Kultur

Klart for Oslo Jazzfestival

Lørdag åpner Oslo Jazzfestival med Pat Metheny. Den største stjernen på programmet i år, som ellers er fullt av forskjellige former for jazz.

Oslo Jazzfestival varer i hele åtte dager i år, på grunn av den store åpningen med Pat Metheny lørdag. Metheny er en av de store levende legendene i jazzen, og det er bare få billetter igjen til denne konserten. Samme lørdag blir det også en glidende overgang fra Mela til Oslo Jazzfestival med samarbeidsprosjektet Jaubi, med EABS & Tenderlonious, raga, hiphop og spirituell jazz på Melahuset.

Et annet av høydepunktene kommer sannsynligvis søndag med Stian Carstensens utsolgte «Musical Sanatorium» på Munch, som kom på plate i fjor, og nå går sin seiersgang på norske festivaler. Men flere store prosjekter har billetter igjen: Ingebrigt Håker Flatens «(Exit) Knarr», opprinnelig et bestillingsverk for Vossajazz, som kom på plate i fjor, og ble utropt til en av årets beste album her i avisa. Det blir også mulighet for publikum i Oslo til å oppleve Liv Andrea Hauges store og sterke bestillingsverk «Hva nå ekko?», som er framført på festspillene på Helgeland og på Kongsberg Jazzfestival tidligere i sommer.

Pat Metheny i aksjon på gitaren for noen år siden. Foto: AP

Flere av de andre konsertene er med musikere som har fått god omtale for sine seneste album her i avisa det siste året: Moskus, Maridalen, Eberson, Masåva, Siril Malmedal Hauge, Elisabeth Lid Trøen og Ellen Brekkens Tonic For The Troops. Årets Buddy-vinner Eivind Aarset kommer med sin gruppe 4tet. Og enda er det mye mer. I den andre enden av det etablerte er Oslojazz Talent, ti gratiskonserter med unge musikere på Salt, tirsdag og onsdag.

Den største internasjonale attraksjonen etter Pat Metheny er pianisten, komponisten og bandlederen Maria Schneider, som med det store Oslo Jazzorkester spiller verket «Data Lords», som i 2002 fikk Grammy-prisen for beste album med jazz for et stort ensemble.

Oslo Jazzfestival har kommer langt fra sitt utgangspunkt i tradjazzen, som preget festivalen i mange år. Til noens skuffelse, siden det ikke ser ut til å være plass for denne delen av jazzlivet på festivalen lenger. Tradisjonsrike Magnolia Jazzband har for eksempel etter 30 år med kirkekonserter begynt å arrangere sine egne, utenom festivalen.

Likevel har Oslo Jazzfestival fortsatt konserter med et visst historisk sus: Radka Toneffs album «Fairytales» blir fredag framført på Sentralen med Sofie Tollefsbøl (Fieh) som vokalist, og en kvartett i kompet. Samtidig på Cosmopolite, blir det hyllestkonsert for Egil Kapstad, pianisten som døde i 2017. Pianoet er i de beste hender når Bobo Stenson setter seg ved tangentene, akkompagnert av Kapstads tidligere medspillere Bjørn Alterhaug, John Pål Inderberg, Hilde Hefte og Håkon Mjåset Johansen, med bidrag fra Jan Erik Vold attpåtil. Bobo Stenson gjør også en solokonsert på avslutningsdagen, lørdag 20. august.








Mer fra Dagsavisen