Kultur

Tonen i debbathen hardner til

Sangene til Black Debbath har kanskje ikke vært helt alvorlig ment. Men selv om de fortsatt er rasende morsomme, er de også sørgelig aktuelle.

Dagsavisen anmelder

---

5

MUSIKK

Black Debbath

«Age Of Kørka»

Duplex/Drabant

---

Ingen behersker «tonen i debatten» bedre enn Black Debbath. Tonene deres er fortsatt tunge og like tøffe som hos mange som tar metal mer høytidelig, men likevel kommer sangene med tankevekkende og viktige budskap. Jo, virkelig!

Tungrockerne med medlemmer fra mer eller mindre uhøytidelige grupper som Gartnerlosjen, Bare Egil Band og Thulsa Doom slo igjennom i 1999 med albumet «Tung, tung politisk rock» og sangen «Problemer innad i Høyre». Det var lov å le, men man tenkte seg ikke at dette påfunnet skulle ha holdbarhet lang inn i neste århundre, og nå et foreløpig klimaks 23 år senere. Jeg kan ikke huske sist et album traff tidsånden så ettertrykkelig som «Age of Kørka» gjør. Jo, jeg veit altså at Black Debbath er et tøyseband, men nå er det vanskelig å ikke ta dem seriøst.

Vi skrev om tittelsangen fra det nye albumet «Age Of Kørka» på forsommeren, da den kom stormende som en av årets friskeste singler. «I don’t believe in vaksinering/men I believe in Åndenes makt/I trust the trolls of the internet/Now fuck off Einstein/I’ve got vitenskapsforakt», sang de – med en gjesteopptreden av Ivar Nikolaisen fra Kvelertak og The Good, The Bad & The Zugly. Det var ikke så lett å høre teksten i sangen, der den rasende tonen i debatten tok overhånd. – Musikalsk edder og galle fra nest øverste hylle, mente de selv. En av årets beste låter, spør dere meg.

Nå gir de ut åtte sanger til. Ironisk nok har det sjelden vært morsommere å ta Black Debbath på alvor. Flere av sangene på «Age Of Kørka» er preget av rammene for ytringsfriheten. «Sutringsfrihet» heter en av dem, med en hovedperson som er «kongen av kommentarfeltet/selvutnevnt bøddel og vaktmester/setter skapet på sin rettmessige plass/jeg er dobørsten i den tette norske dass». Det er morsomt fordi det er sant.

Black Debbath: Age Of Kørka

«Jordskuta synker og vi står til knes i vann/orkesteret spiller mens vi går ned med mus og med mann», synges det i «Hobby dommedagsprofet», en sang som synges av en mann som ikke har tid til å sette seg inn i «alt det derre», men som synes han skjønner hvilken vei det bærer. Mens jeg skriver dette har Putin nettopp holdt en tale som gir hele verden en synkende følelse. «Ikke presse Putin så Putin får panikk/pirre pirre puttin, pirre pirre puttin», melder gruppa i et barnerim som visstnok har ligget et par år før det nå kommer som bestilt.

Her er også et par sanger med religionskritikk, «Pastor Gjøk», som balanseres med «Hvor i helvete blir det av Satan?». I sistnevnte er det myten om å selge sjela si til djevelen som får en overhøvling. Med det mytiske møtet i veikrysset, der en byttehandel skulle funnet sted, «vår sjel mot sårt tiltrengt genialitet/nå står vi her like talentløse/ en hengemyr av middelmådighet». Hmm. Dette leder videre til enda mørkere betraktninger, med et spørsmål om mørkere krefter har tatt Satans plass, «når kunnskapsløse idioter kjører alt i dass?»

Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke har metalfaglig spisskompetanse, men dette er som kjent ingen hindring for kunnskapsløse idioter som uttaler seg med skråsikkerhet i våre dager. Black Debbath låter mer en bra nok for meg, selv om de selv i avslutningssangen reserverer seg litt mot sin egen innsats: «Hey, slakk litt av på forventninga/dette er den vanskelige niende-skiva/gi us a God damn fucking brake a, mann/vi gjør da faen meg så godt vi … (TUUT)». Tutet kommer en hyllest til legenden Arnie «Skiffle» Norse, som framførte sine dristige sanger på enhjulssykkel, og sensurerte de verste ordene med å tute i et lufthorn.

Noen vil savne sanger om brennbare tema som strømprisene eller lærerstreiken. Her handler det mest om overordnede, mer langsiktige tanker om samtida og framtida. Det som før hørtes ut som overdrevet komisk satire er nå sørgelige sannheter. Nå må snart Black Debbath få ta over «Debatten» i NRK.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen