Kultur

Sidney Poitier-dokumentar har premiere i Toronto – bare måneder etter hans bortgang

6. januar i år døde Sidney Poitier, 94 år gammel. Snart har en stor dokumentar viet den ikoniske skuespilleren premiere. Bak står Oprah Winfrey.

– Å produsere dokumentaren «Sidney» er noe av det mest ærefulle jeg har gjort i livet, sier Oprah Winfrey.

«Sidney» har premiere under den internasjonale filmfestivalen i Toronto 11. september, før den slippes på kino og i strømmetjenesten Apple+ 23. september.

Det loves et rikt og detaljert portrett, som ser på Poitiers filmer, hans livshistorie, byr på tidligere intervjuer og skildrer hans hav av prestasjoner som kunstner og aktivist som for alltid forandret hva det vil si å være svart i Amerika.

Oprah Winfrey forteller om sitt første «møte» med skuespilleren i 1964, og hva hans representasjon betød for henne.

– Jeg er ti år gammel og hjemme hos mamma. Det er 1964 og svarte er fremdeles «farvede» og ferdes ikke i limousiner annet enn når noen i slekten akkurat har dødd. Jeg stirrer inn i vår svart-hvitt-TV og bare gaper når Sidney Poitier vinner Oscar-pris som beste skuespiller. Jeg gråt av glede for ham og for håpet og muligheten som det øyeblikket representerte. Det endret den jeg trodde jeg kunne bli. Jeg tenkte «kan han være det, så lurer jeg på hva jeg kan bli».

I dokumentaren, der Reginald Hudlin har regi, møter publikum også Denzel Washington, Halle Berry, Robert Redford, Lenny Kravitz, Barbra Streisand, Spike Lee, Harry Belafonte, Morgan Freeman, Quincy Jones og Oprah selv – som deler sine opplevelser av Poitier.

Sidney Poitier var den første svarte skuespilleren som vant beste hovedrolle-Oscar, og ble ved sin bortgang kalt «Filmverdenens Martin Luther King Jr.» av Vanity Fair.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Nyeste fra Dagsavisen.no: