Kultur

Kunst i høstferien? Vi gir deg tipsene over gode kunstopplevelser

Høstferien bugner av gode kunstopplevelser. Dagsavisens kunstanmelder Lars Elton anbefaler noen lokale utstillinger, og noen du kan reise til.

Dagsavisen anmelder

Flere av de større institusjonene og museene har selvsagt åpent i høstferieukene både for lokale og tilreisende, og blant dem som har nye utstillinger er Henie Onstad kunstsenter, Astrup Fearnley Museet, Kunstnernes Hus med den årvisse Høstutstillingen og det nye Nasjonalmuseet. Men ofte er kunstopplevelsene knyttet til andre og kanskje mindre arenaer. Her er noen tips til hva du kan oppleve akkurat nå.

«Maskinen er oss»

Munchmuseet, Oslo, til 11. desember

Munch

Informasjonsteknologien er blitt en så selvsagt del av våre liv, at vi knapt tenker over det lenger. Men det er grunn til å stoppe opp og tenke over hva den kan gjøre, både i positiv og negativ forstand. For når vi i stor grad lærer verden å kjenne gjennom datamaskiner i ulike former, da er også mulighetene for ulike opplevelser store. Når Munchmuseet nå presenterer sin første triennale, spør de hvor skillet mellom menneske og maskin egentlig går? I forsøket på å finne et svar har museet invitert 25 norske og internasjonale kunstnere, og den (ifølge museet) stjernespekkede gruppen byr på et vell av opplevelser for interaktive og mer tradisjonelle publikummere.

«Familieselskap – Thore Heramb, Robin Danielsson og Lars Gangdal»

Galleri Kösk, Oslo, til 23. oktober

Galleri Kösk i Bispevika holder familieselskap.

Kunstgalleriene ligger på rekke og rad like ved Munchmuseet. Galleriet med det spesielle navnet Kösk åpnet ny utstilling 30. september, og denne skiller seg ut i rekken. Vanligvis viser de unge kunstnere, men nå har de tatt for seg tre generasjoner i samme familie. Nestoren i familieselskapet er Thore Heramb, en legendarisk modernist som hadde sin storhetstid de siste tiårene av 1900-tallet. Han døde i 2014, og da rykket Robin Danielsson opp som familiens fremste kunstner. Galleriet karakteriserer ham som anerkjent, mens yngstemann Lars Gangdal får karakteristikken talentfull. Felles for alle tre er et aktivt forhold til farger, og utstillingen fremstår som en kontrollert fargeeksplosjon.

«Oslo Negativ»

Det Gamle biblioteket, Oslo, til 16. oktober

Miles Aldridge

Med mobilen tilgjengelig har vi aldri tatt så mange bilder som nå. Men er de gode nok, alle bildene som blir tatt? Og er den rikdommen som enkelte i vårt samfunn viser ved stadig å skifte mobiltelefon, et uttrykk for miljøkritisk sløsing eller bare positiv glede? «Rikdom – makt, mangfold og kontraster» er i hvert fall tema for årets utgave av Oslo negativ, en årlig fotofestival som nå arrangeres for andre gang i det gamle Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg. Festivalen er åpen for publikum i fire helger, og 24 gallerier og samlinger viser et variert utvalg av norske og internasjonale fotografer av alle avskygninger, fra stjernekunstnere til dyktige amatører. Festivalen kan også skilte med filmvisninger og kunstnersamtaler, i en vakker bygning.

Oslo Negativ
Oslo Negativ

«Kunstsamlerne» på Bogstad gård

Bogstad gård, Oslo, til 12. mars 2023

Bogstad

Med gaver og donasjoner har kunstsamlere sørget for at våre kunstmuseer har kunnet vise kunst av ypperste klasse. Men noe av kunsten forblir i samlernes eie, også etter at de er døde. På Bogstad regjerte Peder Anker, og størstedelen av den kunsten han kjøpte henger fortsatt på herregårdens vegger. Det er 250 år mellom hans og Rolf Hoffs samlinger, men begge regnes blant sin tids fremste kunstsamlere. Når de to samlingene nå settes sammen, blir det et møte mellom gammelt og nytt, antikke stilkonvensjoner og moderne løssluppenhet. Bogstad er alltid en reise verdt, men med denne utstillingen blir tilbudet utvidet med et nytt galleri i det gamle fjøset.

«Årsutstillingen 2022»

Drammens museum, til 30. oktober

Årsutstillingen er Norske kunsthåndverkeres svar på Høstutstillingen

Høstutstillingen vises på Kunstnernes Hus i Oslo i to uker til. Det mange av de drøyt 8000 menneskene som har sett den hittil ikke vet, er at landets mest populære utstilling har en lillesøster. Kunsthåndverkernes årsutstilling står to uker lenger, og den er minst like fin og variert. Fordelen den har, er at årets utgave vises i Drammens museum. Der er utstillingen spredd ut over hele anlegget, både utendørs i den japanske hagen, i den moderne hvite kuben i Lyche-paviljongen, og inniblant de kulturhistoriske skattene i hovedbygningens flotte saler. Det skaper en flott opplevelse. I min anmeldelse her i Dagsavisen hevdet jeg at årsutstillingen viser at norske kunsthåndverkere hevder seg på et internasjonalt nivå. Hvis du tar turen til Drammen, kan du dømme selv

«Kåre Tveter»

Telemark kunstmuseum, Notodden, til 13. november

Kåre Tveter var en billedkunstner med et helt spesielt forhold til snøen og vinterlyset. 
Foto: Susanne Grina Lange / Telemark kunstmuseum

Kåre Tveter var en populær billedkunstner med et helt spesielt forhold til snøen og vinterlyset. I år ville han blitt 100 år, og i den anledning har Telemark kunstmuseum satt sammen en utstilling med hans lysende bilder. Han var en mester med penselen, og han fikk de finstemte fargenyansene til å flyte utover akvarellpapirets vakre overflate. På bildene fra museet ser vi at det også er mørkere kunstverk ved siden av de lysskimrende akvarellene. Utstillingen er retrospektiv, eller livsløpspresenterende. Og som alle mennesker har også Tveter gjennomgått en utvikling, fra etterkrigstidens jordbundne koloritt til inspirasjon fra lysets livgivende kraft.

«Stepping out!»

Lillehammer Kunstmuseum, til 16. oktober

Lillehammer kunstmuseum gjør en pionerinnsats når de trekker frem kvinnelige, kinesiske kunstnere.
Foto: Lillehammer kunstmuseum

Det er bare to uker igjen av en av årets mest bemerkelsesverdige utstillinger: Lillehammer Kunstmuseum har fått internasjonalt oppmerksomhet for sin utstilling med kvinnelige, kinesiske billedkunstnere. De siste tiårene har kinesisk kunst hatt et enormt oppsving internasjonalt. Men det har så å si bare vært menn som har deltatt i denne bølgen. Så når Lillehammer Kunstmuseum har hentet 26 kvinner til Norge, gjør museet også en jobb for det internasjonale kunstfeltet. «Stepping out!» er en veldig vital og engasjerende utstilling med en tydelig feministisk og politisk profil. At den også holder et høyt estetisk nivå, er ingen overraskelse.