Kultur

First Aid Kit: Større show for et større publikum

First Aid Kit er blitt mye større siden de spilte på Øya for ti år siden. Dette har gått litt ut over særpreget, uten at de har mistet for mye av sjarmen.

---

5

Konsert

First Aid Kit

Øyafestivalen

---

– At det er ti år siden sist vi var her, sier Klara og Johanna Söderberg der de står på scenen på Øyafestivalen. Søstrene fikk sitt store internasjonale gjennombrudd som First Aid Kit i 2012. På Øya sto de langt nede på plakaten på forhånd, spilte tidlig på ettermiddagen, men jeg kan likevel ikke huske at det var et større publikum foran scenen i Middelalderparken noen gang.

Dagsavisen dekker Øyafestivalen. Les flere saker fra Øya her

Fortsatt er appellen enorm. Tøyenparken er enda større, og det er et hav av mennesker som vil se og høre dem. Men etterspørselen har også ført til at musikken er blitt litt mer strømlinjeformet i forhold til de folkelige countrytaktene de kom med til begynne med. Konserten begynner med «It’s A Shame», og vi hører den massive lyden som preger så mange slike konserter.

First Aid Kit, Øya 2022.

En ting er heldigvis uforandret. De himmelske harmoniene som kanskje bare kan komme fra de beste familier. Den mer dempede «Angel» får fram mer av dette særpreget, men den trompetlignende soloen spilles på synth.

«Rebel Hart» framføres med drønnende bass i bånn. Det kan bli litt voldsomt til dem å være. Jeg har sett First Aid Kid spille på en låve i Nordmarka en gang, jeg mener ikke at det er sånn de skulle holdt på, men de må heller ikke bli et hvilket som helst poporkester.

“The Lion’s Roar” høres ennå like fin ut, selv i større format. Men, mens de spiller denne, og “Wolf” med sine bankende tam tam-trommer, får jeg høre mannen bak meg fortelle alt om de problematiske timelistene sine på jobben. Jeg velger å ikke bringe detaljene i dette videre her. Når alt kommer til alt tør jeg ikke tenke på hvordan det hadde gått hvis søstrene Söderberg hadde kommet til Øya 2022 med et stillferdig, akustisk sett. Slik er mekanismene i dette spillet. Et større publikum må få større lyd.

First Aid Kit, Øya 2022.

Dagen før konserten har First Aid Kit kunngjort at de gir ut et nytt album i november. En første singel kom på forsommeren, den andre ble sluppet fredag. Nye «Out Of Time» er skrevet sammen med Björn Yttling (fra Peter, Björn og John), en ny form for samarbeid for de to som hittil har klart seg utmerket med sine helt egne sanger. «Out Of Time» er utsøkt popmusikk, som viser de kommer til å klare seg godt på sine nye premisser.

Få artister som hovedsakelig lever av egne sanger er så glade i å synge coverlåter som First Aid Kit. Denne gangen er det Don Henleys «Boys Of Summer» som får nytt liv.

Vi vet at deres knappe tilmålte 50 minutter går mot slutten når de kommer med «Emmylou», som selvfølgelig får mange til å synge med til slutt. «Fireworks» går også rolig og stemningsfullt for seg, og så avslutter de kvelden i slentrende countrytempo med «Silver Lining». Jo, First Aid Kit er fortsatt noe for seg selv, også med alle innrømmelsene som må til for å kunne nå ut til et veldig stort publikum.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: