Kultur

Spielbergs egen oppvekstskildring vant publikumspris i Toronto – ble Oscar-favoritt

Steven Spielbergs nye og dypt personlige film «The Fabelmans» vant publikumsprisen søndag under den internasjonale filmfestivalen i Toronto – og seiler dermed opp som Oscar-favoritt.

Det var verdenspremieren for «The Fabelmans», og publikum ga den stående ovasjoner.

– Dette er den mest personlige filmen jeg har laget og den varme mottagelsen fra alle i Toronto gjorde mitt første besøk på TIFF så intimt og personlig for meg og hele min Fabelman-familie, sa Steven Spielberg i en uttalelse.

«The Fabelmans» er en dels selvbiografisk skildring av Spielbergs oppvekst i Arizona, og handler om hans foreldres kompliserte ekteskap, antisemittisk mobbing og hans tidlige forsøk på å lage lavbudsjettfilmer sammen med tenåringskompisene.

Folkets pris i Toronto, som er Nord-Amerikas største filmfestival, stemmes frem av publikum og pleier å være en tidlig pekepinn på hvor Oscar-statuetten for beste film kan komme til å havne – slik tilfellet var med «Nomadland» i 2020.

Spielberg, ansett å være en av Hollywoods fremste nålevende regissører, har hittil i karrieren blitt nominert til 19 Oscar-priser. Nå spås han å kunne øke det antallet før neste års Oscar-galla den 12. mars.

På rollelisten til «The Fabelmans» står Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Jeannie Berlin, Julia Butters, Robin Bartlett, Keeley Karsten og Judd Hirsch. Filmen får norsk premiere 20. januar 2023.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Nyeste fra Dagsavisen.no: