Kultur

Jazz: På sitt såreste låter dette aller vakrest

Hilde Louise Asbjørnsen synger sårt og vakkert om ulike sider av kjærligheten, på sitt første duoalbum med Anders Aarum.

Dagsavisen anmelder

---

JAZZ

Hilde Louise Asbjørnsen og Anders Aarum

«Movies & Stories Like This»

Sweet Morning Music

---

Multikunstner Hilde Louise Asbjørnsen har en solid katalog bak seg som jazzvokalist, i et popjazzlandskap med en duft av kabaret, siden hun i 2004 debuterte med albumet «Eleven Nights». Ferske «Movies & Stories Like This» representerer på ingen måte et musikalsk brudd, det er ikke et hamskifte, men Asbjørnsen serverer med dette albumet et stemningsskifte, i duo med pianist Anders Aarum, som hun har samarbeidet med i en årrekke. Og det ikke et dårlig stemningsskifte dette, tvert imot.

Mens vokalisten tidligere har hatt med seg fullt band, har Asbjørnsen og Aarum denne gangen bestemt seg for at de kommer langt med bare piano og vokal. Resultatet er et mer nedstrippet landskap, som kler både låtene og Asbjørnsen fine vokal, det låter mer nakent og sårt, tidvis med et drag av melankoli over seg, samtidig med betydelig poetisk varme.

Det er et par groovy og mer lystige øyeblikk her, men alt i alt er det et neddempet og balladetungt album, og det er på sitt såreste dette låter kanskje aller vakrest. Fra «They Don’t Make Movies» som åpner albumet, til perleraden av låter som avslutter det, med «It’s Not Spring», «Funny How Love» og ikke minst «Undeceivable», et av albumets definitive høydepunkt, med åpningslinjen «When my man gets up in the morning, all he wanna do is leave». Nådeløst, og akk så vakkert.

Musikken er i all hovedsak skrevet av de to sammen, mens Asbjørnsen står for tekstene, som kretser rundt ulike sider av kjærligheten, ikke minst hvordan den kaster helt om på livet, som hun synger om i «Funny How Love». Asbjørnsen er en formidler av rang, som bruker stemmen på ypperlig vis i denne reisen på kjærlighetens veier, godt hjulpet av den harmoniske vellyden fra Aarums piano, som bidrar til å bygge opp under fortellingen. «We shall always walk alone», synger Asbjørnsen i «Look to the Stars». Da er i så fall dette albumet et godt følge på veien.

Asbjørnsen har hatt suksess med forestillingen «Stardust», der hun portretter storheter som Bessie Smith, Edith Piaf, Marlene Dietrich og Billie Holiday, basert på en bok med samme tittel. Samtidig som de nå sjøsetter sitt første duoalbum, skal de ut på en turne med denne forestillingen, som er innom blant annet Stavanger, Drammen, Trondheim og Oslo denne høsten.


Hilde Louise Asbjørnsen og Anders Aarum: Movies And Stories Like This