Kultur

Øya: Varme sanger for varme dager

Fem år etter at hun var den mest lovende nye norske artisten på Øyafestivalen er Charlotte Dos Santos tilbake. Forhåpentligvis kommer det store gjennombruddet snart.

---

5

KONSERT

Charlotte Dos Santos

Øyafestivalen

---

Charlotte Dos Santos begynner konserten sin med «Patience», «tålmodighet», en fin start i dobbelt forstand. Fem år er gått siden hun var blant de nye store på Øya. Hun hadde gitt ut det sensasjonelle debutalbumet «Cleo», spilt inn hjemme på soverommet. Hun kom til Øya som en av de første artistene ut, i et øredøvende regnvær. Kontrastene kan ikke være større til 2022, der lykken er å finne ly for sola under et av trærne foran scenen som heter Vindfruen.

«Patience» er også en veldig fin åpningssang i seg selv. Sangen som kom på singel i fjor høres ut som en sval bris. – Det finnes ikke bedre musikk for dette været, sier en sikker kilde ved siden av meg. Dette er ikke en konsert som får folk til å gå fra sans og samling, bare tilbakelent, vakkert velvære i intens hete. Et annet lykketreff er det lille området rett foran scenen som også ligger i skygge, og får folk til å komme helt foran også for mindre etablerte artister, med god kontakt til det som foregår.

Det har altså vært relativt stille rundt Charlotte Dos Santos i årene som er gått. Nå er omsider “det vanskelige andre albumet” klart for utgivelse. Settet er jevnt fordelt mellom kjente og kjære sanger fra «Cleo», og de som kommer på «Morfo» i høst. Den nydelige sommersingelen «Filha Do Sol» glimrer med sitt fravær, men er kanskje for stille for festivalbruk?

Charlotte Dos Santos lar den praktfulle stemmen skinne, i rommet mellom jazz, soul og r’n’b, og flere sanger der hennes brasilianske røtter kommer godt fram. Stemmen hennes kommer aller best til sin rett i «Move On» fra debutalbumet. Hun spiller med et engelsk band, med Dario Scotti (trommer), Stevey Reid (tangenter) og Axel Ackerman (bass). De har kanskje en fot i jazzmiljøet med sine bass- og trommesoloer, men de er ellers diskret til stede for å gi hovedpersonen den plassen hun fortjener.

Til slutt kommer den helt nye sangen som heter «Bye», forhåpentligvis mer et «på gjensyn» enn en avskjed. Det blir forhåpentligvis ikke fem år til før vi hører Charlotte Dos Santos på Øya igjen.


Nyeste fra Dagsavisen.no: