasjon av at han kan gjøre akkurat hva han vil. Den begynner forsiktig med sangeren og hans nylonstrenger, før et midtparti tar av i full orkestrering, arrangert av Sean O’Hagan, kjent for erfarne lesere av disse sidene fra gruppene Microdisney og The High Llamas. Her er det ikke snakk om «smektende strykere», men et eventyrlystent spill som skjerper stemningen. Sangen heter «Sunset Tower In The Rain», men ut fra teksten kunne den også vært kalt «Every Song That Gets To Me Is Somehow About You», som en påminnelse om Lerches musikkskriverier i boka «Alle sanger handler om deg».

Turneen til Sondre Lerche fortsetter litt til, blant annet på Rockefeller i Oslo 11. november, med avslutning på Kulturhuset i Bergen 19. november med et treetasjes «immersive» (altoppslukende) show.


deLillos om Gabrielle og Veronica Maggio

Lars Lillo-Stenberg hyller Gabrielle og Veronica Maggio på sin nye singel.

Fredag har Gabrielle og Veronica Maggio dobbeltkonsert i et fullsatt Oslo Spektrum. Samtidig kommer en sang som hyller de to, fra litt uventet hold: deLillos, siden Lars Lillo-Stenberg først hørte en melodi av Veronica Maggio som han falt for, og etterpå ble minnet om Gabrielles sang som heter «Neil Young», den samme Neil Young som han har falt for en og annen gang før. Dette blir det en ny sang av: «Nå er jeg inspirert av Veronica Maggio». Sangeren henvender seg til Gabrielle, med innrømmelsen om inspirasjonen fra Veronica, «selv om du kan være like god til å lage popmusikk som sier no’». Lars Lillo-Stenberg drømmer seg bort om å få spille synth i bandene deres, så «det skulle bruse i mitt blod». Dette kommer som en stor popproduksjon, helt ulikt alt vi har hørt fra deLillos før. Jeg synes dette skal være en påminnelse om at også voksne menn godt kan høre på popmusikk fra det nye århundret.

Hjerteslag/Kristi Brud

Robert Eidevik fortsetter som Hjerteslag, mens hans gamle bandkolleger er tilbake med nytt band. Men sommeren er over...

En av de mest dramatiske konfliktene i lokal popmusikk det siste året kom i bergensgruppa Hjerteslag, som ble hyllet som Det nye store i norsk rock for noen år siden. Sangeren Robert Eidevik sa takk for seg, og tok med seg bandnavnet. En konflikt som etter det vi vet ennå ikke er løst juridisk. De fire andre måtte i alle fall finne på noe annet. Nå har de startet gruppa Kristi Brud, uten tilknytning til religiøse sekter, velger vi å tro.

Når begge fraksjoner kommer med ny singel samme dag er det opplagt kamp på kniven. Hjerteslag (de nye), med Robert Eidevik alene på bildene, er et band med musikere som har spilt i harderere sammenhenger med Blood Command, Enslaved og Ulver. Singelen «Ringer i vannet» sliter med å nå opp til den euforiske stemningen fra sangene til Hjerteslag (de forrige). Den hører vi litt mer av i Kristi Bruds omfangsrike 80-tallslyd i «Spiller ingen rolle», som antyder at de fortsatt kan spille en rolle. Et forlik hadde fortsatt vært å foretrekke, men nå er det kanskje for sent?

Ravi med Folk & Røvere

Ravi, alias Ivar Christian Johansen, later som han er blitt gammel, men morer seg likevel.


Folk & Røveres samarbeid med Ravi på «Utadæsjælåpplevelse» gjorde sistnevnte til superstjerne i 2002, og i mange år etterpå. Gruppa til Ulph Nygaard tok heller ikke skade av samarbeidet. De har aldri latt seg friste til å gjenta suksessen – før nå. Nå har de ikke latt seg friste til å lage en låt som er prikk lik. Men den heter «Prikk lik». Ravi (46) overdriver når har legger ut om hvor gammel han og ferdig han er, «Jeg henger i et horn på veggen», og så videre. For bakgrunnssporet pisker liv i låten, selv om det sies at målgruppen mer er gamlehjemmet enn dansegulvet. Ravi med Folk & Røvere blir neppe en farsott en gang til, men det er gøy likevel.

Thomas Dybdahl

Thomas Dybdahl, Piknik i Parken 2021.

Overskriften til denne saken er inspirert av «The Great October Sound», det første albumet til Thomas Dybdahl, som kom i 2002. – Det er noe spesielt med måten man oppfatter musikk på om høsten. Jeg har forsøkt å fange en egen stemning. Jeg vil ikke si at dette høres dystert ut. Det går an å spille på melankoli uten å få for mørke undertoner. Jeg håper at dette er musikk som varmer, fortalte han oss da. Som en markering av 20-årsjubileet framførte han albumet i sin helhet på to konserter på Folken i Stavanger forrige helg, og gjør det igjen på et snart utsolgt Sentrum Scene i Oslo 22. oktober.