Kultur

Populære Jørn Lier Horst om sin detektivhelt: – Jeg har en pensjonsplan for Wisting

Mens Jørn Lier Horst spilte forræder på TV, skrev han den nye Wisting-boka «Forræderen».

– Store deler av yrkeslivet mitt har jeg brukt på å avsløre løgnere og bedragere. Men i TV-serien var det jeg som fikk forræderrollen. Og den gikk jeg inn i fullt og helt. Men det var ubehagelig, forteller Jørn Lier Horst.

I høst kan man se forfatteren i realityserien «Forræder» på TV2. Samtidig kommer han med ny bok i den populære serien om politietterforsker William Wisting – kalt «Forræderen». Forvirret? Ikke Jørn Lier Horst.

Jørn LierHorst (midten) er en av deltakerne i TV2s realityserie "Forræder"

I TV-serien er Horst en av 20 i en kjendisgjeng som er samlet på en herskapsvilla. Tre av dem er utpekt som forrædere – TV-seerne vet hvem – mens deltakerne i serien skal avsløre dem. Litt som selskapsleken «Morderen i mørket» eller videospillet «Among Us».

– Anne B. Ragde har fersket at du er en forræder?

– Hun mistenkte jo alle! Så hun var ikke min største trussel der inne, humrer Jørn Lier Horst, som med bokserien om William Wisting er blitt en av Norges mest solgte forfattere.

Jeg må dekke over min egen rolle som forræder

—  Jørn Lier Horst

– TV-showet handler om å manøvrere i en vev av løgn, konspirasjonsteorier, manipulering og baksnakking. Jeg må dekke over min egen rolle som forræder. Samtidig skal jeg peke på andre mulige gjerningsmenn, det er jo en kjent forsvarerpraksis i straffesaker.

– Å legge ut falske spor, starte rykter, spinne falske tråder, det er jo mye det en gjør når man skriver bøker også. Så det var overførbart, sier Horst.

– Det er ubehagelig å skulle bestemme over andre menneskers skjebne, selv innenfor et fiktivt univers. Men jeg måtte minne meg selv om at dette var en lek.

Hadde med bokmanuset

«Forræder» ble spilt inn i april, da var den nye Wisting-romanen langt på vei ferdig. Horst sa ja til å bli med blant annet fordi han kunne jobbe videre med boka når kameraene var slått av, forteller han.

– Vi hadde tilgang til mobil og pc etter kl. 18 om ettermiddagen, og jeg hadde med meg pc-en med bokmanuset på harddisken. Men det ble ikke noe rom for å skrive, til det var innspillingen altfor mentalt utfordrende, sier Horst.

– Men jeg fikk med meg en veldig nyttig erfaring fra TV-innspillingen som jeg tok med inn i boka.

Noen av de moralske dilemmaene som deltakerne i «Forræder» leker med, utspiller seg også i romanen. «Forræderen», den 17. romanen om politietterforsker William Wisting, handler om et ras, et drap, en kidnapping, og en utro tjener. Horst var politietterforsker helt fram til 2013, da han gikk over til å bli forfatter på heltid, forteller at denne boka hadde utspring i en sak fra virkeligheten:

– I forfatterskapet mitt bruker jeg min bakgrunn fra politiet for alt det er verdt. «Forræderen» er dels basert på den ubehagelige opplevelsen jeg hadde tidlig i etterforskerkarrieren da noen blant oss lekket sensitiv informasjon til kriminelle miljøer. Slike rykter oppstår av og til, men dette viste seg å være helt konkret. En narkotikaetterforsker ble avslørt og dømt for å ha lekket sensitiv informasjon, forteller Jørn Lier Horst.

– Mange kriminelle liker å skryte av at de har kontakter i politiet. De fleste lekkasjer jeg har erfart har vært lekkasjer til pressen, som for så vidt ikke har ødelagt noe. Vi har en nylig erfaring med dette i Politi-Norge med Eirik Jensen-saken. Men det finnes altså eksempler før Eirik Jensens tid også.

Serie for TV

Dette er den 17. boka om politietterforsker William Wisting. Bøkene i serien har kommet bortimot årlig siden 2004, og Wisting begynner å nærme seg pensjonsalderen. Men verken forfatteren eller Wisting har tenkt å slutte:

– Wisting eldes og forandrer seg fra bok til bok. Det er noe av det som gjør det interessant å fortsette å skrive om ham, sier Horst.

Sven Nordin er glad i sin rollekarakter William Wisting. Foto: Viaplay

– Han begynner å bli voksen nå. Men pensjonssystemet i politiet er endret, så han har fortsatt noen år på seg før han må gi seg. Så jeg har videre planer for Wisting etter denne boka. Også en pensjonsplan.

