Kultur

Tar stormfull kjærlighet på norgesturné

«Stormfulle høyder» regnes som en klassisk kjærlighetsfortelling. Sverre «Metteson» Breivik og Emma Bones har imidlertid oppdaget langt mer enn kjærlighet å ta med seg inn i Riksteatrets versjon.

– Mange får sikkert Kate Bush på hjernen med en gang vi nevner «Stormfulle høyder». Mulig en del har lest boka, men jeg har egentlig ikke inntrykk av at det er en historie alle kjenner. Jeg ble overraska selv, da jeg gikk litt inn i den. Heathcliff, som jeg skal spille, er en mye mindre tydelig karakter enn for eksempel Hamlet, sier Sverre Breivik til Dagsavisen.

– Ja. Og forholdet mellom Heathcliff og Catherine, altså min karakter, er interessant. Det er definitivt ingen enkel kjærlighetshistorie, dette. De plager hverandre, skikkelig. For meg som skuespiller er det gøy. Men det gjør jo vondt. Kan de ikke bare slutte? Være greie med hverandre? sier Emma Bones.

På Riksteatrets lansering av stykkene som skal ut på norgesturneer utover høsten, vinteren og våren som kommer, ble det kjent at Sverre Breivik og Emma Bones spiller hovedrollene i «Stormfulle høyder», basert på Emily Brontës roman fra 1847.

Kompleks kjærlighet

Den engelske originaltittelen på «Stormfulle høyder» er «Wuthering Heights». Romanen regnes som en klassiker i britisk litteratur, og er blitt filmatisert og satt opp som teater en lang rekke ganger tidligere. Som Sverre Breivik er inne på, er den komplekse fortellingen om familieforhold, oppvekst, galskap og ja – også kjærlighet – forelegget for Kate Bushs grandiose debutsingel «Wuthering Hits» fra 1978.

Turneen starter i januar 2023, og prøvene først i november. De to skuespillerne møttes for første gang da Riksteatret skulle ta bilder til plakaten.

– Som skuespiller blir man ofte fortalt hva som liksom er det viktigste og mest interessante i en rolle, for å engasjere eller inspirere. Men jeg ble overraska da jeg faktisk gikk inn i teksten, hvordan Bronte skriver. Man snakker mye om kjærligheten. Men det er en mye rarere og mer kompleks historie enn det oftest blir lagt fram. Mye interessant med synsvinkler. Dette er ikke en kioskroman, sier Sverre Breivik.

Metteson på Sirkus

Breivik er også kjent under artistnavnet sitt, Metteson. I hele sommer har han turnert fra festival til festival. På Øya sprengte han Sirkus-teltscenen, som ikke var stort nok for alle som ville høre, og ble ifølge Dagsavisens musikkanmelder «lørdagens første virkelige sensasjon, [med] en konsert som viser hvorfor [han] er i ferd med å bli en av Norges største artister og med et internasjonalt rykte som løper som en brennende ild gjennom tørre hjerter».

– Jeg har alltid blitt inspirert av å være travel, å ha flere bein i flere bed. Har alltid drømt om å kunne kombinere musikk og teater. Håpet er at det ene skal fortsette å stimulere det andre. Musikken har hatt mye fokus nå. Men denne forestillingen, en turne med Riksteatret, kommer på helt rett tidspunkt sånn i forhold til å gi ut ny musikk.

Fint på tur

Som skuespiller er Breivik tilknytta Den Nationale Scene i Bergen, der han har spilt en lang rekke roller siden han ble uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole i 2016. Han har også vært med Riksteatret på turne før, som en del av ensemblet i «Romeo og Julie» høsten 2019.

– Å få reise hele Norge rundt med teater, er noe av det morsomste jeg har gjort. Jeg sa til meg selv da jeg holdt på med det, at om jeg fikk sjansen igjen, skulle jeg bli med. Det er noe med følelsen av å være en skikkelig teatertrupp. Man går ikke hjem til familien etter forestilling. Man er en gjeng som er samlet, som går fjellturer og spiser middag sammen, og få oppleve byer man kanskje ikke ville reist til om det ikke var for teatret. Det er et helt spesielt liv. En ordentlig pause i hverdagen, sier Breivik.

Heimebane

Emma Bones er akkurat ferdig på Teaterhøgskolen. Noen nybegynner er hun imidlertid ikke. 23-åringen fra Malvik i Trøndelag var fast innslag i mange stuer i rollen som Camilla Mikkelsen i NRK-serien «Heimebane». Hun spiller også Gry i Netflix-serien «Ragnarok».

– Det er kult å bli spurt, og utrolig gøy å få reise rundt i hele landet. Jeg kjenner ingen av de andre skuespillerne fra før, så jeg gleder meg til det. Det blir fint å være med å bestemme hvordan vår versjon av denne fortellingen skal bli, sier Bones.

Skummelt

Sverre Breivik nikker enig. Han så først og fremst på hvem andre som skulle være med før han takket ja til rollen. Regissør er Rebekka Nilsson, som også har dramatisert romanen.

– På teater er det så ekstremt mange faktorer som spiller inn, som kan skape eller ødelegge en forestilling. Det jeg søker mer og mer, er friheten til å bidra med egne meninger. Et ensemble og en regissør der man kan leke seg. Det er utrolig viktig at det blir kjempebra. Og det skjer lettere om man har det gøy og føler seg kreativt stimulert, syns jeg, sier Sverre Breivik, og fortsetter:

– Siden desember har jeg kun fokusert på musikken. Ellers har jeg hatt en klassisk åtte til fire ved teatret de åra som har gått siden jeg var ferdig på Teaterhøgskolen. Så nå tenker jeg at hjernen kommer til å jobbe med musikk litt i bakgrunnen. Det er skummelt å ta på seg så mye arbeid ved siden av musikken. Men ting skal være litt skummelt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Riksteatret 2022/23

  • «Jeanne d’Arc» med Monica Dybwad, Mats Moe m.fl, regissert av Eline Arbo.
  • «Ved målet» av Thomas Bernard, med Anne Krigsvoll, Josefine Frida og Karl-Vidar Lende, og Johannes Holmen som regissør.
  • Ibsens «Peer Gynt» med Anders Baasmo, Gisken Armand med flere, i Ole Anders Tandbergs regi.
  • «Nei og atter nei» med Ingunn Øyen, Anders Mordal og Mari Hauge Einbu, regissert av Maren Bjørseth, basert på Nina Lykkes roman.
  • «Hør’a dagbok» som hiphop-musikal, basert på Amina Sewalis barnebok.
  • «Bølgebrus» som interaktiv teateropplevelse for de aller yngste barna.
  • «Detektivbyrå nr. 2 – Operasjon teater» og «Mio, min Mio» fortsetter sine turneer.

---






Mer fra Dagsavisen