Kultur

Netflix og Samisk filminstitutt inngår partnerskap – skal videreutvikle samiske stemmer i Norden

– Dette vil skape nye muligheter for våre filmskapere i det samiske samfunnet.

Det sier Anne Lajla Utsi, administrerende direktør ved Internasjonalt Samisk Filminstitutt, om det nylig inngåtte partnerskapet med Netflix.

Claire Willats, direktør for Film Netflix Nordics, ser frem til å kunne være med på å bidra til å videreutvikle det hun kaller «en så rik fortellertradisjon».

Partnerskapet skal støtte og videreutvikle samiske stemmer i Norden, og føyer seg inn i virksomheten til strømmetjenestens fond for kreativ egenkapital, som skal støtte mangfold og representasjon innen underholdningsindustrien.

Talenter skal støttes gjennom investeringer i utdanning og opplæring, med mål om å åpne flere muligheter bak kamera og støtte nye samiske skapere med å gjøre gjennombrudd i bransjen.

– Vi ønsker å fortelle våre egne historier med samisk innhold, og dette samarbeidet vil styrke det. Forhåpentligvis kan vi også nå internasjonalt publikum med samiske historier gjennom dette samarbeidet med Netflix. Dette viser at samiske og urfolkshistorier har global relevans og er attraktive i den internasjonale film- og strømmebransjen, sier Utsi.

Internasjonalt Samisk Filminstitutt har som målgruppe samiske filmarbeidere og produsenter både i Norge, Sverige, Finland og Russland og ble etablert i 2007. «Ved å fortelle historiene våre skaper vi fremtiden vår», heter det om bakgrunnen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: