Kultur

Odd Nordstogas nye album har noen av hans fineste sanger

Odd Nordstoga er like god i byen som på landet, og har laget flere nye sanger som finnes sin plass blant hans beste.

Dagsavisen anmelder

---

5

Odd Nordstoga

Inn i skogen

Universal

---

I rikskringkastingens nye musikksatsing «NRK-scenen» møter vi norske artister som spiller på steder som har betydd mye for dem. Odd Nordstoga valgte Kampen Bisto på Oslos østkant, der han fikk opptre i årene før «Luring» gjorde ham til en av landets mest folkekjære artister. Gjennombruddet kom ikke umiddelbart for hans egen form for visepop eller folkrock, men han forteller om hvordan «Kveldssong for deg og meg» gikk fra denne pubscenen og til VG-lista på Rådhusplassen på noen måneder i 2004.

Mange av sangene på «Inn i skogen» er inspirert av at Nordstoga har tatt over et småbruk i Trysil. «Langt inn på skoga» er vel egentlig tittelsporet på albumet, et tonesatt dikt av Hans Børli som framføres med andektig respekt for storheten i naturen.

Sangene er derimot spilt inn hjemme på Lambertseter. Nordstoga er et levende motbevis på det kunstige skillet mellom by og land som mange liker å mane fram, men som har liten rot i virkeligheten for alle dem som lever bra i, eller med, begge verdener. Som «ein bondes son» fra Vinje i Telemark spilte han allerede som barn trekkspill på gata i Oslo. Og som fortellerstemmen synger i sangen som heter «Ein bondes son»: «Eg er vel ein slags konge, er bunden til mitt land/eg fekk det litt i fanget og gjer så godt eg kan/men somtid ser eg langt etter ein bil som fer forbi/og leitar ganske lenge etter grunnar for å bli».

«Inn i skogen» er nærmest et konseptalbum om naturen, om å finne sitt eget ståsted i forhold til den og en mer urban tilværelse. Det begynner med «Alt slik det var laga», singelen som var med på å sette i gang det nye året. En hyllest til skogen med sine fine naturbeskrivelser, men ifølge hans egen forklaring også en protest mot nye motorveier og hyttebyer «med pukk og grus». Jeg sammenlignet «Alt slik det vart laga» med Neil Youngs «Harvest», med sin følelse av det gode livet i landlige omgivelser. Albumet slutter med «Aleine på hytta». Altså har Odd Nordstoga hytte selv, i alle fall fortelleren i denne sangen, som ikke kan bestemme seg for hva som er best av splendid isolasjon og «nokon ein kan snu seg te, ei å sitje i sofaen ve».

De store og små verdivalgene kommer igjen i «Fint og beint» og «Godt nok». Sistnevnte er en duett med Sigrid Aase, kjent fra gruppa Hajk og et sterkt soloalbum før i år. Albumet er spilt inn med Tor Egil Kreken på bass, Torstein Lofthus på trommer, Alexander Pettersen på gitar, David Wallumrød på piano, og med fiolinisten Håkon Aase som et friskt nytt tilskudd til lydbildet. Nordstoga har for første gang produsert selv.

Albumet har flere poplåter som tar tankene tilbake til begynnelsen, «Heim te mor» og de der. «Så lett som ingenting» (den ene sangen fra det nye albumet han spiller på TV fra Kampen Bistro) en «bare» en oppstemt kjærlighetserklæring. «Ut på ski» er også rent lystbetont, og kunne vært med på et nytt julealbum fra denne kanten. Alvoret blir til gjengjeld veldig stort i den allerede kjente «I går», om tankene sangeren gjorde seg den dagen krigen mot Ukraina startet. En hard kontrast til de nære tingene i mange av de andre tekstene, men derfor enda sterkere som albumspor enn som et frittstående nummer.


Odd Nordstoga på Kampen Bistro i det nye TV-programmet "NRK-scenen".

Jeg har før notert at alle albumene til Odd Nordstoga etter «Luring» for 18 år siden har kommet ut på høsten, noe som passer godt til den varmende, ettertenksomme stemningen i mange av sangene. En av dem han framfører i den nevnte NRK-scenen er den evige «Dagane». Hvis det er av sangene her som kan bli like umistelig er det uendelig vakre «Vårløysing», med sin følelsesladede tekst, smellvakre melodi og storslåtte arrangement. Finere kan det rett og slett ikke bli.Odd Nordstoga: Inn i skogen