Siden 2019 har «Wisting» også vært en populær dramaserie, først på TV3, og nå ett av flaggskipene for strømmetjenesten Viaplay. Sven Nordin spiller hovedrollen som William Wisting i serien. Den tredje sesongen kom i vår, og en fjerde sesong er under arbeid, fortalte Horst tidligere i høst til TV2.

– Jeg er fint lite involvert i TV-serien. Men plottet i «Forræder» måtte jeg faktisk diskutere med serieskaper Trygve Allister Diesen. Vi måtte bli enige om hvem som skulle få leve og ikke. Så TV-serien og bøkene påvirker hverandre, forteller han.

– Wisting lever to parallelle liv, ett på TV og ett i bøkene. Sakene som løses er de samme, men i bøkene er han blitt bestefar, for eksempel. Det er han ikke på TV.

– Jeg liker å se Wisting på TV. Serien har ivaretatt det politifaglig realistiske som er viktig i bøkene. Samtidig har karakterene mer utviklet, så du blir mer kjent med karakterene på TV.

Hvem er størst?

Parallelt med Wisting-bøkene har Horst også skrevet en serie thrillere sammen med Thomas Enger («Arr» kom tidligere i år). Han har gitt ut 13 krimromaner i ungdomsserien «Clue», og runder snart 30 bøker i barnebokserien om «Detektivbyrå nr. 2», flere av dem filmatisert. Til sammen har han solgt over ti millioner bøker og er utgitt i over 40 land, melder forlaget Bonnier, der Horst nå også er medeier.

– Er du Norges største krimforfatter?

– Det er vel en som er hakket større enn meg. Men jeg leste et sted at den som selger mest bøker i Norge er Jørn Lier Horst. Sammenlagt er det sannsynligvis det, siden jeg har så mange titler som er i salg, sier forfatteren.

– Barnebøkene har gått i mer enn tre millioner eksemplarer på knappe ti år. Det å etterlate seg et varig avtrykk i barnelitteraturen er en helt spesiell følelse. Bøkene mine har vært med på å forme en generasjon nye lesere.

Endret bokbransjen

Samtidig er han også blitt en av Norges mektigste forfattere. I 2018 brøt han med forlaget Gyldendal, og gikk inn i forlaget Strawberry, med kapital fra Petter Stordalen.

– Det at vi etablerte Strawberry Publishing, var med på å forandre bokbransjen i Norge, sier Jørn Lier Horst.

Gjennom Strawberry begynte Horst og flere andre kjente forfattere å gi ut sine egne titler som lydbøker. Det endte med at Gyldendal gikk til rettssak om lydbokrettighetene, Horst vant i tingretten, og saken ble løst gjennom forlik i vår. Horst var også engasjert i saken der forfattere krevde tilbakebetaling av store royaltybeløp for bøker som var solgt til reduserte priser.

– De siste par årene har det blitt avdekket hvordan et gammelt avtaleverk i forlagsbransjen er blitt praktisert til ugunst for forfatterne, sier Horst.

– Lydbok-konflikten handlet primært om å løse båndene mellom forlag og strømmetjenester, slik at forfattere kunne få publisert lydbøkene sine fritt. Det var viktig. De store forlagene og strømmetjenestene aksepterte at skaffeplikten i bokbransjen også måtte gjelde for strømmede bøker.

– Avklaringen rundt lydbok-rettighetene har gitt forfatterne større råderett over eget åndsverk. Når man skal forhandle om nye avtaler i kjølvannet av en ny boklov, står forfatterne sterkere nå, mener han.

Våren 2022 kjøpte den svenske forlagsgiganten Bonnier opp Strawberry, mens Jørn Lier Horst beholdt sin aksjepost på fem prosent.

– Å si at dette er et livsverk er et for stort ord. Men jeg var med på å starte et forlag som på kort tid vokste til ett av landets største. Det hadde jeg ikke lyst til å slippe. Og jeg syntes vi burde beholde en norsk eierandel, så ikke forlaget var helt svensk. Så i valget mellom å ha de millionene på bankkontoen min eller som aksjer i forlaget, gikk jeg for det siste, sier Horst.

– Det viktigste for meg når jeg sitter rundt styrebordet er å ivareta forfatternes interesser. Jeg er ikke bare medeier, jeg er også den største forfatteren på forlaget, og jeg vil at Bonnier skal fortsette å være forfatternes forlag, fastslår Jørn Lier Horst.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen